Újra saját nevelésű aranyifjakkal hódítja meg Európát az FC Barcelona?

Az FC Barcelona legutóbbi nagy aranykorszaka a Pep Guardiola vezetésével 2009-ben és 2011-ben Bajnokok Ligája-győztes csapathoz kötődik, amelynek igazi különlegessége az volt, hogy az együttes gerincét saját nevelésű tehetségek alkották. Lionel Messi, Xavi, Andrés Iniesta, Gerard Piqué és Sergio Busquets mind a La Masia büszkeségei, ám a Barcelona híres akadémiája azóta nem tudott újabb aranygenerációt kitermelni. Mostanáig? Egyszerre tűntek fel újabb nagy reménységek a katalán fővárosban, s talán az sem véletlen, hogy a jelenlegi vezetőedző, Xavi ugyanúgy esélyt ad nekik, mint annak idején Guardiola.

2023. 10. 26. 18:39
UEFA Champions League - FC Barcelona vs Shaktar Donetsk
epa10938692 Barcelona's head coach Xavi Hernandez reacts during their UEFA Champions League group H soccer match between FC Barcelona and Shaktar Donetsk at Montjuic stadium in Barcelona, Catalonia, Spain, 25 October 2023. EPA/Enric Fontcuberta Fotó: Enric Fontcuberta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a vezetőedzőként még kezdőnek számító Pep Guardiola az első idényében triplázott az FC Barcelona csapatával 2009-ben, meghökkentette az egész világot. A Bajnokok Ligája döntőjében a még csúcson lévő, Sir Alex Ferguson vezette és a már aranylabdás nevével fémjelzett Manchester United ellen 2-0-ra győzött a Barca, amelynek a kezdőjében Gerard Piqué és Sergio Busquets az első idényét teljesítette a katalán első csapattal, pedig abban az évadban vált igazi sztárrá.

LAFC v Inter Miami FC
Lionel Messi már a múlt, a Barcelona saját nevelésű legendája az Egyesült Államokban futballozik. Fotó: EPA/Etienne Laurent

Nemcsak ők hárman voltak a La Masia növendékei, hanem a kapus Victor Valdés, a csapatkapitány Carles Puyol, a középpályán irányító Xavi, Andrés Iniesta duó és a BL-döntőben csereként pályára lépő, de Piquéhez és Busquetshez hasonlóan abban a szezonban beépített Pedro is. És persze maga a vezetőedző, Pep Guardiola ugyanúgy.

Véget ér az égések kora a BL-ben?

Akkoriban a Barcelona erre a nagyon erős saját nevelésű magra épített, köréjük igazolt néhány sztárt, mint Samuel Eto’o és Thierry Henry, aztán kész is volt a világverő csapat, amely 2011-ben is felért a csúcsra, csak akkor a támadósorban már a szintén „külsős” David Villa volt Messiék segítségére. Később, immáron Luis Enrique vezetésével, még mindig a La Masia-magra épített együttes nyerte meg a BL-t 2015-ben, amikor Eto’o, Henry meg Villa szerepét Luis Suárez és vette át. Azóta viszont nem nyert BL-t a Barcelona, sőt igazán közel sem került hozzá, a legjobb négy között is csak egyszer járt a legutóbbi nyolc idényben – az előző kettőben meg már a csoportkörben kiesett.

A Barcelona utóbbi években megélt válsága sokrétű, súlyos anyagi gondokkal, adóssághalmazzal küzd a klub, amely Josep Maria Bartomeu botrányokba fulladt elnöki időszaka alatt erkölcsileg is megrogyott. Mindezek ellenére mindig voltak kívülről hozott sztárjai a csapatnak: Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé, Pierre-Emerick Aubameyang is ebbe a kategóriába tartozott, ahogy a jelenlegi keretből is.

Évről évre elfogytak a La Masia sztárjai

Ami viszont lassan elfogyott a Nou Campban, az a La Masia-vér. Puyol már 2014-ben visszavonult, s ekkor Valdéstól is elköszönt a klub. A 2015-ös BL-győzelem után Xavi és Pedro távozott, 2018-ban Iniesta intett búcsút szeretett klubjának, 2021-ben Messi ment el, Piqué kb. egy éve, szezon közben jelentette be a visszavonulását, s az aranygenerációból utolsó mohikánként Busquets idén nyáron oldott kereket.

A mostani tehát az első idény, amelyben a Guardiola-féle, mai napig emlegetett csapatból már egyetlen saját nevelésű sztár sincs a keretben. Ott van azonban a kispadon Xavi, aki a nagy elődhöz hasonlóan bátran nyúl a La Masián pallérozódó fiatalokhoz, így némi túlzással hetente megtanulunk egy-egy új nevet a Barcelona reménységei közül. Olyan sok La Masiáról kikerülő tehetség, akik egyszerre olyan nagy szerepet kapnak az első csapatban, mint most, a Guardiola-éra óta nem volt.

Kikről van szó?

sokak szerint a Guardiola-, Xavi-, Iniesta-féle középpályás-hagyományok folytatója, már 17 évesen debütált a spanyol válogatottban, tavaly pedig az Aranylabda-gálán megkapta a legjobb 21 éven aluli fiatalnak járó Raymond Kopa-díjat, majd a hasonszőrű Golden Boy-díjat is. Még mindig csak 19, de már 90 millió euró a piaci értéke.

Lamine Yamal döntötte meg Gavi válogatottbeli fiatalsági rekrodját, ő mindössze 16 évesen, ráadásul góllal mutatkozott be a nemzeti csapatban szeptemberben a Georgia elleni Eb-selejtezőn. Yamal a Barcában már áprilisban debütált, amikor még csak 15 volt, a jelenlegi idényben pedig már rendszeresen szerepel a csapatban, nemrég a Granada ellen az első La Liga-gólját is megszerezte.

LaLiga - FC Barcelona vs Athletic Bilbao
Lamine Yamal, Marc Guiu és Fermin Lopez , a La Masia növendékei, a Barcelona jövője. Fotó: EPA/Alejandro Garcia

A La Liga legutóbbi fordulójában Marc Guiu robbant be a Barcában, aki 17 évesen fél percen belül győztes gólt lőtt az Athletic Bilbao ellen az első spanyol bajnokiján. Ő egy kicsit kilóg a tipikus La Masia-növendékek sorából, szó szerint, mert magas (187 centi), erős, és a kombinatív játék helyett inkább a fizikumával érvényesül. Mondhatni klasszikus középcsatár.

Akit cenzúrázott a Barcelona

Fermin Lopez nevéről akkor hallhattunk először, amikor tavaly gólt lőtt a Barca U19-es csapatában, majd az ősi rivális Real Madrid legendája, Cristiano Ronaldo híres „siuuu” mutatványával ünnepelt, a klub hivatalos Twitter-oldala pedig ezt cenzúrázta, levágta a videóról a gólörömöt. A még mindig csak 20 éves középpályás ebben az idényben lőtt már gólt a Mallorca ellen a bajnokságban, igazi hírnévre azonban szerdán a Sahtar Donyeck ellen 2-1-re megnyert BL-meccsen tett szert, amelyen gólpasszt adott és bombagólt lőtt.

Beleillik a sorba Ansu Fati is, aki a nyáron ugyan kölcsönbe került az angol Brightonhoz, mert kevesellte a Xavitól kapott játéklehetőséget, de korábban őt tartották Messi utódjának, a 10-es mezt is megörökölte az argentintól, s bár jövő nyáron lejár a szerződése a Barcával, de aligha mondott le róla végleg a katalán együttes, hiszen még csak most tölti majd a 21-et.

A százmillió euróra értékelt nem saját nevelés, őt a Las Palmastól igazolta a Barcelona, de persze ő is a jövő – s már a jelen – embere. Végignézve a sok ígéretes fiatalon a csapatban, a válság és Xavi kinevezése végül elhozhatja a klub újabb aranykorszakát, aminek az idei spanyol bajnoki cím csak az első lépése volt.

Borítókép: Xavi pontosan tudja, mi kell egy La Masián nevelkedő fiatalnak a Barcelona első csapatában (Fotó: EPA/Enric Fontcuberta)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.