A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kőkemény szavak Milák Kristóf bejelentése után: Ez így nem mehet tovább

Sós Csaba szövetségi kapitány úgy véli, sürgősen le kell ülni Milák Kristóf edzőjével, mert a több hónapot kihagyó és szeptember elején visszatérő olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó edzésmunkája az elmúlt másfél hónapban nem volt megfelelő.

2023. 10. 18. 17:18
Milák Kristóf,
Kaposvár 20221117 Úszás 2022 Rövid pályás országos bajnokság OB Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport Milák Kristóf Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyenes leszek, ez így nem fog menni, ahogy ezt a másfél hónapot csinálta. Ez egy olyan sportág, ami kőkemény munkát igényel. Itt kőkeményen kell dolgozni, ezt nem lehet kikerülni. Rengetegen megpróbálták, de még nem sikerült senkinek – mondta az M1 aktuális csatornán a szakvezető arra a kérdésre, hogy Milák mikorra érheti el teljesítőképessége maximumát miután kiderült, hogy az olimpiai bajnok nem vesz részt a budapesti világkupa-versenyen.

Milák Kristóf
Milák Kristóf pályafutásáért aggódik az úszókapitány  (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A 23 éves világcsúcstartó edzője, Virth Balázs kedden erősítette meg az M1-nek, hogy a korábbi tervtől eltérően Milák nem indul a péntektől vasárnapig tartó budapesti világkupa-versenyen. Arra a kérdésre, hogy mikor kellene legkésőbb elkezdenie a kemény edzéseket, Sós Csaba úgy reagált, ez egy összetett kérdés.

Milák Kristóf visszaél az edzője és a kapitány türelmével

– Mégiscsak egy zseniről beszélünk. Annak idején, amikor a koronavírus tombolt és elkapta kőkeményen, hetekig az ágyat nyomta, vagy nyolc kilót fogyott az izomzatából, kijött, három hétig edzett és utána úszott a világcsúcsánál két és fél másodperccel rosszabbat. Egész egyszerűen nem akartam elhinni. De ezzel nem lehet állandóan játszadozni

.És más, amikor ez úgy történik, hogy előtte tizenvalahány évig folyamatosan, kőkeményen dolgozott valaki, és egész másképp néz ki, ha előtte kihagyott három hónapot. Ami, ha jól belegondolunk, igazából négy volt, mert az utolsó hónap már ennek a jegyében telt. Nekem utólag is meggyőződésem, hogy ő már jóval korábban eldöntötte, hogy nem akar indulni a vb-n, mint ahogy ezt közölte. És amit én nehezményezek, az az, hogy ezt az edzője is későn tudta meg 

– fogalmazott a szövetségi kapitány, aki hangsúlyozta, hogy nem szokványos a jelenlegi helyzet.

Sós Csaba: Ez nem magán ügy!

– Azt gondolom, ez így nem mehet tovább. Hiába jobb a világnál két-két és fél másodperccel, és elképzelhető, hogy közepes állapotban, formában is meg tudna nyerni egy olimpiát, de azért hangsúlyoznám, hogy a hét váltót ki akarjuk vinni az olimpiára – bontotta ki a problémát Sós Csaba.

A kapitány tudja, mi a megoldás  (Fotó: MTI/Czeglédy Zsolt)

Emlékeztetett: februárban, a világbajnokságon nyílik majd mód váltóknak a kvótaszerzésre, és Milák nélkül azért más volt már idén is a 4x200-as gyorsváltó, amely tavaly Európa-bajnok lett. – Tehát nemcsak a magánügye, hogy milyen állapotban van – hangsúlyozta.

A szövetségi kapitány korábban azt gondolta, hogy ezen a héten már versenyen is látni lehet Milákot. – Senki nem gondolta, hogy itt úszik világcsúcsot vagy kimagasló időeredményeket, de szerintem szüksége lett volna arra, hogy lássa, hol tart – vélekedett.

A következő kitűzhető célnak azt fogalmazta meg, hogy részletesen egyeztetni kell most már a felkészülési programját és azt végig is kell vinni. – 

Egy zsenit nem lehet úgy kezelni, mint egy átlagos embert, de neki is tudomásul kell vennie, hogy vannak bizonyos keretek, amiken belül kell maradni. És a kettő meg kettő az mindig négy lesz, ez a sportág munka nélkül nem fog menni 

– zárta gondolatait.

A 200 méter pillangón a 2021-es tokiói olimpián aranyérmes Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Az edzéseket szeptember elején kezdte újra. Két héttel ezelőtt még úgy volt, a Duna Arénában sorra kerülő vk-viadalon tér vissza, végül mégis úgy döntött, nem ugrik medencébe.

Milák Kristóf a 2019-es vb, amikor 200 pillangón világcsúcsot úszott:

Borítókép: Milák Kristóf nincsen megfelelő állapotban (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.