A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Liu Shaoang a falnak csapódott, Liu Shaolin mentette a helyzetet + videó

Egy héttel ezelőtt Montrealban rendezték meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók 2023/24-es világkupa-sorozatának első versenyét, és most ugyanott zajlik a második is. A vegyes váltóknál, miként egy hete, ezúttal is Kína nyert, a tavaly év végén kínai színekre váltó két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin újabb aranyat szerzett. Liu Shaolin pedig 500 méteren ezüstérmes lett.

2023. 10. 29. 7:47
ISU World Cup Short Track - Montreal
MONTREAL, CANADA - OCTOBER 28: Jordan Pierre-Gilles of Canada reacts after finishing first in the men's 500 m final during the ISU World Cup Short Track at Maurice Richard Arena on October 28, 2023 in Montreal, Quebec, Canada. (Photo by Minas Panagiotakis - International Skating Union/International Skating Union via Getty Images) Fotó: Minas Panagiotakis - International Skating Union
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfi 500-on Liu Shaolin Sándor a kanadai Jordan Pierre-Gilles mögött második lett, öccse, Liu Shaoang pedig ötödikként ért célba. S ezt a kétszeres olimpiai bajnok, fiatalabb Liu fivér bizony nem így képzelte, azután, hogy egy hete ő nyerte a számot, és a legrövidebb távon ő a regnáló olimpiai bajnok. Az elődöntőben megnyerte a futamát, és a döntőben a legelőnyösebb, 1-es pályáról indulhatott, de a kanadai Steven Dubois a 2-esről lerajtolta, és ő száguldott az élen, amikor az utolsó körben Li Shaoang belülről előzni próbált. Váll vállal ütközött, amiből esés lett, s mindketten a védőfalba csapódtak. Szerencsére sérülés nem történt, és a zsűri azt állapította meg, hogy egyformán vétkesek voltak, ez a „megosztott felelősség”, kizárás nem történt. A kanadai a negyedik, Liu Shaoang az ötödik helyen korcsolyázott be a célba. Liu Shaolin Sándor viszont örülhetett az ezüstérmének, a negyedik helyről kettőt előrelépett. A 2000 méteres vegyes váltók döntőjében a kínaiaknál nem sokkal az 500 méter fináléja után nem voltak ott a Liu fivérek, de staféta nélkülük is győzött, s mivel az előcsatározásokból kivették a részüket, ők is kaptak aranyérmet. S a kínai férfiváltó ott lesz a mai döntőben.

Liu Shaolin, Liu Shaoang
A vegyes váltó eredményhirdetése: Liu Shaolin a bal, Liu Shaoang a jobb szélen a győztes kínai csapatban Forrás: X/ISU Speed Skating

Az 500 méteres döntő végjátéka:

Ami a magyar válogatottat illeti, női 1500 méteren Sziliczei-Német Rebeka a 10. helyen végzett. A leghosszabb táv elődöntőjében szabálytalanságot követtek el ellene, a vétkest kizárták, honfitársunk pedig a B döntőbe jutott, ahol negyedik helyen ért célba. S összesítésben ez 10. helyet ért. Az aranyérem a dél-koreai Kim Gil Li nyakába került. 500 méteren Kónya Zsófia a negyeddöntőben búcsúzott – győzött a kanadai Rikki Doak –, míg a Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német összeállítású női váltó az elődöntőben nagy csatában dél-koreaiak és a hollandok mögött harmadik helyen ért célba, így ma a B döntőben szerepelhet.

A férfiaknál 1500 méteren Jászapáti Péter az elődöntőben futamában utolsóként zárt, így nem jutott tovább, itt a kanadai William Dandjunou győzött. A Bácskai, Nógrádi Bence, Sziliczei-Német, Tiborcz Dániel összeállítású mixváltónak a negyeddöntő jelentette a végállomást, akárcsak a férfi stafétának (Bontovics Balázs, Jászapáti, Nógrádi, Tiborcz).

Borítókép: Férfi 500 méteren Liu Shaolin Sándor ezüstérmes lett a kanadai Jordan Pierre-Gilles mögött (Forrás: ISU)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.