Olimpiai bajnokunk a sérülése miatt strandpapucsra van ítélve

A talpa miatt szenvedő, emiatt csak strandpapucsot viselő Pars Krisztián hamarosan műtéten esik át, ami után reményei szerint elfelejtheti a problémáit. Az olimpiai bajnok kalapácsvető februárban ünnepli 42. születésnapját, de ennek – és egészségi gondjai – ellenére sem gondolkodik még a visszavonuláson.

Forrás: SzPress Hírszolgálat2023. 10. 15. 12:30
Pars Krisztián
Doha, 2019. október 1. Pars Krisztián a férfi kalapácsvetés selejtezõjében a dohai atlétikai világbajnokságon a Kalifa Nemzetközi Stadionban 2019. október 1-jén. MTI/EPA/Diego Azubel Fotó: Diego Azubel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rodler Endre ortopéd sebész főorvos, a boka- és lábbetegségek hazai szaktekintélye gondoskodhat arról, hogy a hetek óta strandpapucsban járó Pars Krisztián újra cipőt húzhasson a lábára, majd a novemberre betervezett műtétét követően megpróbálhasson edzésbe állni. A londoni olimpiai bajnok kalapácsvetőt, a kétszeres világbajnoki második helyezettet, két Európa-bajnokság győztesét az sem tántorítja el – inkább álomnak, mint tervnek nevezhető szándékától –, hogy minden idők legsikeresebb magyar atlétájaként már a 41. életévét is betöltötte, az idei szezonjára pedig még egy elégséges osztályzatot sem érdemelt ki. 

Az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó kalapácsvető most azért fut köröket, hogy a műtét költségét ne neki kelljen előteremtenie, amiben reményei szerint a klubja, a szövetség, végső esetben a Magyar Olimpiai Bizottság lehet a segítségére. Sürgeti az idő, ezért nem érte be a kórházi megoldással, mert véleménye szerint a várakozási idő úgy túl sokáig tartott volna. 

 

Felejthető éven van túl

– Amit idén produkáltam, arra magam is csak azt mondhatom, hogy egy nagy semmi volt, de hogyan is lehetett volna elfogadható olyan deformálódott fájós talppal, ami a dobókörben a második forgás után már terhelhetetlenné vált. Mesélhetnék történeteket, megbánthatnék orvosokat, de mit érnék vele, amikor most az a legfontosabb, hogy Rodler Endre főorvos úr személyében olyan specialistára akadtam, aki azonnal rátalált a bajok okára, így azt is tudja, hogy miként tud segíteni rajtam – hangsúlyozta Pars, aki a szerénynek sem nevezhető  70,91 méteres legjobb dobásával az idei világranglistán még az első száz helyezett közé sem fért be. 

A budapesti világbajnokságot Pars 2023-as teljesítményét tizenegy méterrel felülmúlva a rajt előtt nem favoritnak, hanem inkább sötét lónak tartott kanadai Ethan Katzberg nyerte, aki éppen húsz évvel fiatalabb a magyar dobóveteránnál, más szóval nem a múlt, hanem a jövő embere. 

 

 

A párizsi olimpia lebeg Pars szemei előtt

– Nagyon benézném az esélyeimet és a lehetőségeimet, ha azt hajtogatnám, hogy 2024-ben újra ott leszek a nyolcvanméteresek társaságában, mert ez egy teljesen irreális célkitűzés lenne, azt viszont merem állítani, hogy a remélhetően sikeres talpműtét után akár a párizsi olimpia felé vezető út is megnyílhat előttem. Először is a jövő évi téli bajnokságot céloznám meg, ahol a hetvenkettő-hetvenhármas eredményem az igazolná, hogy nem dolgoztam hiába, a szabadtéri idényben ennél méterekkel többre is képes lehetek. Márpedig hetvenöt-hetvenhat méterrel a tizenkettes döntőbe is be lehet jutni, és ennél szebb nem is lehetne az ötödik olimpiám.

Ehhez biztos talajra, megelőlegezett vagy inkább megerősített bizalomra lenne szüksége, de a dolgok jelenlegi állása szerint a Parstól eredményekben nagyon sokat kapó, de neki igen sokat is adó DOBÓ SE nem tervezi új szerződés megkötését a klub egykori frontemberével, akitől ezt a szerepet házon belül és kívül, tehát a nemzetközi porondon is az egyre jobb Halász Bence vette át. 

 

A dicsőség mulandó 

– Ilyenkor már nem számít az, hogy tizenkét magyar bajnokságot nyertem meg, olimpián, ifjúsági világbajnokságon, U23-as és junior Európa-bajnokságon vehettem át aranyérmet, mert mint minden, az én dicsőségem is mulandó. Miközben a műtétre várok, azon is törni kell a fejemet, hogy ha muszáj, melyik klub ajtaján kopogtathatok, hol kaphatok legalább egy évre szóló szerződést. Mi tagadás, az is megfordult már a fejemben, hogy mi lesz akkor, ha a sikeres talpműtét, pályafutásom alatt immár a tizenkettedik kisebb-nagyobb operációm után sem leszek annyira terhelhető, hogy az edzéseknek valójában legyen értelmük. Ennél nincs fogósabb kérdés, hiszen már nemcsak önmagamra kell gondolnom, hanem a feleségemmel, Boglárkával együtt a közös jövőnkre, így Nolenre, a három hónapos kisfiunkra is – mondta befejezésül a válaszút előtt álló Pars Krisztián.

Borítókép: Pars Krisztián a 2019-es dohai atlétikai világbajnokságon (Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.