Sebestyén Júlia zavaros ügye a rendőrséghez és a gyermekvédelemhez került

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) etikai és fegyelmi bizottsága a fegyelmi eljárást megszüntető határozatot hozott Sebestyén Júlia gyermekbántalmazási ügyében. Ugyanakkor a MOKSZ a hozzá beérkezett írásos bejelentések alapján a bizottság javaslatával megegyezően a gyermekvédelmi hatósághoz és a rendőrséghez fordul az Európa-bajnok Sebestyén Júlia személyét és az SKSE működését érintő panaszok kivizsgálása miatt.

2023. 10. 16. 19:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnok műkorcsolyázó, edzőként dolgozó Sebestyén Júlia az év elején támadások kereszttüzébe került itthon a sportágban. Támadták azzal, szerepe van abban, hogy a válogatottban előtérbe kerültek az orosz származású versenyzők, ami hátrányosan érinti a magyar versenyzőket. Egy rivális edzőkollégája pedig gyermekbántalmazással is megvádolta. A vádakat Sebestyén Júlia határozottan visszautasította, és lapunknak úgy fogalmazott: lejárató kampány indult ellene. A MOKSZ illetékes bizottsága a történtek után azonban fegyelmi eljárást indított.

Sebestyén Júlia
Sebestyén Júlia a tanítványaival Fotó: Kurucz Árpád

Időközben múlt heti hír volt, hogy Sebestyén Júlia tizennyolc versenyzőjével a Ferencvárosba igazolt.

Sebestyén Júlia ügyében a fegyelmi bizottság nem tudott döntést hozni

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ma este arról tájékoztatott, tudomásul veszi, hogy az Elsőfokú Etikai és Fegyelmi Bizottsága (EFB) eljárt a Sebestyén Júlia személyével, valamint az általa vezetett Sebestyén Korcsolya Sport Egyesületben történtekkel kapcsolatos bejelentésekben. Az EFB fegyelmi eljárást megszüntető határozatot hozott, az indoklásában pedig két körülményt emelt ki.

– A bejelentésekben megjelölt és a szakvéleményben részletezett időpontok tehát kizárják az esetek EFB általi kivizsgálásának lehetőségét a vélt fegyelmi vétségek elévülésére figyelemmel.

– A fegyelmi eljárás elrendelését megelőzően, valamint a fegyelmi eljárás során is az EFB több alkalommal írásban felhívta a bejelentőket a fegyelmi eljárás során vizsgálandó tényállításaik pontosítására, valamint az ezek alátámasztásául szolgáló bizonyítékok előterjesztésére az EFB rendelkezésére bocsátására. A megkeresések minden alkalommal eredménytelennek bizonyultak.

A MOKSZ közleményében leszögezi, hogy bárminemű gyermekbántalmazást elítél és elutasít. Szigorúan és következetesen jár el ezekben az ügyekben, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a hozzá érkezett bejelentésekben megfogalmazott tényállásokat, körülményeket pontosan felderítse. 

Ezért a MOKSZ a hozzá beérkezett írásos bejelentések alapján – az EFB javaslatával megegyezően – a gyermekvédelmi hatósághoz és a rendőrséghez fordul a Sebestyén Júlia személyét, illetve az SKSE működését érintő panaszok kivizsgálása miatt. 

Az Elsőfokú Etikai és Fegyelmi Bizottság eljárásával kapcsolatos dokumentációt a MOKSZ természetesen átadja a hatóságoknak.

A MOKSZ arról is tájékoztatott, hogy függetlenül az ügy eredményétől, a szabályzataiban és a működésében is megteszi azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek a legkorszerűbb gyermekvédelmi elvek maradéktalan érvényesülését segítik. A MOKSZ a gyermekvédelmi programjában a jövőben jelzőrendszert kíván bevezetni, ezért átdolgozza az érintett szabályzatait, külön etikai kódexet alkotva a sportolók, az edzők és a szülők részére. Emellett az edzőknek a korszerű edzésmódszerekről – különös figyelemmel a pozitív ösztönző eszközökre – továbbképzést szervez. A MOKSZ a holland és a francia korcsolyázószövetséggel közösen résztvevője egy ERASMUS+ gyermekvédelmi projektnek, amelynek keretében – egyebek mellett – szeptemberben nemzetközi gyermekvédelmi konferenciát szervezett.

Borítókép: Sebestyén Júlia (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.