Sztankovics Dibusz helyetteséről áradozott, a mesében sincs ilyen

A Ferencváros vasárnap hazai pályán 3-0-ra nyert az Újpest ellen. A siker egyik hőse a tartalékkapus, Varga Ádám volt, akit Dibusz Dénes kisebb sérülése miatt jelölt Dejan Sztankovics a magyar bajnok kezdőcsapatába. Sztankovics a meccs emberének és a Ferencváros gyermekének nevezte a kapust. Varga Ádám ötéves kora óta tartozik a Fradi kötelékébe.

2023. 10. 30. 5:30
Varga Ádám Ferencváros
Budapest, 2023. október 29. Varga Ádám, a Ferencváros kapusa a labdarúgó OTP Bank Liga 11. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Újpest FC mérkõzésen a Groupama Arénában 2023. október 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros fárasztó menetelés kellős közepén tart, háromnaponta játszik mérkőzést, ráadásul sok játékosa a válogatottszünetekben sem pihen, hanem hazáját képviseli. Dejan Sztankovics az Újpest ellen nem számíthatott sem Varga Barnabás, sem játékára, de a helyettesekre sem lehetett panasza. Sztankovics honfitársa, a szerb center, Alekszandar Pesics a 3-0-ra megnyert mérkőzés első gólját szerezte, míg a saját nevelésű Varga Ádám lehúzta a rolót az első olyan bajnokin, amelyen a Ferencváros kezdőjében kapott helyet.

Ferencváros Dejan Sztankovics
( Dibusz Dénes Varga Ádám )
Dejan Sztankovics dicséreteiből a Ferencváros mindkét kapusa, Dibusz Dénes és Varga Ádám is kapott (Fotó: Polyák Attila)

 

Dibusz sérülten védett Belgiumban

– Amikor háromnaponta mérkőzést kell játszani, akkor előfordulnak kisebb sérülések. Dibusz a genki mérkőzés előtt, a bemelegítésnél érzett valamit az izmában, de azt a meccset végigvédte, mint utóbb kiderült, sérülten hozott áldozatot a csapatért. Nem tudom megmondani, mikor térhet vissza, talán hét-tíz nap kihagyás várhat rá – árulta el lapunk kérdésére a győztes derbi utáni sajtótájékoztatón Dejan Sztankovics, aki Varga Barnabás és Sigér Dávid esetében úgy nyilatkozott, hogy néhány hétre még szükségük lesz a felépüléshez.

és a magyar válogatott szemüvegén keresztül nézve Dibusz valószínűleg rendelkezésre állhat már a novemberi Eb-selejtezőkön, Bulgária és Montenegró ellen, Varga aligha, az Újpest elleni első félidő végén kapott rúgás miatt lecserélt állapota még kérdéses.

Sztankovics: Varga Ádám a meccs embere

A Ferencváros szerb mestere arról már többször nyilatkozott, hogy Varga Barnabás és Alekszandar Pesics személyében két kiváló középcsatára van, Varga Ádám viszont egészen más helyzetből várta a beugrást. Miután Dibusz az elmúlt idényekben Gróf Dávid és Bogdán Ádám előtt is magabiztosan védte meg kezdőkapus pozícióját, nem is lehetett kérdéses, hogy a kecskeméti kölcsönből visszatérő, saját nevelésű Vargára – aki a tavalyi idényben a KTE-nél második számú hálóőr volt Varga Bence mögött – a tartalékkapus szerepkör vár.

Varga Ádám korábban három alkalommal védett a Ferencvárosban, 2019-ben az utolsó fordulóban, a bajnoki cím biztos tudatában kapott hat percet Szerhij Rebrovtól, majd ő védett a máltai Hamrun elleni Konferencialiga-selejtező visszavágóján a 6-1-re megnyert első meccs után, s ő állt a kapuban a negyedosztályú Nagyecsed elleni Magyar Kupa-mérkőzésen. Aligha nevezhető bármelyik olyan éles téthelyzetnek, mint amiben az Újpest elleni derbin találta magát.

– Számomra Varga Ádám a meccs embere. Nemcsak amiatt, hogy bemutatott két-három védést, hanem a helyzete emberi oldala miatt. Ő a Ferencváros gyermeke, valóra vált az álma, és ebben a helyzetben tudott jó teljesítményt nyújtani. Ez a személyiség vagy megvan valakiben, vagy nincs, ezt nem lehet megvenni – áradozott a huszonnégy éves kapusról Sztankovics.

Érthető módon kevésbé érzelmesen, de kollégája, Nebojsa Vignjevics is dicsérte Varga Ádám teljesítményét.

– Nagyon sok lehetőséget hagytak ki a játékosaim, mintha nem állnának készen arra, hogy gólt lőjenek a Ferencváros ellen, akadtak helyzetek, amikor az ellenfél kapusa védett jól. Újra és újra ebbe a hibába esünk: jól játszunk, de kihagyjuk a helyzeteket, várjuk, hogy valami majd csak történik, mintha a játékosok nem hinnének eléggé magukban – kesergett az Újpest szerb vezetőedzője.

Mit mondott Dibusz Vargának?

Varga Ádám nem tagadta, hogy a derbi után elérzékenyült.

– A mesében sincs ilyen. 2004-ben jöttem a toborzóra, ötéves korom óta itt vagyok a Fradiban a kölcsönadásokat leszámítva. Erre most egy telt házas, ráadásul győztes derbin tudtam játszani, tényleg egy álom vált valóra – mondta a kapus, aki Sztankovics dicséretére szerényen reagált, a csapatvédekezést dicsérte, amely az ő dolgát is könnyítette.

Dibusz Dénes természetesen közelről figyelte fiatal poszttársa teljesítményét, és a dicséret sem maradt el.

– Azt mondta: így be lehet mutatkozni – árulta el Varga, aki a jól sikerült meccs ellenére nem akarja túlgondolni a szerepét. – Dibusz Magyarország egyik legjobb kapusa, stabil tagja a válogatottnak, a Fradi csapatkapitánya. Én igyekszem minden lehetőséget megragadni, amit kapok.

Varga Ádám magabiztos teljesítménye nem merült ki néhány lövés kivédésében, egyszer a kapujából majdnem negyven méterre szaladt ki menteni, a második félidőben pedig hidegvérű cselt is bemutatott az egyik újpesti támadóval szemben, utóbbi esetet is rendkívül józanul értékelte lapunknak.

– Kissé túlbonyolítottam, nem jellemző rám, hogy cselt vállaljak be, hiszen ebben megvan a hibalehetőség. A meccs hevében ezt éreztem jó megoldásnak, illetve kissé közelebb is volt a letámadó újpesti játékos, mint elsőre gondoltam, szerencsére bevált a csel – mondta Varga Ádám, aki úgy fogalmazott: valószínű, hogy szerdán, a Puskás Akadémia elleni Magyar Kupa-mérkőzésen is ő áll majd a kapuban.

Ha a Sztankovics által említett hét-tíz napot vesszük alapul, valamint a Vargának jutott dicséretet vesszük alapul, akkor ez lényegében biztosnak tekinthető.

NB I, 11. forduló

Szombat
Kecskemét–ZTE 3-1 (2-0), Széktói Stadion, 2487 néző, jv: Rúsz, gólszerzők: Tóth B. (35.), Szabó A. (45.+4.), Zeke (72.), illetve Mance (82., 11-esből)
Fehérvár–DVTK 4-0 (2-0), Sóstói Stadion, 3111 néző, jv.: Bognár T., gólszerzők: Christensen (42.), Kodro (45+1., 84.), Kastrati (82.), kiállítva: Farkas D. (70., DVTK), Szatmári Cs. (86., DVTK)
Puskás Akadémia–DVSC 1-1 (1-1), Pancho Aréna, jv.: Pintér, gólszerzők: Gruber (37.), illetve Dzsudzsák (15.)

Vasárnap
Mezőkövesd–MTK 1-0 (1-0), Mezőkövesd, Város Stadion, 1791 néző, jv.: Andó-Szabó, gólszerző: Molnár G. (7.)
Paks–Kisvárda 3-1 (2-0), Paksi FC Stadion, 2078 néző, jv.: Káprály, gólszerzők: Szabó J. (16.), Windecker (45+3.), Mezei (80.), illetve Balogh N. (74.)
Ferencváros–Újpest 3-0 (1-0), Groupama Aréna, 20 357 néző, jv.: Karakó, gólszerző: Pesics (28.), Abena (70.), Abu Fani (73.)

A bajnokság állása
1. Ferencváros 25 pont/10 meccs
2. Paks 24/11
3. Újpest 20/11
4. Puskás Akadémia 19/11
5. Debrecen 17/11
6. Diósgyőr 16/11
7. Fehérvár 14/11
8. MTK 14/11
9. Kecskemét 13/11
10. Zalaegerszeg 8/11
11. Mezőkövesd 7/10
12. Kisvárda 7/11

 Borítókép: Varga Ádám megőrizte a Ferencváros kapuját a góltól az Újpest ellen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.