Új lendületet vesz Hosszú Katinka itthoni legyőzője

A két éve Hosszú Katinka legyőzésével hírnevet szerzett Veres Laura fejlődése az elmúlt évben megtorpant betegség és sérülés miatt. A még mindig csupán 18 éves úszó idén klubot nem, csupán edzőt váltott. Elköszönt Virth Balázstól és csapatától, amelynek Milák Kristóf a vezéregyénisége, és Kós Hubert magyar sikerkovácsa, Magyarovits Zoltán irányításával próbál visszakerülni a válogatottba.

2023. 10. 05. 11:49
Veres Laura
Forrás: UTE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy a fejlődés reményében Gyuláról Budapestre költözött Veres Laura sportpályafutása éppen úgy alakult, ahogy azt a gyorsúszásban jeleskedő tizenéves lány szülővárosának búcsút mondva eltervezte. Tudását és tehetségét bizonyítva a 2021-es országos bajnokságon, akkor még csak 15 esztendősen, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát és a szintén tapasztaltabb Verrasztó Evelynt is megelőzve győzött a 200 gyors döntőjében, amitől néhány szakmabelinek leesett az álla. Nem sokkal később az Európa-bajnokságon a második helyen célba érkező 4×200-as váltó tagja lehetett, Tokióban pedig döntőt úszhatott a magyar négyessel.

Veres Laura, úszás, Magyarorvits Zoltán, Hosszú Katinka
Veres Laura gondjai tavaly Thaiföldön kezdődtek (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

2022-ben sajnálatosan megtört a fejlődésének az íve. Az év elején a thaiföldi edzőtáborban edzés helyett Coviddal megfertőződve heteket a szállodai szobájában töltött. Hiába próbálta behozni a lemaradását, a nagy igyekezetnek az lett a vége, hogy a szűnni nem akaró vállfájdalmai miatt kezelésekre kellett járnia, edzéseit pedig sokszor a gyógytorna-foglalkozások váltották fel.

 

Edzőcsere házon belül

– Sok fontos versenyről kellett tavaly lemondania Laurának, legnagyobb bánatára a budapesti világbajnokságról is, de a kitartása és a jó értelemben vett konoksága átsegítette a holtponton, amiben a családja és mi, az edzői is a támaszai voltunk – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Magyarovits Zoltán, az UTE edzője, aki az idei év elején vette át Virth Balázstól, a közös egyesületük nagyágyúival, így Milák Kristóffal, Kapás Boglárkával, Márton Richárddal és Zombori Gáborral foglalkozó szakembertől a harmadik éve Budapesten élő fiatal úszó felkészülésének irányítását.

– Mindenkinek jobb lett így, leginkább Laurának, aki Gyulán a város kis kedvence volt, klubja szemefénye, ezért az edzések is rá épültek, Budapesten viszont egy olyan sorba kellett beállnia, ahol nem az első, de még a második vagy a harmadik hely sem neki jutott. Jól kijött mindenkivel, az viszont tagadhatatlan, hogy a világbajnok és már férjezett Kapás Bogival az úszáson kívül se közös témájuk, se közös programjuk nem akadt, már csak a jelentős korkülönbség miatt sem. Miután az én csoportomba került, előnyére változott a helyzete, mert ott barátokra lelt. Igaz, időközben újdonsült edzőtársai közül Nyirádi Réka és Ábrahám Minna is úgy döntött, hogy Amerikába költözik, ott tanul tovább és folytatja a felkészülését, ő viszont nem készül a tengerentúlra, itthon tervezi a jövőt – folytatta Magyarovits, akinek a közelmúltban ugyancsak bele kellett törődnie egy nagy változásba, nevezetesen akkor, amikor elköszönt Kós Huberttől.

 

Csak Kóst kísérhette el a csúcsig

– Sok neves mester, Széchy, Széles és Gyertyánffy segített hozzá ahhoz, hogy kitanuljam az edzői szakma csínját-bínját, az viszont „csak úgy” kialakult, hogy a legsikeresebb tanítványaimat rendre át kellett engednem egyik vagy másik edzőtársamnak, ami őszintén szólva nem volt mindig szívderítő esemény. Istenigazából Kós Hubi volt az első, akit tízéves korától egészen mostanáig tanítványomnak tekinthettem, akivel együtt kissrác korától a felnőtté válásáig közel harminc korosztályos rekordnak, annál is több győzelemnek örvendezhettünk, mindezek megkoronázásaképpen pedig egy Európa-bajnoki címnek. Benne még sokkal-sokkal több van, amit Amerikában, új környezetében és az új edzőjével világbajnoki győzelemmel már bizonyított is, ám ennek lesz még méltó folytatása. Bízom abban, hogy ugyan más lépték szerint, de a kölcsönös bizalom jegyében, részemről pedig az úszás iránti töretlen alázattal Veres Laurának is új esélyt tudok adni legjobb teljesítményeinek megismétléséhez, sőt egyéni csúcsainak a megjavításához is. Ennek a tervnek a megvalósítása akkor lehet tökéletes, ha bekerül a Párizsba készülő olimpiai válogatottba, és visszaszerzi a helyét a gyorsváltókban. A feladat emberesnek ígérkezik, mert kétszer annyi a pályázók száma, mint amennyien befutók lehetnek – hangsúlyozta Magyarovits Zoltán, aki nagy kihívásnak tekinti a közelgő budapesti Világkupaversenyre és az azt követő rövidpályás országos bajnokságra készülő Veres Laura felkészítését.

Veres Laura nagy úszása:

Borítókép: Magyarovits Zoltán és Veres Laura (Fotó: UTE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.