időjárás 4°C Árpád 2023. december 11.
logo

Folytassa, Mister! – könyv jelent meg Marco Rossiról

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.11.20. 14:24 2023.11.20. 14:35
Folytassa, Mister! – könyv jelent meg Marco Rossiról

Egy nappal azután, hogy a magyar labdarúgó-válogatott veretlenül, csoportelsőként zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, bemutatták a Marco Rossi szövetségi kapitányról szóló új könyvet. Ez a kötet a 2018-ban megjelent könyv folytatása, a Marco Rossi – Folytassa, Mister! címet viseli, és az azóta eltelt időszak legfontosabb történéseivel bővült ki.

Az időzítés tökéletes: a magyar válogatott vasárnap este veretlenül lett csoportelső az Európa-bajnoki selejtezőkön, másnap délelőtt bemutatták a róla szóló könyvet. A Ch. Gáll András által jegyzett mű – amely az Inda Press könyvkiadó és az Index gondozásában került a könyvesboltokba – a 2018-ban megjelent könyv folytatása, a – Folytassa, Mister! címet viseli, és az azóta eltelt időszak legfontosabb történéseivel bővült ki. A sajtóbemutatón a szerző mellett jelen volt az 59 esztendős tréner is, aki több érdekes történetet elevenített fel, többek között azt, hogy 2012-ben kis híján felhagyott az edzői mesterséggel és könyvelőnek állt, azonban éppen abban a budapesti étteremben fordult a sorsa – és került nem sokkal később a Budapest Honvédhoz –, ahol a hétfői bemutatót tartották.

ROSSI, Marco; GÁLL András
A könyv főhőse és a szerző, Ch. Gáll András  Fotó: Hegedüs Róbert/MTI

A beszélgetés során Marco Rossi elmondta, Magyarországon teljesen más edző lett belőle, de ez valahol természetes is, hiszen mint minden más mesterségben, itt is folyamatosan fejlődni, tanulni kell. Hozzátette, ő nem tartozik az innovatív edzők közé, sokkal inkább, mint egy szabó, az adott játékosanyagból próbálja meg kihozni a lehető legtöbbet, de emellett természetesen az újítók taktikai újdonságait is folyamatosan felhasználja a munkája során. Marco Rossi elárulta, hogy edzői pályafutása legjobb mérkőzésének az angolok ellen idegenben 4-0-s sikerrel zárult találkozót tartja, míg a legemlékezetesebb pillanatnak a múlt csütörtöki, bulgáriai 2-2-es végeredmény kialakulását nevezte.

 

– Bulgáriában az a stressz, amit az utolsó húsz percben éreztem, az olyan volt, hogy a gyengébb idegzetűeknek nem is igazán ajánlom. Viszont az egyenlítő gólnál olyan felszabadító érzés kerített hatalmába, amilyet korábban még sohasem tapasztaltam – mondta Marco Rossi a szófiai találkozóról, amelyen a magyarok a 97. percben egy öngóllal egyenlítettek és harcolták ki egyúttal az Európa-bajnoki részvételt. A tréner megjegyezte, ezek mellett legalább ugyanilyen büszke a tavaly szeptember óta tartó veretlenségi sorozatra is.

Marco Rossival tiszteletlenek

A kapitány elárulta, az elmúlt időszakban gyakorlatilag minden fontosabb bajnokságból kapott ajánlatot, az egyetlen kivétel szülőhazája, Olaszország, ahol véleménye szerint kissé tiszteletlenül úgy állnak a külföldön dolgozó olasz szakemberekhez, hogy biztos nem voltak elég jók ahhoz, hogy itt dolgozzanak.

– Nagyon elégedett és boldog vagyok, amiért Magyarországon dolgozhatok, és remélem, olyan sikereink lesznek a jövőben is, mint most – fogalmazott a szövetségi kapitány, aki szerint a most befejeződött selejtezősorozat tanulsága, hogy jobban kell olvasniuk a játékot a mérkőzések közben. – A körülmények függvényében meg kell tanulnunk, hogy bármikor tudjuk gyorsítani vagy lassítani a játékot, de ez egy következő lépés. A miénknek olyan csapatnak kell lennie, amely képes a ritmus fölött játszani, ehhez viszont nagyon komoly erőnlét és erős személyiség szükséges. Vannak olyan játékosok a válogatottban, akik már rendelkeznek ezekkel a képességekkel, de vannak, akiknek még fejlődniük kell.

 

A már magyar állampolgársággal is rendelkező tréner újságírói kérdésre, hogy a válogatott képes lehet-e megismételni a görögök 2004-es, hihetetlen Európa-bajnoki győzelmét, higgadtan, visszafogottan válaszolt: – Az eufória pillanataiban hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni a dolgokat, két lábbal kell a földön állnunk. Viszont úgy gondolom, hogy ha az Európa-bajnokságon mindenki ott tud lenni, és jó formában lesz, akkor mindenkivel fel tudjuk venni a versenyt.

 

Szóba került a Montenegró ellen duplázó szerepe is – az újságírók már világklasszisként emlegették a Liverpool középpályását –, akivel kapcsolatban Marco Rossi elmondta, a válogatottban ő az, aki képes a teljesítményével elbillenteni az egyensúlyt, olyan játékos, akit még akkor is érdemes a pályán hagyni, ha éppen önmagához képest gyengébben futballozik, hiszen ilyenkor is eldöntheti az összecsapást. Külön kiemelte Szoboszlaival kapcsolatban, hogy senkihez sem hasonlítható fejlődési vágy dolgozik benne, ez pedig kizárólag az ő érdeme.

Borítókép: Marco Rossi élőben és a könyv borítóján (Fotó: MTI/Hegedűs Róbert)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.