Rossi kifecsegett egy titkot: a segítői lecserélték volna Szoboszlait

Marco Rossi érthetően szuperlatívuszokban beszélt Szoboszlai Dominikről a 3-1-re megnyert Magyarország–Montenegró Eb-selejtező után. Rossi úgy fogalmazott, a sors áldása, hogy olyan játékosokkal dolgozhat együtt, mint Szoboszlai, aki képes a mérkőzések megfordítására. A szövetségi kapitány szerint a válogatott csapatkapitánya akkor lesz majd igazán top futballista, ha majd az elitben is olyan sűrűn rúg gólokat, mint a válogatottban. Rossi egy hároméves titokról is lerántotta a leplet.

2023. 11. 19. 19:02
ROSSI, Marco; SZOBOSZLAI Dominik
Budapest, 2023. november 19. Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott játékosa (j) és Marco Rossi szövetségi kapitány a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõk tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkõzés után a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én. A nemzeti együttes 3-1-ra nyert, így csoportelsõként jutott ki a jövõ évi németországi Eb-re. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nehéz szavakba önteni, milyen érzés az, ahogy a szurkolók ünnepelnek minket, ezt át kell élni. A pályafutásom során korábban sohasem esett meg velem, hogy ilyen bizalmat, tiszteletet kaptam volna. Sőt, ez inkább már szeretet, ami a segítőm, Cosimo Inguscio és felém árad – ekképpen tárulkozott ki a Magyarország–Montenegró Eb-selejtező után.

SZOBOSZLAI Dominik, magyar válogatott, Magyarország, Montenegró, Marco Rossi, Európa-bajnokság, top játékos, top liga
Marco Rossi szerint még képes fejlődni (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Rossi azzal folytatta, hogy a csapategységben rejlik a magyar válogatott sikere.

– Kiváló játékosaink vannak, de egyszerre ritkán megy mindenkinek jól a játék. Azért vannak a cserék, hogy ha valaki nem fog ki jó napot, akkor legyen, aki a helyére léphet. Ezt láthattuk Montenegró ellen a második félidőben. Sikerült nagyobb fokozatra kapcsolni, és Dominiknek hála megnyertük a mérkőzést – méltatta Szoboszlai Dominiket Rossi, majd a következőképpen jellemezte a válogatott csapatkapitányát.

 

Benne van Szoboszlai lábában, hogy ilyen gólokat szerez

– Mindig is azt vallottam, hogy minden edző, még a legnagyobb edzők sikere is elsősorban az általuk irányított játékosok minőségén múlik.

Nagyon örülök, hogy Dominik edzője lehetek. Nem véletlenül a Liverpool futballistája, benne van a lábában, hogy ilyen gólokat szerez. Rendelkezik azzal a ritka képességgel, hogy meg tudja fordítani a mérkőzések menetét.

Jürgen Klopp is rendszeresen végig a pályán tartja, nyilván ő is hozzám hasonlóan látja Dominik képességeit, s ő ráadásul nap mint nap dolgozik vele. Dominik itthon már most kivételes játékos, nemzetközi szinten akkor lép majd a legjobbak közé, ha a futball elitjében is rendszeresen gólt szerez – mondta Rossi, majd egy titokról is lerántotta a leplet:

Emlékezhetnek rá, három éve az Izland elleni pótselejtezőn a Covid-fertőzésem miatt nem lehettem ott. Szoboszlai akkor nem játszott jól, a segítőim meg is üzenték, hogy ők lecserélnék. Azt válaszoltam nekik, szó sem lehet róla. Tudtam, hogy benne van a gól, s lám, a 92. percben eldöntötte a találkozót.

 

Sallai ünnepelni akart, de semmiképpen sem játszott volna

A Magyar Nemzet kérdésére Rossi elmondta, Sallai Rolandot csakis azért nevezte a meccskeretbe, hogy együtt ünnepelhessen a többiekkel.

– Roli ott szeretett volna lenni a többiekkel a meccs végén a pályán, megérdemelte, hogy velük együtt ünnepeljen. Megállapodtunk abban, hogy semmiképpen sem cseréljük be, mert azzal kockáztattuk volna a felépülését. Erről biztosítottuk a klubja, a Freiburg vezetőit. Tiszteletben tartottuk a megállapodást, Sallai itt lehetett velünk, de nem játszott.

Rossi szerint Albánia nagy csapat. És Magyarország?

A magyar válogatott két éve a vb-selejtezőkön elbukott, többek között azért, mert oda-vissza kikapott Albániától. A szakértők akkor azt mondták, Rossi csapata akkor lesz igazán jó, ha nem csupán az erős válogatottak játékát képes elrontani, hanem magabiztosan legyőzi a kisebbeket. Nos, az Eb-selejtező végül is ezt bizonyítja. Rossi kicsit ezt is másképp látja.

– Albánia kis csapat lenne? Dehogy, nagy csapat, kinn van az Eb-n! Tizenöt olyan futballistája van, akik top ligákban szerepelnek. Ha nekünk lenne ennyi, akkor tartoznánk a legnagyobbak közé.

Igaz viszont, hogy Albániának nincs olyan futballmúltja, mint Magyarországnak. Ez a különbség.

Soha nem szoktam panaszkodni, de most négy-öt olyan játékosomra nem számíthattam, akik top csapatokban játszanak. A fejlődésünket mutatja, hogy ezt is elbírtuk, mégis tudtunk nyerni.

Szoboszlai góljáról Rossi mellett Nagy Zsolt és is elmondta a véleményét:

Borítókép: A nagy páros. Marco Rossi szövetségi kapitány gratulál Szoboszlai Dominik csapatkapitánynak (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.