Volt, aki a Red Bullnál is ráfizetett Verstappen rajtelsőségére

Általában nem jelent meglepetést, ha Max Verstappen szerzi meg az első rajtkockát egy-egy Formula–1-es futamra, mivel az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt tizenegy alkalommal is ő lett az időmérő legjobbja. Ezúttal viszont nem volt egyértelmű, hogy ez lesz a forgatókönyv, de aztán szombaton, a 2023-as év utolsó kvalifikációján is a holland pilóta autózta a leggyorsabb köridőt. Ezzel apró bosszúságot okozott a Red Bull tanácsadójának, Helmut Markónak, aki más eredményt várt Verstappentől.

2023. 11. 26. 11:03
Helmut Marko, Max Verstappen, Red Bull
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen (R) and the Red Bull Racing assesor Helmut Marko are seen in the garage during the third practice session for the Formula One Mexico Grand Prix at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City on October 28, 2023. (Photo by ALFREDO ESTRELLA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabadedzések eredményei alapján Abu-Dzabiban nem lehetett kijelenteni, hogy (Red Bull) lenne az időmérő fő esélyese. A tréningeken volt, hogy a harmadik, volt, hogy a hatodik helyen végzett, de a kvalifikáción nem igazán tudták őt megszorongatni az üldözők, és mindhárom szakaszt megnyerte. Pedig az időmérő előtt még küszködött az autójával a háromszoros világbajnok.

Christian Horner kétszeresen is örülhetett Verstappen sikerének
Christian Horner kétszeresen is örülhetett Verstappen sikerének Fotó: MTI/Vasvári Tamás

– Váratlan fordulat állt be. A szabadedzéseken nem tűnt jónak a helyzetünk, az autó egyensúlyával akadtak problémáim. De szerencsére az időmérő előtt megtaláltuk a megfelelő beállításokat, és a változtatások eredményeképp már az első körtől azt éreztem, hogy nagyobb összhangban vagyok az autóval. Ennek pedig nagy jelentősége van, mert itt minden a gumikról szól – a sok csúszkálás miatt túlmelegszenek – világított rá a Red Bull holland versenyzője. – Ismét bebizonyosodott, hogy az apró változtatások hatalmas különbséggel járhatnak. Az időmérő előtt ugyanis egyáltalán nem voltam megelégedve az autóval, de aztán újra a megszokott módon működött minden.

A szabadedzésen fellépő problémák miatt a Red Bullnál megoszlottak a vélemények Verstappen időmérős esélyeit illetően. Mint az az időmérő végén lejátszott rádióüzenetekből kiderült, Christian Horner csapatfőnök és az istálló tanácsadója, Helmut Marko fogadást kötött egymással. Utóbbi arra számított, hogy a 26 éves versenyző nem kvalifikálja magát az első sorba a vasárnap 14 órakor kezdődő versenyre. A pilótája sikere ötszáz eurójába került Markónak, amiről a tanácsadó csak annyit mondott, hogy a pénzt a Red Bull szerelői kapják meg, így vasárnap lesz egy jó estéjük a bárban.

Persze Verstappen sem akart kimaradni a játékból: – Helmut most biztosan megtanulta, hogy soha ne fogadjon ellenem! 

 

Verstappen leckét adott Péreznek

Verstappen szombaton arról is vallott, hogy a kvalifikációkon annyira nem, inkább a versenyeken élvezte az idei autója vezetését. A háromszoros vb-győztes pilóta időmérős teljesítményét ugyanakkor nemigen érheti kritika, főleg ha Sergio Pérezzel hasonlítjuk össze az eredményeit. A mexikói versenyzőnél csak Logan Sargeant (Williams) kapott ki jobban a csapattársától a kvalifikációkon, Alexander Albon minden alkalommal jobbnak bizonyult az amerikainál. Íme a végeredmények:

Red Bull: Max Verstappen–Sergio Pérez 20-2

Mercedes: Lewis Hamilton–George Russell 11-11

Ferrari: Charles Leclerc–Carlos Sainz 15-7 

McLaren: Lando Norris–Oscar Piastri  15-7

Aston Martin: Fernando Alonso–Lance Stroll 19-3 

Alpine: Pierre Gasly– Esteban Ocon 14-8

Williams: Alexander Albon–Logan Sargeant 22-0

Alpha Tauri: Cunoda Juki–Daniel Ricciardo 4-3, Cunoda–Nyck de Vries 8-2; Cunoda–Liam Lawson 3-2 

Alfa Romeo: Valtteri Bottas–Csou Kuan-jü 16-6

Haas: Nico Hülkenberg–Kevin Magnussen 15-7

Borítókép: Helmut Marko (balra) és Max Verstappen (Fotó: AFP/Alfredo Estrella)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.