Az Aranycsapat legendájának azonos nevű unokája csatlakozott a ZTE stábjához

Bozsik József a labdarúgó NB I-ben szereplő ZTE edzői stábjának a tagja lett. Nagyapja az Aranycsapat 101-szeres válogatott ikonja, aki után a keresztnevét is kapta. Édesapja, Bozsik Péter pedig a bajnokcsapat vezetőedzője volt Zalaegerszegen, aki lapunknak elárulta, hogy a kis Bozsik József már gyerekként az edzésnaplóit másolta, és arról is beszélt, miért volt fontos neki, hogy a legendás édesapja után nevezte el a fiát.

2023. 12. 08. 4:45
PEZ_8986
Bozsik József
20200716 bozsik józsef az nb3-as zetének zalaegerszeg pezzetta umberto pu zalal hírlap Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márton Gábor vezetőedző kérésére csatlakozott a ZTE edzői stábjához Bozsik József, aki – mint azt a Zaol.hu megírta – csak átmeneti jelleggel ült le a múlt heti Diósgyőr elleni bajnokin és az évből még hátralévő két meccsen a zalaegerszegi kispadra kisegíteni, hiszen egyébként a szlovén másodosztályban éllovas Lendva vezetőedzője. A 36 éves Bozsik József családi háttere izgalmas, hiszen az azonos nevet viselő nagyapja az Aranycsapat legendája volt, az édesapja, Bozsik Péter pedig a ZTE eddigi egyetlen bajnokcsapatának a vezetőedzője volt 2002-ben, majd a válogatott szövetségi kapitánya is lehetett.

Bozsik Péter
Bozsik Péter szerint a fia, Bozsik József jó adottságokkal és látásmóddal rendelkezik az edzői szakmához. Fotó: Mirkó István

– A ZTE-es időszakomban tizennégy-tizenöt éves volt, és emlékszem, annyira érdekelte a munkám, hogy másolta az edzésnaplókat – árulta el a fiáról érdeklődésünkre Bozsik Péter. – Még csak hétéves volt, amikor a Pénzügyőrnél edző lettem, és gyakorlatilag azóta a pálya a második otthona, ott nőtt fel. Iskola után mindig elkísért az edzésekre, látta, hogyan zajlik az élet egy futballcsapatnál.

Huszonkilenc perc szakma, egy perc család

Bozsik Péter legnagyobb edzői sikere a ZTE-vel elért bajnoki cím volt, mint mondta, a mai napig jó szívvel jár vissza a városba. Ezt már családi vonatkozásból is megteheti, hiszen Bozsik József ott él, így kézenfekvő volt neki, hogy elfogadja Márton Gábor felkérését, ami kapóra jött, hiszen Szlovéniában már véget ért az őszi szezon.

– Zalaegerszegen töltötte a kamaszkorát, ott járt középiskolába és oda nősült, a feleségét is ott ismerte meg – mesélte Bozsik Péter. – Most kétszázötven kilométerre élünk egymástól, de telefonon sokat beszélünk, és egy félórás hívásból általában huszonkilenc perc a szakmával telik, a családi dolgokat meg egy percben megvitatjuk. Nemhiába, a futball nálunk központi téma. Hogy meddig juthat edzőként? Jó adottságokkal és jó látásmóddal rendelkezik, nem féltem, de az sok összetevős, hogy milyen karriert futhat be.

Az Aranycsapat öröksége áldás és teher

Bozsik Péter megküzdött azzal, hogy sokáig mindenki csak az édesapja fiát látta benne, az Aranycsapat legendája volt a mérce, az összehasonlítási alap. A léc eleve olyan magasan volt, hogy annak nehéz volt megfelelni, de kitaposta a saját útját. Most erre készül Bozsik József is, aki az ősszel megszerezte a pro licences edzői végzettséget, amivel már az NB I-ben is lehetne főnök, de a neve hallatán még sokáig a nagyapja jut majd az emberek eszébe.

– Ő is ugyanúgy nőtt fel, mint én, hogy a Bozsik név kötelez, ami egyfelől áldás, másrészt viszont sokszor nem könnyű teher, ha az ember a futballban akar érvényesülni. Ebbe születtünk bele, nem hiszem, hogy ez a nyomás megviseli – jelezte Bozsik Péter, aki az olimpiai bajnok és vb-ezüstérmes édesapjáról nevezte el a fiát, s ennek két oka is volt.

Bozsik József és Péter, a kőszikla

– Évszázados szokás, hogy az elsőszülött fiú a nagyapja keresztnevét viseli, mi tudatosan követtük ezt a szép hagyományt – jegyezte meg. – Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy ez egyben érzelemdús döntés is volt a részemről édesapám emléke miatt.

Közbevetettük, hogy ő miért nem a nagyapja nevét örökölte meg, az Aranycsapat legendás Bozsik Józsefe miért a Péter nevet választotta neki. – Én más indíttatásból kaptam a nevem, a Péter a kősziklára utal – tisztázta.

Borítókép: Bozsik József csatlakozott a ZTE edzői stábjához, de csak átmenetileg (Fotó: Zalai Hírlap/Pezzetta Umberto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.