Női kézilabda-vb: a magyarok kibeszélték a kudarcot

Két nappal a Montenegrótól elszenvedett súlyos, hatgólos vereség után, s egy nappal az első középdöntős meccs előtt (Szenegál ellen, december 7. csütörtök 18.00) a magyar női kézilabda-válogatott játékosai talán kissé magukhoz tértek abból a sokkból, amely az utolsó csoportmérkőzésen érte őket. Négy sportolónővel tudtunk beszélni Göteborgban. Ami közös bennük, hogy nem adták fel az álmaikat, bár azt mindannyian tudják, hogy innentől kezdve nagyon nehéz lesz a negyeddöntőbe jutás.

Forrás: Origo2023. 12. 06. 18:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Böde-Bíró Blanka, a magyar csapat kapusa így vélekedett: „Láttam a következő ellenfél, Szenegál meccseit, kemény csapat, a horvátokkal és a svédekkel is nagy mérkőzést játszottak. Sokkal nehezebb összecsapás lesz ellenük, mint ami a Kamerun elleni volt.
Támadásban nagyon erősek, a felállt fal ellen jól lőnek, erre oda kell figyelnünk. Az ő tempójukat le kell lassítani és nem szabad hagyni, hogy lerohanjanak bennünket. A körülmények is mások lesznek Helsingborghoz képest, hatalmas teremben játszunk, ezt is meg kell szokni. Ami az elmúlt két napot illeti, az nem volt egyszerű. 

Böde-Bíró Blanka (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Kedden egész nap utaztunk, semmire nem volt időnk. Az esti edzés után ültünk le, megpróbáltuk ezt a történetet lezárni, mert az semmiképpen nem jó, ha ebben benne maradunk. A beszélgetés elején a stábtagok is jelen voltak, aztán magunkra maradtunk.
Tudjuk, hogy nagy lehetőséget szalasztottunk el azzal, hogy nem tudtunk győzni Montenegró ellen. Az elvárások nem csökkentek, most már sokkal nehezebb a feladatunk. Itt van három meccs, meg kell oldani, de a teher nem mehet a teljesítmény rovására.

Oda kell figyelni, hogyha nem jutunk be a nyolc közé, akkor valahogy szerezzük meg a 9. helyet. Minden meccsen győzni akarunk.”

 

MA SEM MONDANA NEMET A FRADINAK

A magyar csapatból Bordás Réka nagyon nehéz helyzetbe került a vb-t megelőzően. Debrecenből igazolt a Fradiba, ott azonban nem kapott elég lehetőséget. A vb előtt egy hónapig kölcsönben Vácott játszott, hogy ne essen ki teljesen a formájából. Ő így beszélt:

„Valóban nem arra számítottam, ami a Fradinál velem történt. Kalandos időszak volt ez. Örültem a váci lehetőségnek, mert az egy hasznos időszak volt a számomra. A mai eszemmel – ismerve a történteket –, elfogadnám a Fradi hívását.
Tudom, hogy Montenegró ellen nekem is volt olyan százszázalékos helyzetem, amit be kellett volna lőni. Borzalmas érzés volt ez. Támadásban a második félidőre teljesen összecsuklottunk, majd a védekezés is.
Az a sok hiba, ami jellemezte a játékunkat összetörte mindazt, amit az első félidőben felépítettünk. Mi akkor is nyerni akartunk, küzdöttünk a végsőkig, ezzel most is így vagyunk. Nem adjuk fel az álmainkat, tovább akarunk jutni a nyolc közé. Vagy legalábbis a 9. helyen, ami még selejtezőt ér. Én is és a csapat is nagyon hisz ebben - nincs más lehetőségünk.”

 

EXTRÁKAT TUD HOZNI A 19 ÉVES FIATAL MAGYAR

 

Simon Petra 19 évesen került be a felnőtt válogatottba, ez élete első világversenye a felnőttek között. A Fradi játékosa nem adta fel az álmait.

Összekaptuk magunkat, el kell felejteni a montenegrói meccset. Lépésről lépésre haladunk, most Szenegálra kell figyelni. Most az egymásba vetett hitet és az önbizalmat kell visszaépítenünk, mert ez a nem várt vereség után széttört. A montenegrói meccsen a 14 perc alatt dobott egy gólunk alapozta meg a vereséget, ettől stresszesek lettünk. Utána meg már semmi sem működött. Én azt hiszem, hogy a középdöntő összes meccsét meg tudjuk nyerni, akár a svédek ellenit is. Meg kell mutatni az igazi arcunkat, úgy kell játszani, ahogy Montenegró ellen az első félidőben.

 Személy szerint gyűlölök veszíteni, de most már ezzel nem foglalkozom és a csapat sem. Megyünk előre, remélem, sikeresek tudunk lenni.
19 éves vagyok, de a vb nekem nem jelent extra terhet, nem vagyok ettől feszült. Nekem, kicsiként a magam extráit kell a játékhoz hozzátennem.”

Márton Gréta (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

ÁLOM UTÁN JÖTT A BORZALOM
 

A szélső, Márton Gréta szerint semmi sem veszett még el. – 

Nem volt egyszerű megélni a montenegrói meccset, nem tudom a vereség okát, nagyon sajnálom, hogy így alakult. Szélsőtársaimmal nem tudtunk segíteni a csapaton a második félidőben, ami azért volt borzalmas, mert az első félidő álomszerű volt, jöttek a szélsőgólok is. A második 30 percben megbabonázott bennünket az ellenfél kapusa. Bennem, bennünk óriási volt a csalódottság és a szomorúság. De most már csak előre szabad tekinteni. Az első ellenfél Szenegál, nagy ellenfél, erős csapat, de most tényleg magunkra kell figyelni, mert itt vagyunk, még mindig küzdünk és álmodunk. Ennek a csapatnak sok arca van. Le tudjuk győzni idegenben a hollandokat, de ki tudunk kapni Montenegrótól. Ugyanakkor ez a keret nagyon fiatal, ezt mindenkinek tudomásul kell venni. Így jöttünk ide, akik itt vannak, képesek bennünket összerántani. Több olyan játékos van ebben a keretben, aki képes a sárba ragadt szekeret kirántani. Bízunk és nekimegyünk az ellenfeleknek.

A magyar női kézilabda-válogatott december 7-én, csütörtökön 18.00-kor játszik Szenegál ellen. December 9-én, szombaton 20.30-tól Svédország következik, majd két nappal később 18 órakor a horvátok ellen zárjuk a középdöntőt.

Borítókép: Böde-Bíró Blanka (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.