Sportdiplomáciai siker: női kézilabdázóink itthon juthatnak ki az olimpiára

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség ma bejelentette a női olimpiai selejtezőtornák áprilisi helyszíneit, és az 1. csoport házigazdája Debrecen lett, ahol válogatottunknak a svéd, japán, kameruni trióból legalább kettőt meg kell előznie, hogy kijusson a párizsi ötkarikás játékokra.

2023. 12. 22. 14:09
SZÖLLÕSI-SCHATZL Nadine; GYÕRI-LUKÁCS Viktória; KLUJBER Katrin; DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga; FÜZI-TÓVIZI Petra; BÖDE-BÍRÓ Blanka
Göteborg, 2023. december 11. Debreczeni-Klivinyi Kinga, Klujber Katrin, Füzi-Tóvizi Petra, Böde-Bíró Blanka, Szöllõsi-Schatzl Nadine és Gyõri-Lukács Viktória (b-j), a magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután csapatuk 23-22-re gyõzött az olimpiai kvalifikációs nõi kézilabda-világbajnokság középdöntõjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkõzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 11-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar szövetség (MKSZ) azt már kedden közölte, hogy a riválisok közül Svédország és Kamerun nem jelentkezett a rendezésre, így Japánban vagy Magyarországon rendezik a tornát. A nemzetközi szövetség (IHF) ma bejelentett döntése alapján pedig Debrecenben, a Főnix Arénában kerül sor a viadalra április 11–14. között; a kvartett első két helyezettje váltja meg repülőjegyét a párizsi ötkarikás játékokra.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese azzal harcolta ki a szereplés jogát, hogy tizedik helyen végzett a vasárnap zárult dán–norvég–svéd közös rendezésű világbajnokságon, ezzel megszerezte az utolsó, még kvalifikációs tornán való szereplést érő pozíciót.

– Természetesen nagyon örülünk, hogy a magyar csapat hazai pályán léphet pályára az olimpiáért, köszönet érte egyrészt a válogatottnak, hogy kiharcolta a lehetőséget a világbajnokságon, másrészt pedig kollégáimnak a pályázat benyújtásáért és a sikeres lobbitevékenységért – hangsúlyozta Ilyés Ferenc, az MKSZ elnöke. – Külön szeretném megköszönni Horváth Gabriella főtitkár munkáját, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és a minisztérium sportdiplomáciai főosztályának, illetve a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának segítségét. 2021 márciusában a Covid-járvány miatt sajnos nézők nélkül, zárt kapuk mögött kellett játszania a csapatnak a selejtezőben, nagyon remélem, hogy ezúttal sok ezer magyar szurkoló előtt is sikerrel veszi az akadályt. Tudjuk jól, hogy a kijutás kivívása nem lesz egyszerű, a legfontosabb most a megfeszített munka és az összefogás mindenki részéről.

Az olimpiai selejtezőtornák beosztása:

1. torna (Debrecen): Svédország, MAGYARORSZÁG, Kamerun, Japán
2. torna (Torrevieja): Hollandia, Csehország, Argentína, Spanyolország
3. torna (Neu-Ulm): Németország, Montenegró, Szlovénia, Paraguay

 

Borítókép: Debreczeni-Klivinyi Kinga, Klujber Katrin, Füzi-Tóvizi Petra, Böde-Bíró Blanka, Szöllősi-Schatzl Nadine és ünnepelnek, miután válogatottunk 23-22-re győzött az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország–Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 11-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.