Kázmér 2024. március 4.
logo

Zöld út az oroszoknak az olimpiára, hatalmas ukrán felháborodás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.08. 19:16 2023.12.08. 19:47
Zöld út az oroszoknak az olimpiára, hatalmas ukrán felháborodás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mai döntése értelmében a kvótát szerző orosz és fehérorosz sportolók semleges színekben indulhatnak a jövő nyári, párizsi ötkarikás játékokon.

A NOB közleményében ugyanakkor leszögezte, hogy azok a versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a játékokon, illetve a két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek. A NOB szerint a nemzeti olimpiai bizottságok felfüggesztése ellenére az egyéni sportolók részvételi jogának védelme jól bevált gyakorlat, tiszteletben tartva az emberi jogokat. A megfogalmazás szerint a sportolók nem büntethetők országuk kormányának tettei miatt. A NOB jelezte, hogy az orosz és a fehérorosz kormány vagy állam képviselőit nem hívják meg az olimpiára. A NOB mostani döntése ellenére az orosz és fehérorosz sportolóknak nem minden egyéni sportágban van lehetőségük kvótát szerezni, mert a nemzetközi szövetségek hatásköre, hogy az adott sportág versenyein egyáltalán indulhatnak-e. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség például továbbra sem engedélyezi az orosz és a fehérorosz sportolók indulását.

A párizsi szervezőbizottság tudomásul vette a NOB döntését azt hangsúlyozva, hogy a kvalifikációs folyamat a NOB és a nemzetközi sportági szövetségek hatáskörébe tartozik, egyúttal leszögezte, továbbra is szolidaritásáról biztosítja Ukrajnát, a lakosságát, valamint az ukrán olimpiai és paralimpiai mozgalmat.

 

Nemcsak az ukránoknak, az oroszoknak sem tetszik a döntés

Az ukránok és az oroszok egyaránt elítélték a NOB döntését; utóbbiak diszkriminatívnak tartják. 

– A NOB lényegében zöld utat adott Oroszországnak az olimpia felfegyverzésére. A Kreml minden orosz és fehérorosz sportolót fegyverként használ propagandaháborújában. Arra kérek minden partnert, hogy határozottan ítélje el ezt a szégyenletes döntést, amely aláássa az olimpiai elveket – írta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X nevű közösségi oldalon. Matvij Bidnij ukrán sportminiszter úgy nyilatkozott, hogy országa szerepléséről a párizsi játékokon azután születik majd döntés, hogy egyeztettek a sportolói közösséggel és a politikai vezetőkkel. 

– Az olimpiai részvétel minden sportoló álma, de a feltételek diszkriminatívak és ellentétesek a sport alapelveivel. Ezzel az olimpiai játékoknak ártanak, nem az orosz sportnak. Ez a megközelítés teljesen elfogadhatatlan – mondta Oleg Maticin orosz sportminiszter.

Az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhattak nemzetközi viadalokon, az utóbbi közel fél évben azonban számos olimpiai sportág enyhített a korlátozáson.

Borítókép: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.