Bánhidi Bencétől tartanak a mázlis izlandiak, akik hoppon maradhatnak

Szerbia legyőzésével a magyar válogatott már biztosította a helyét a legjobb tizenkettő között, középdöntőben a férfikézilabda Európa-bajnokságon, de természetesen nem tét nélküli az Izland ellen utolsó csoportmeccs, hiszen ha az elődöntőről álmodozunk, kell a győzelem, a két pont. A másik oldalról Izland élet-halál meccset játszik, s nemcsak itt az Eb-n, hanem a párizsi részvételért. A szigetországiak elsősorban Bánhidi Bencétől tartanak, amire jó okuk van, a magyar válogatott beállója világklasszis teljesítményt nyújtott a szerbek ellen.

2024. 01. 16. 10:10
BÁNHIDI Bence
München, 2024. január 14. Bánhidi Bence a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Szerbia - Magyarország mérkõzésén a müncheni Olympiahalléban 2024. január 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a hat csoportból két-két csapat jut tovább a németországi férfikézilabda Európa-bajnokságon, majd három-három csoport egyesül a középdöntőben, ahol tehát a továbbjutó csapatok további négy mérkőzést játszanak. Innen viszont egyenesen az elődöntőbe vezet az út, negyeddöntő nincs, tehát az első kettő közé kellene kerülni. Az azonos csoportból érkező két-két csapat magától értetődően hozza magával az egymás elleni eredményt. Úgy is tekinthetünk tehát az Izland elleni kedd esti mérkőzésre (20.30, M4 Sport), mint előre hozott középdöntős meccs.

BÁNHIDI Bence; magyar kézilabda-válogatott, Európa-bajnokság, Izland, középdöntő
Az izlandiak is tudják, ha beindul, Bánhidi Bencét nem lehet megállítani. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Persze olyan forgatókönyv is létezik, hogy Magyarország mellett nem Izland jut tovább. Ehhez először is nézzük a csoportállást két forduló után:
1. Magyarország 4 pont
2. Izland 3
3. Szerbia 1
4. Montenegró 0.
Azonfelül, hogy mi már továbbjutottunk, még az biztos, hogy Montenegró már kiesett. Amennyiben a délutáni meccsen Szerbia a várakozásnak megfelelően jól elkalapálja Montenegrót, akkor Izland is kiesik, ha kikap ellenünk. Másképpen: Izlandnak legalább döntetlent kell elérnie.

Mégis, maradjunk a mieinknél. Jó lenne, ha két pontot vinnének magukkal a középdöntőbe. E nélkül aligha álmodozhatunk az elődöntőről. Így vagy úgy, muszáj nyerni Izland ellen. 

Izlandnak az Eb az utolsó esélye

A szigetországiaknak persze ennél lényegesen nagyobb a tét. Izland csak tizenkettedik lett a tavalyi világbajnokságon, így lemaradt az olimpiai selejtezőtornáról, az Európa-bajnokság az utolsó és egyetlen esélye, hogy kijusson Párizsba.

Megszokhattuk, hogy az északi csapatokat nem különösebben stresszeli a tét. Ez így van most is. Noha az első két meccsükön  nem csillogtak – döntetlen Szerbiával, egygólos győzelem jó adag szerencsével fűszerezve Montenegró ellen –, magabiztosan készülnek a mieink ellen. Egyedül mintha Bánhidi Bencétől tartanának, az egyik izlandi internetes újság egyenesen vasmarkú óriásként emlegeti Bánhidit. Persze jó okuk van méltatni a magyar beállót, aki százszázalékos lövőhatékonysággal kilenc gólt dobott a szerbeknek.

 

Az izlandi játékosok is tisztelik Bánhidi Bencét

– Átkozottul jó játékos, hatalmas termetű és nagyszerű sportoló. Nincs senki, aki megállítaná, és jól együtt kell működnünk, hogy legyen esélyünk lelassítani őt. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy pillanatra is kihagyjon a figyelmünk és van egy módszerünk arra, amivel meg tudjuk akadályozni a gólszerzését – dicsérte Bánhidit a Magyarországon is jól ismert Aron Pálmarsson, aki úgy látja, a csapata javuló formát mutat, s bízik benne, ez folytatódik a mieink ellen is.

A Bánhidihez hasonló beálló Ímir Örn Gíslason is tart Bánhiditól:

– Szórakoztató, egyben nagy kihívás lesz vele szembenézni. Nagy, erős, jól elkapja a labdát, és a lehetőségeit is jól fejezi be. Nem tehetünk mást, minthogy megpróbáljuk megállítani őt.

 

Bánhidi: Van még újdonság a tarsolyunkban

Maga Bánhidi szerényen hárította el a dicséretet.

– Jó, hogy bíztak bennem a srácok. Most már Izland ellen kell felkészülni, a nyomás most már nem rajtunk, hanem rajtuk lesz, ennek megfelelően szeretnénk játszani – mondta az Origónak, majd hozzátette:

– Elég színes a repertoárunk, és még elő sem húztunk mindent, van még néhány taktikai elem a tarsolyunkban, amit a következő mérkőzésekre tartogatnak Chemáék. Az újdonságok, amiket eddig elővettünk, nagyon jól működtek. Bíznunk kell benne, amit az edző kér, és azt hiszem, hogy mindannyian bízunk benne, ezért tudjuk sikeresen alkalmazni őket.

Az nem is vitás, hogy Bánhidi jó játékára az Izland elleni meccsen is szükség van.

Borítókép: eltökélten várja az Izland elleni meccset (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.