Jürgen Klopp is csak kínjában viccelődik, Afrika és Ázsia visszaköveteli fiait

Mohamed Szalah, Szon Hungmin, Victor Osimhen – csak három név az afrikai és ázsiai futballisták közül, akik az előttünk álló egy hónapban eltűnnek az európai topligákból. Pénteken kezdődik az Ázsia-kupa, szombaton pedig az Afrika-kupa, előbbi február 10-én, utóbbi 11-én ér véget. Addig sok topcsapatnak négy szűk hét következik, amit túl kell élni. Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője kínjában viccelődött Szalah elvesztése miatt, és szenvedni fognak a Bundesliga dobogósai is.

2024. 01. 12. 6:00
English Premier League - Liverpool vs Arsenal
epa11042424 Liverpool manager Juergen Klopp watches from the touchline during the English Premier League soccer match between Liverpool FC and Arsenal FC, in Liverpool, Britain, 23 December 2023. EPA/ADAM VAUGHAN EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, 'live' services or NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: ADAM VAUGHAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha sok szerencsét kívánnék neki, az hazugság lenne. Személy szerint örülnék, ha már a csoportkör végén kiesnének, de ez valószínűtlen – Jürgen Klopp tréfálkozva reagált arra, hogy a Liverpool legjobb játékosa, Mohamed Szalah a következő hetekben az egyiptomi válogatottal az Afrika-kupán szerepel, miközben Angliában nélküle zajlik tovább az élet. A német edző szarkazmusában bujkáló keserűség kihallható: Klopp szavai tükrözik az európai topcsapatok viszonyát az Afrika-, illetve Ázsia-kupával, amelyek miatt fontos futballistáiktól kell megválniuk hosszabb időre.

English Premier League - Liverpool vs Newcastle United
Mohamed Szalah nélkül kell boldogulnia a Liverpoolnak az Afrika-kupa miatt Fotó: EPA/Adam Vaughan

Az Európa-bajnokságot és az amerikai kontinens nagy tornáját, a Copa Américát jellemzően nyáron rendezik meg, amikor a topligák szünetelnek, ezzel szemben az Afrika-kupát és az Ázsia-kupát az év elejére időzítik. Mivel a legnagyobb afrikai és ázsiai sztárok Európában futballoznak, nekik ilyenkor mérlegelniük kell, hogy „melyik ujjukba harapjanak”. A szív diadalának is nevezhetjük, hogy általában a kenyéradó kézbe marnak. Hiába fizeti Szalaht a Liverpool, neki ebben az egy hónapban Egyiptom a fontosabb.

Klopp ezt korábban is nehezen élte meg, még 2021-ben lekicsinylően „kisebb tornának” minősítette az Afrika-kupát, amin a szenegáli szövetségi kapitány, Aliou Cissé meglehetősen felhúzta magát: – Kinek képzeli magát? Tisztelem a Liverpoolt, de Kloppot nem, mert alábecsüli az afrikai labdarúgást.

Amíg az időbeni egybeesések miatt fennáll az érdeksérelem egyik vagy másik oldalról, addig lesznek hasonló oda- és visszaszólások. Európai szemmel azonban valóban csak olyan szemüvegen keresztül lehet nézni az Afrika- és az Ázsia-kupát, hogy mennyit veszítenek vele az itteni topcsapatok. Némelyik egészen sokat, és ezen akár trófeák úszhatnak el.

A Liverpool újabb két alapemberét veszti el

Vegyük a Liverpool esetét. Klopp csapata húsz forduló után a Premier League élén áll, de a verseny kiélezett. A sérülésektől tizedelt, jelenleg Szoboszlai Dominiket is nélkülöző együttesből a következő egy hónapban Szalah mellett a japán válogatottal az Ázsia-kupán szereplő Endo Wataru is kiesik, aki szintén alapember. Eközben a nagy rivális Manchester Citynek nincsen afrikai vagy ázsiai labdarúgója, így óhatatlanul előnyt élvez.

Ha azt vesszük, Klopp még szerencsés helyzetben van, hiszen például a Premier League-ben 15. helyezett, a kiesés elől menekülő Nottingham Forest hat játékosát kénytelen elengedni az Afrika-kupára. Szívhatják a fogukat a Tottenhamnél is, amelynek a legnagyobb sztárja, Szon Hung Min a dél-koreai válogatotthoz csatlakozik – ezért is lehetett fontos a Spursnek Timo Werner gyors leigazolása a támadósorba Lipcséből. A legdrámaibb helyzet persze Franciaországban van, ahol sok afrikai futballozik, a Marseille például hét játékost küld a kontinenstornára, a PSG pedig egyik legjobbjától, a marokkói Achraf Hakimitől válik meg.

Nápolyt 110 millió eurós csatár hagyja el

Máshol is új pakliból osztanak február közepéig. A Bundesligában az éllovas Bayer Leverkusen két kezdő belső védőjét, Edmond Tapsobát (Burkina Faso) és Odilon Kossounout (Elefántcsontpart) veszti el, a legeredményesebb csatárát, a nigériai Victor Boniface-t pedig csak azért nem, mert ő már eleve sérült. Ugyanitt a nagy üldöző Bayern München sem jár jól, amelynek az amúgy is ritkás védelméből a dél-koreai Kim Min Dzse és a marokkói Noussair Mazraoui esik ki. A dobogó harmadik fokán álló Stuttgart pedig a 14 bajnokin 17 gólt termelő guineai Serhou Guirassy nélkül marad hetekig.

Serie A - AS Roma vs SSC Napoli
a legértékesebb futballista, aki most hetekre elhagyja Európát. Fotó: EPA/Fabio Frustaci

A piaci értékeket tekintve a legnagyobb veszteség a Serie A címvédőjét, a Napolit éri, ugyanis a 110 millió eurós csatára, Victor Osimhen az afrikai és az ázsiai torna résztvevőit egybevetve is messze a legdrágább futballista, aki elhagyja Európát a következő hetekben, hogy a nigériai válogatottban lője a gólokat. Spanyolország óriásai vannak a legkönnyebb helyzetben, hiszen a Real Madrid és a Barcelona nem veszít el senkit.

Szenegál és Japán sikerére van a legnagyobb esély

Ami az esélyeket illeti, az Opta futballstatisztikai oldal számításai szerint az Afrika-kupa megnyerésére a címvédő Szenegálnak van a legnagyobb sansza (12,8 százalék), de csak alig több mint a házigazda Elefántcsontpartnak (12,1 százalék) és a 2022-es katari vb-n történelmet író, az első afrikai csapatként az elődöntőig jutó Marokkónak (11,1 százalék). 

Ugyancsak az Opta szerint az Ázsia-kupát Japán nyerheti meg (24,6 százalék), a másik nagy esélyes pedig Dél-Korea (14,3 százalék), míg a vb után újra házigazda és egyébként címvédő Katarnak 9,8 százalékot adnak a győzelemre.

Az Afrika-kupa és az Ázsia-kupa legértékesebb játékosai:

1. Victor Osimhen (Nigéria, Napoli) 110 millió euró
2. Achraf Hakimi (Marokkó, PSG) és Mohamed Szalah (Egyiptom, Liverpool) 65 millió
4. Kim Min Dzse (Dél-Korea, Bayern München) és Kubo Takefusa (Japán, Real Sociedad) 60 millió
6. Szon Hung Min (Dél-Korea, Tottenham) és Mitoma Kaoru (Japán, Brighton) 50 millió
8. Mohammed Kudus (Ghána, West Ham United) 45 millió
9. Serhou Guirassy (Guinea, Stuttgart), André Onana (Kamerun, Manchester United), Ousmane Diomande (Elefántcsontpart, Sporting), Edmond Tapsoba (Burkina Faso, Leverkusen) 40 millió 

Borítókép: Jürgen Klopp nem tehet mást, hagyja elsétálni Mohamed Szalahot (Fotó: EPA/Adam Vaughan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.