Téli átigazolások: Barcelonában az „új Ronaldo”, Angliában a bukott német csatár

Január elején az összes európai topligában elkezdődött a téli átigazolási időszak, amely az angol, a német, az olasz, a spanyol és a francia bajnokságban is február elsején zárul. A Barcelona reményei szerint az „új Ronaldót” szerződtette, és szemet vetett a rivális csapatkapitányára, az Internazionale történelmi igazolást jelentett be, Szoboszlai Dominik pedig új társat kaphat maga mellé a Liverpool középpályájára. A Bayern München Harry Kane után újra a Tottenhamből igazolhat, amely mentőövet dob Timo Wernernek.

2024. 01. 08. 5:25
UEFA Champions League - RB Leipzig vs Young Boys
epa11027407 Leipzig's Timo Werner reacts during the UEFA Champions League group G soccer match between RB Leipzig and BSC Young Boys, in Leipzig, Germany, 13 December 2023. EPA/FILIP SINGER Fotó: FILIP SINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idény közepén rendezett téli átigazolási időszak mindig jó lehetőség, hogy a csapatok belenyúljanak a keretükbe, mielőtt megkezdődik a trófeákról döntő tavaszi szezon. Érdekesség, hogy a Real Madrid, amely és Éder Militao hosszabb távú sérülései miatt bajba került a középhátvéd poszton, nem tervez játékost igazolni a posztra.

LaLiga - Real Madrid vs Villarreal
Carlo Ancelotti nem kér új védőt a Real Madrid nehézségei ellenére sem. Fotó: EPA/Kiko Huesca

– Nem fontolgatjuk egy új középhátvéd szerződtetését – jelentette ki Carlo Ancelotti vezetőedző. – Két fontos játékosunk hiányzik, de vannak még ketten, és Nacho, akik szintén nagyon fontosak. Továbbá vannak vészmegoldásaink, mint Aurélien Tchouameni és Daniel Carvajal, aki adott esetben tudnak középső védőként játszani.

A Barcelona brazil tehetséget igazolt

A Real Madrid a La Liga első helyén áll, de mindössze a jobb gólkülönbségének köszönhetően előzi meg az idény spanyol meglepetéscsapatát, a Gironát. Mögöttük a Barcelona következik a harmadik helyen már jelentősebb, hétpontos hátrányban, így a katalán címvédőnek több oka van a téli változtatásra. A Barca egy játékost már igazolt is, bár a mindössze 18 éves Vitor Roque egyelőre aligha lesz kezdő középcsatár Robert Lewandowskival szemben.

A brazil tehetségért 40 millió eurót fizetett a Barcelona az Athletico Paranaensének, amelynek színeiben Roque a fiatal kora ellenére 81 meccsen 28 gólt szerzett. Már a brazil válogatottban is debütált, úgy tartják, hogy ő lehet az új Ronaldo, hisz a Fenomén nem volt sokkal idősebb, amikor 1996-ban a Barca szerződtette.

Roque mellett Aleix Garcia is szerepel a Barcelona téli kívánságlistáján , aki a bajnoki rivális Girona csapatkapitánya. A Manchester Cityt is megjárt középső középpályásra annál is inkább szüksége lehetne Xavinak, hogy keresztszalag-szakadás miatt hosszú időre kidőlt a sorból.

Szoboszlai után újra a Bundesligából igazolhat a Liverpool

A középpályát erősítené tovább Jürgen Klopp is a Liverpool élén. A német edző előszeretettel igazol a Bundesligából (lásd nyári érkezését), és most a Mönchengladbach francia játékosa, Manu Koné került a célkeresztjébe, akit már régebb óta szemmel tart.

Jelenleg a Premier League élén áll a Liverpool, amelynek a nagy riválisai közül az Arsenal nem kíván igazolni, legalábbis Mikel Arteta nemrég ezt bizonygatta. A címvédő Manchester City viszont erősítene, Pep Guardiola a Nice francia válogatott középpályását, Khéphren Thuramot szúrta ki, aki mintegy 40 millió euróba kerülne.

Németországban a Leverkusen mögött csak második helyezett Bayern München aktív lenne az átigazolási piacon, Thomas Tuchel belső és jobboldali védőt keres. Az első számú célpont a mindkét posztot megoldani képes Ronald Araújo a Barcelonából, a nála olcsóbb B terv pedig Eric Dier, akit ajánlott be korábbi klubjából, a Tottenhamből.

Timo Werner új esélyt kap a Premier League-ben

A Bundesligában az RB Leipzig leigazolta a Napoliban kevesebbet játszó Elif Elmaszt, aki támadó középpályásként lényegében a Szoboszlai által hagyott űrt is betöltheti. Valószínűleg távozik a Leipzigtől Timo Werner, aki kölcsönben térhet vissza a Premier League-be. A Tottenham dob mentőövet a korábban a Chelsea-ben megbukott német támadónak, aki az ősszel peremember volt, így a német válogatottból is kiszorult. 

Werner a tavasszal a PL-ből játszhatja vissza magát a nemzeti csapatba a hazai rendezésű nyári Európa-bajnokság előtt, amelyen a németek a magyar válogatottal szerepelnek egy csoportban.

Olaszországban az éllovas Internazionale történelmi igazolást jelentett be, amikor FC Bruges-től megvásárolta Tajon Buchanant, mint a Serie A valaha volt első kanadai játékosát.

A téli átigazolási időszak időtartamát egy korábbi cikkben gyűjtöttük össze számos európai bajnokságban.

Borítókép: Timo Werner az Eb miatt is nyomás alatt van (Fotó: EPA/FILIP SINGER)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.