Megnyílt az átigazolási időszak – hol meddig tart a futball téli őrülete?

Január elseje nemcsak az új év, hanem a futballban a téli átigazolási időszak kezdete is több országban, olyan topligákban is, mint a Premier League, a Bundesliga és a Ligue 1. Az NB I-ben később kezdődik a jellemzően körülbelül egy hónapos téli átigazolási szezon, de tovább is tart.

2024. 01. 01. 8:44
Jürgen Klopp Szoboszlai Dominik Liverpool
Liverpool's German manager Jurgen Klopp (L) congratulates Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai (R) at the end of the English Premier League football match between Liverpool and Arsenal at Anfield in Liverpool, north west England on December 23, 2023. Liverpool and Arsenal equalised 1 - 1. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltelt a 2023–2024-es idény első fele, és az őszi szezon tapasztalatai alapján a klubok vehetnek és eladhatnak (vagy kölcsönadhatnak) élő szerződéssel rendelkező futballistákat a téli átigazolási időszakban. Európában sok helyen már január elsején megnyílt a piac, így a Premier League, a Bundesliga és a Ligue 1 csapatai már most aktívak lehetnek.

English Premier League - Arsenal vs Brighton & Hove Albion
Declan Rice az idény eddigi csúcstartója az átigazolási díj tekintetében. Fotó: Neil Hall

A topligák közül a La Liga és a Serie A csak január másodikán nyit, viszont mind az öt nagy bajnokságban február elsején zárul a téli átigazolási időszak. Számunkra fontos még a magyar NB I, amelyben a Transfermarkt kimutatása szerint január 18. és február 14. között lehet igazolni.

Téli átigazolási időszak a fontosabb európai bajnokságokban:

Anglia – január 1.–február 1.
Németország – január 1.–február 1.
Olaszország – január 2.–február 1.
Spanyolország – január 2.–február 1.
Franciaország – január 1.–február 1.
Magyarország – január 18.–február 14.
Hollandia – január 2.–február 1.
Ausztria – január 7.–február 6.
Belgium – január 5.–február 1.
Törökország – január 11.–február 9.
Görögország – január 1.–január 31.
Oroszország – január 25.–február 22.
Svájc – január 18.–február 15.
Románia – január 16.–február 12.

Az idény első átigazolási időszakában, a nyáron Declan Rice 116,6 millió eurós átigazolási díja jelentette a rekordot , az angol védekező középpályásért az Arsenal fizetett ki ennyit a West Ham Unitednek. Egyébként is a Premier League-ben költötték el a legtöbb pénzt, több mint 2,8 milliárd eurót fizetek új játékosokért az angol élvonalban, ami új csúcsot jelentett. Magyar rekord is született a nyáron, hiszen a saját korábbi csúcsát megdöntve 70 millió euróért igazolt Lipcséből a Liverpool csapatához, és máris a bajnokság legjobb igazolásai közé sorolják.

Borítókép: A nyári átigazolási időszakban Szoboszlai Dominik liverpooli szerződése volt az egyik nagy slágertéma (Fotó: Paul Ellis/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.