Egy villanyszerelő és egy 16 éves srác csap össze a világbajnoki döntőért

Drámai fordulatot hozott a dartsvilágbajnokság egyik negyeddöntője hétfő délután a londoni Alexandra Palace-ben. A világbajnok Rob Cross 4-0-s hátrányban volt, a vesztébe rohant, de a szakadék szélén megállt, és végül 5-4-re fordítva győzött. A korábbi villanyszerelő ellenfele a mindössze 16 éves Luke Littler lesz az elődöntőben, aki továbbra is szenzációsan játszik.

2024. 01. 01. 17:48
CROSS, Rob
London, 2024. január 1. Az angol Rob Cross ünnepel, miután 5-4-re gyõzött honfitársa, Chris Dobey ellen a dartsvilágbajnokság negyeddöntõjében a londoni Alexandra-palotában 2024. január elsején. MTI/EPA/David Cliff Fotó: David Cliff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újév első napján a negyeddöntőkkel folytatódik a darts-vb Londonban, a délutáni programban két meccset rendeztek. Az elsőn a 2018-ban világbajnok Rob Cross nagy bajba került Chris Dobey ellen, hiszen az első négy szettet elvesztette. Dobey lehengerlően játszott, a harmadik és a negyedik szettet már óriási fölényben nyerte meg, mindkettőt 3-0-ra, 104,86-os, majd 121,86-os átlaggal, utóbbihoz egy bravúros 161-es kiszálló is hozzájárult.

CROSS, Rob
Rob Cross ott van az elődöntőben Fotó: EPA/David Cliff

Nem volt jele annak, ami ezután következett. Az öt szettgyőzelemig tartó negyeddöntőben Dobey már a továbbjutás kapujában állt, de Cross szépíteni tudott, és 4-1 után megváltozott a játék képe. Dobey elbizonytalanodott, Cross viszont egyre nagyobb hittel dobált, és a darts-vb-k történetének egyik legnagyobb fordítását végrehajtva 5-4-re megnyerte a meccset.

Rob Cross egy korábbi villanyszerelő

Dartsban gyakran előfordul, hogy a játékosok korábban civil foglalkozásból éltek, és Rob Cross felemelkedése az egyik legérdekesebb sztori. A 2018-as döntőben úgy lett világbajnok, hogy minden idők legjobbját, a 14-szeres bajnok Phil Taylort győzte le 7-2-re, de tizenkét hónappal korábban még annak is örült, hogy egy kocsmai dartsversenyen párosban hét fontot nyert.

Persze nem egy év alatt tanult meg dartsozni, rendszeresen játszott, ám amikor megszületett az első gyermeke, biztos állás után nézett, és villanyszerelőként kezdett dolgozni. Innen a beceneve, a Voltage, amely feszültséget jelent.

A 16 éves srác tündérmeséje folytatódik

A második negyeddöntőben a 16 éves játszott a korábban két világbajnokot, Gerwyn Price-t és Gary Andersont is kiejtő Brendan Dolan ellen. Fiatal kora ellenére Littlert sem kellett félteni, ő is világbajnokot vert a nyolcaddöntőben, ahol Raymond van Barneveldet búcsúztatta.

Luke Littler tizenhat évesen a vb-döntőért játszhat Fotó: EPA/David Cliff

Ez a meccs simábban alakult a vártnál. Littler 5-1-es, kiütéses győzelmet aratott, így minden idők legfiatalabb játékosa lesz a keddi elődöntőben is, ahol Rob Cross vár rá. És persze jöhet egy újabb kebab a sör helyett rendszeresen gyorskajáldában ünneplő tininek.

Dartsvilágbajnokság, negyeddöntő, hétfő:

Dobey–Cross 4-5
Littler–Dolan 5-1
Van Gerwen–Williams 20.15
Humphries–Chisnall 21.30

Borítókép: Rob Cross hatalmas fordításnak örülhetett a vb-negyeddöntőben (Fotó: MTI/EPA/David Cliff)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.