Nem volt könnyű, de a Liverpool magyarja Klopp mellől élvezhette a döntőt

Továbbra is kérdéses, hogy a sérülése után a visszatérésén dolgozó Szoboszlai Dominik ott lehet-e a Liverpool keretében a Chelsea elleni Ligakupa-döntőn vasárnap, de a klub korábbi magyar játékosa, Bogdán Ádám szerint nem fognak észszerűtlen kockázatot vállalni, hisz a Ligakupa-finálé azért nem a BL-döntő. Presztízse persze ennek a sorozatnak is van Angliában, Bogdán még ma is sajnálja, hogy 2016-ban csak a kispadon ült a Wembley-ben, amikor a Liverpool veszített Jürgen Klopp első angliai kupafináléjában.

2024. 02. 23. 5:20
FOOTBALL - ENGLISH CHAMP - WATFORD v LIVERPOOL
40215634 Adam Bogdan of Liverpool shakes hands with Heurelho Gomes of Watford while Jurgen Klopp manager of Liverpool acknowledges the fans during the English championship Premier League football match between Watford and Liverpool on December 20, 2015 at Vicarage Road in Watford, England. Photo Michael Zemanek / Backpage Images / DPPI (Photo by MICHAEL ZEMANEK / BACKPAGE IMAGES Ltd / DPPI via AFP) Fotó: Europress/AFP/Michael Zemanek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb Bogdán Ádám volt benevezve magyarként az angol Ligakupa döntőjébe, most követheti őt, ha vasárnapig felépül, a közös pont pedig Jürgen Klopp és a Liverpool. No meg az, hogy a maguk idejében mindketten látványos teljesítménnyel mutatkoztak be a Ligakupában: Szoboszlai szeptemberben bombagóllal a Leicester City ellen, Bogdán meg 2015 őszén egy tizenegyespárbaj hőseként.

20231016__MI_141
A Liverpool volt magyar kapusa, Bogdán Ádám nagy dolognak tartja, hogy Klopp csapatában kupadöntőn vehetett részt. Fotó: Mirkó István

– Rögtön az első meccsünkön tizenegyesekkel jutottunk tovább a Carlisle United ellen, én akkor mutatkoztam be a Liverpoolban, és háromszor védeni tudtam a párbajban, szóval nekem elég jól indult a Ligakupa – elevenítette fel lapunknak Bogdán a 2015–2016-os idényt. – Utána a Bournemouth ellen 1-0-ra nyertünk, majd a negyeddöntőben 6-1-re kiütöttük a Southamptont, amelynek a védelmében a Liverpool mostani csapatkapitánya, is játszott, és egy másik későbbi liverpooli sztár, fejelte nekem a gólt.

 

Klopp 2016-ban más döntést hozott, mint most

A nagy csapatok edzői gyakran a cserekapusnak adnak lehetőséget a Ligakupában, így van ez most a Liverpoolnál is, amelynek a kapuját nem Alisson védte a fináléig vezető úton, hanem Caoimhín Kelleher, és a Chelsea elleni döntő a brazil sztár sérülésétől függetlenül is az övé lenne. Klopp az első liverpooli idényében azonban másként döntött, és hiába védett a Liverpool első három párharcában Bogdán, a Stoke elleni elődöntőben és a Manchester City elleni fináléban már Simon Mignolet kezdett a Ligakupában is.

– Nem éltem meg jól, nyilván nehéz volt elfogadni a helyzetet – ismerte el Bogdán. – Annyi előzménye volt, hogy nem sokkal korábban Klopp megadta nekem a lehetőséget a Watford ellen a Premier League-ben, és azon a meccsen, mondjuk úgy, nem voltam a legstabilabb, ahogy a csapat sem. Így aztán amikor jött a Ligakupa-elődöntő, majd három napra rá az FA-kupa még korai szakaszában az Exeter elleni meccs, Klopp az adott pillanatban fontosabbnak tűnő Ligakupában másban bízott, és én helyette az FA-kupában védtem.

Bogdánnak a kispadról is nagy élmény volt a 2016-os döntő. Mint mondta, a Ligakupa hiába csak a második számú kupasorozat Angliában, a finálénak nagy presztízse van nyolcvanezer néző előtt a Wembley-ben.

– Még a kispadon ülve is nagyon izgultam – árulta el. – Mivel a Ligakupa-évad elején én védtem a Liverpool kapuját, a magaménak éreztem a csapat szereplését ebben a sorozatban, és nagyon szerettem volna nyerni, elmondani magamról, hogy tevékeny részese voltam egy trófea megszerzésének ebben az óriási klubban. Sajnos 1-1 után a City tizenegyesekkel nyert, így csak ezüstérem jutott nekünk.

Bogdán, a Liverpool tizenegyesölője 3:01-től:

 

 

A pályafutása végét tavaly a lapunknak adott nagyinterjúban már pedzegető 21-szeres válogatott kapus szerint a Ligakupa-döntő lelki hatása sem elhanyagolható: nem mindegy, hogy egy csapat siker- vagy kudarcélménnyel fordul rá a szezon hajrájára. 

– A Liverpoolnál mindenki extra motivált, hogy Klopp utolsó idényében az összes trófeát besöpörjék, szurkolok nekik – fogalmazott Bogdán. – Csak a sérülések okozhatnak gondot, legutóbb Diogo Jota is kidőlt a sorból, akinek a játékát személy szerint nagyon kedvelem. A Chelsea eközben kiszámíthatatlan, az egyik meccsen a labdába is belebotlanak a játékosai, a másikon meg három-négy gólokat lőnek. A londoniak hasonló helyzetben vannak, mint a 2016-os Liverpool volt. Akkor Klopp első idényét a nyolcadik helyen zártuk a Premier League-ben, fontos volt a Ligakupa- és az Európa-liga-döntő is abban az évben, hogy erőt mutasson a csapat. Most a Chelsea van önmagához képest lent a bajnokságban, ezért nagy szüksége van a sikerre.

 

Vajon játszhat-e Szoboszlai Dominik?

Számunkra a legfontosabb kérdés, hogy Szoboszlai ott lehet-e a Liverpoolban vasárnap (16.00, tv: Match 4) a Chelsea ellen. 

– Rizikót biztos nem vállalnak a visszatérésével – jelentette ki Bogdán. – Ha a BL-döntőről lenne szó, akkor valószínűleg minden áron összedrótoznák, de a Ligakupa után még nagy feladatok várnak a Liverpoolra a bajnoki cím miatt is. Nem fogják megkockáztatni a súlyosabb sérülést, főleg, hogy Dominiknél ez már eleve egy kiújult probléma. Meggyőződésem, hogy csak akkor fog játszani a döntőben, ha teljesen fitt, és készen áll rá.

 

Borítókép: Bogdán Ádám és Jürgen Klopp a Liverpool 2015–2016-os idényében (Fotó: DPPI via AFP/Michael Zemanek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.