Két gól, két remek visszatérés és két klubcsere a légió heti mérlege

Mozgalmas hetet zárt a magyar légió, amelynek a tagjai közül többen is pályára léptek, illetve elegendő időt töltöttek a gyepen. Gólt Szoboszlai Dominik és Bolla Bendegúz szerzett, az előbbi azonban sérülés miatt hiányzott az Arsenal elleni rangadóról. Callum Stayles és Nagy Ádám klubot váltott a héten, utóbbi kezdőként máris végigjátszotta a Spezia meccsét.

2024. 02. 05. 5:45
Willi Orban Leipzig - 1. FC Union Berlin
04 February 2024, Saxony, Leipzig: Soccer: Bundesliga, RB Leipzig - 1. FC Union Berlin, matchday 20 at the Red Bull Arena. Leipzig player Willi Orban back in action after a long injury break. Photo: Jan Woitas/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL German Football League and the DFB German Football Association, it is prohibited to utilize or have utilized photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequential images and/or video-like photo series. (Photo by JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar légió múlt hetét összefoglalva kivételesen nem a Premier League-gel kell kezdenünk. A német Bundesligában a 20. fordulót két magyar érdekeltségű csapat találkozója zárta le, ráadásul rég várt fordulattal. Az Union Berlin Schäfer Andrással a kezdőben lépett pályára Lipcsében, az RB Leipzig összeállításában pedig hosszú idő után találhattunk ismét két magyar válogatott játékost bajnoki mérkőzésen. legutóbb 2022. október elsején védett bajnokin – felépülése óta csak a kupában és nemzetközi mérkőzéseken kapott lehetőséget, az elmúlt hetekben az esetleges távozásáról is cikkeztek. szeptemberben sérült meg a csehek elleni válogatott találkozón, egy hete csereként már kapott öt percet, most viszont csapatkapitányként ő vezethette ki a csapatát a játéktérre. 

Gulácsi RB Leipzig - 1. FC Union Berlin
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A meccset az RB Leipzig magabiztosan nyerte meg 2-0-ra, Willi Orbán a rendelkezésére álló hetven percben nagyszerűen futballozott, Gulácsinak nem akadt sok dolga, Schäfer Andrást az 58. percben lecserélte az edzője. A Freiburg otthon kapott ki 3-1-re a Stuttgrattól , a pályán, a kispadon töltötte a meccs idejét. A német másodosztályban is rendeztek magyaros mérkőzést: 

csapata, a Hertha a Hamburg ellen játszott Berlinben. A házigazdánál Dárdai Palkó kezdőként 76 percet kapott a szurkolók miatt több mint fél órára félbeszakadt meccsen, Dárdai Márton és Dárdai Bence sérülés miatt nem volt tagja a keretnek.

 A vendégeknél a fiatal Németh András ezúttal helyet kapott a kezdőcsapatban, és őt is a 76. percben cserélték le, a találkozót a Hamburg nyerte meg 2-1-re. A Herthát szerdán is érte egy hazai kudarc, akkor a Német Kupa negyeddöntőjében kapott ki 3-1-re a Kaiserslauterntől, Dárdai Márton az első félidőt töltötte a pályán, Dárdai Palkó nem állt be, Dárdai Bence pedig sérült.

 

Újra van magyar légiós a Championshipben

Az angol élvonalban két fordulót is rendeztek a múlt héten. A Bournemouth előbb a West Ham United vendégeként, majd otthon a Nottinghammel játszott 1-1-et, az előbbin a 78., az utóbbin pedig a 83. percben szállt be. Sérülése után először került be a Liverpool kezdőjébe a Chelsea ellen, jól játszott, gólt fejelt – saját bevallása szerint pályafutása során először –, a csapata pedig 4-1-re nyert. Vasárnap reggel robbant aztán a bomba: kiderült, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya el sem utazott Londonba az Arsenal elleni rangadóra. Ez aztán a kezdés előtt bizonyossá is vált, Jürgen Klopp elmondta, hogy Szoboszlai combhajlító izma továbbra sem tökéletes, így a csapat nélküle kapott ki 3-1-re

A Chelsea ellen Szoboszlai gólpasszt köszönhetett Bradley-nek. Fotó: Getty

Nagy változás történt Callum Styles életében, a harmadosztályú Barnsley ugyanis a héten az idény végéig kölcsönadta a második vonalban szereplő Sunderlandnek. A magyar válogatott középpályásnak még januárban kivették a vakbelét, ezért nem játszatott, hamarosan visszatérhet a pályára. A spanyol élvonalban a bajnoki címért harcoló Girona hazai környezetben játszott 0-0-s döntetlent a Real Sociedaddal, Yaakobishvili Antal nem állt be, ám csapatából a következő fordulóban többen is hiányoznak majd, így valószínűleg lehetőséget kap a Real Madrid ellen a Bernabeu Stadionban. A francia első osztályban a Le Havre a Monaco vendége volt, 1-1 lett a vége, Loic Nego a 70. percben állt be.

 

Bolla volt a légió egyetlen gólszerzője

A svájci Super League-ben két fordulót is rendeztek a múlt héten. A Servette szerdán 2-0-ra nyert a St. Gallen vendégeként, Bolla Bendegúz kezdett, és az 56. percben cserélték le, vasárnap a csapat a Lausanne Ouchy ellen 3-1-re nyert, a magyar védő a mezőny egyik legjobbja volt, adott egy gólpasszt, majd ő szerezte a harmadik gólt, a 84. percben jött le a pályáról, és őt választották meg a meccs emberének. A Lausanne pedig előbb Zürichben játszott 2-2-t, majd otthon kikapott 1-0-ra a Young Boystól, Szalai Gábor mindkét meccset a kispadról nézte végig. A horvát bajnokság rangadóján Kleinheisler László korábbi klubjához, az NK Osijekhez utazott vissza a Hajduk Split tagjaként, a találkozó 1-1-gyel ért véget, a magyar középpályás kezdőként 77 percet játszott.

Az eldőlt, hogy nem hagyja ott a ciprusi Omonia Nicosiát, amely a hét közben az AEK Larnaca vendége volt. A hazai csapat 2-1-re nyert úgy, hogy Gyurcsó Ádámot a 67. percben vetette be, Lang Ádám végigjátszotta a mérkőzést. Vasárnap a csapata az Apollonhoz látogatott el, és nyert 2-1-re, a magyar védő ismét az elsőtől az utolsó percig a pályán lehetett. A török Süper Lig hétvégi fordulójában a Rizespor Mocsi Attilával a védelmében játszott 0-0-t a Konyasporral. A román első osztályban a Sepsi OSK az Universitatea Craiovát fogadta és szenvedett tőle 3-1-es vereséget, a magyarok közül csak Varga Kevin állt be a 62. percben, Varga Roland és Kecskés Ákos a kispadon ragadt. 

VARGA Kevin
Varga Kevin beállt, de nem tudott segíteni a Sepsin Fotó: MTI/Veres Nándor

Az olasz másodosztály legfontosabb magyar vonatkozású híre, hogy klubot váltott a héten, az őt folyamatosan mellőző Pisától a Speziához szerződött kölcsönben az idény végéig. Az új helyen rögtön a kezdőbe került, a lefújásig a pályán is maradt, a vendég Catanzaro viszont az 1-1-es végeredménnyel elvitt egy pontot a Speziától. A Parma 2-1-re legyőzte otthon a Veneziát, Balogh Botond a kispadot koptatta. A belga második vonalban a Lommel Vancsa Zalánt végig bevetve házigazdaként játszott 2-2-t a Denderrel, a holland másodosztályban pedig a Den Bosch Hegyi Krisztiánnal a kapuban végzett 0-0-ra a Helmonddal.

 

Borítókép: Willi Orbán először kezdett szeptember óta, és nagyszerűen futballozott (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.