Marozsán Fábián őszintén elmondta véleményét Zverev helyzetéről

Pénteken és szombaton Magyarország és Németország férfi-teniszválogatottja csap össze Tatabányán, a párharc győztese részt vehet a Davis-kupa őszi világdöntőjében. A magyarok a lehető legerősebb kerettel várják a németeket, viszont immár nem Fucsovics Márton, hanem a világranglistán 57. helyen álló Marozsán Fábián az egyes számú játékosunk. A huszonnégy éves teniszező tudja, hogy a korábbinál nagyobb nyomás lesz rajta, azt viszont egyáltalán nem bánja Marozsán Fábián, hogy az olimpia bajnok Alexander Zverev nem tartott Tatabányára a német csapattal.

2024. 02. 01. 5:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt éve Marozsán Fábián első testközeli élményeit éppen Németország ellen gyűjtötte a Davis-kupában. Akkor pályára sem léphetett, Piros Zsombor, Nagy Péter és Borsos Gábor próbált bombameglepetést okozni az Alexander Zverev vezette németek ellen – sikertelenül, 0-5 lett a vége. Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, tavaly ősszel Törökország ellen már Marozsán Fábián volt a magyar csapat első számú játékosa. Csakhogy a törökök ellen kötelező győzelmet hoztunk, most pénteken és szombaton, a németek ellen viszont bravúrra lesz szükség, hogy a magyar válogatott bejusson a Davis-kupa őszi világdöntőjének tizenhat csapatos mezőnyébe.

Marozsán Fábián magyar Davis-kupa válogatott Nagy Zoltán Tatabánya
Marozsán Fábián gyakorlását Nagy Zoltán szövetségi kapitány figyeli a Németország elleni Davis-kupa-párharc előtt (Fotó: Facebook/Magyar Tenisz Szövetség)

– Az elmúlt egy évben nagyon sok minden történt velem, Grand Slam-tornákon, ATP 1000-es versenyeken nyertem meccseket, sok tapasztalatot szereztem. Persze még mindig sokat kell tanulnom, s biztosan lesz rajtam nyomás az új helyzetben, hogy itthon, telt ház előtt én leszek a válogatott egyes számú játékosa – elemezte helyzetét lapunk kérdésre Marozsán Fábián, aki a karriercsúcsot jelentő 57. helyével a világranglista alapján az aktuális magyar éljátékos.

Marozsánra már tavaly is fontos szerep hárult Tatabányán, akkor a franciák ellen ő vívta az ötödik meccset, de viszonylag simán elveszítette a sorsdöntő összecsapást Ugo Humbert ellen. Akkor még úgy látta, hogy a top 120 lehet reális cél neki 2023 végére, ehhez képest végül a tavalyi évben berobbant az ATP-mezőnybe, s a 64. pozícióban zárta az előző idényt.

Marozsán nem bánja, hogy nem jön Zverev

A német csapat első ránézésre még nehezebb ellenfélnek tűnt, mint tavaly a francia, a szerdai hír azonban ezt megváltoztatta: az olimpiai bajnok Alexander Zverev nem épült fel az Australian Openen összeszedett betegségéből, így kihagyja a Magyarország elleni Davis-kupa-párharcot.

– Őszinte leszek, nem sajnálom, hogy nem jön – vallotta be Marozsán. – Az a cél, hogy ott legyünk a világdöntőben, az elmúlt két évben sajnos nem jutottunk el oda, és most is nehéz sorsolást kaptunk, de ez a csapat már nagyon megérdemelné, hogy továbbjusson. Nem lesz könnyű dolgunk, de ezt hozta az élet, ezt a feladatot kell megoldani. Biztosan nagy löketet ad majd, hogy telt ház előtt játszhatunk, és bízunk benne, hogy összejön a meglepetésgyőzelem. 

Pedig talán nem is jött volna rosszul egy Marozsán–Zverev meccs, a huszonnégy éves magyar teniszező ugyanis eddig hibátlan karrierje során top 10-es ellenfelekkel szemben, tavaly Carlos Alcaraz és Casper Ruud ellen is győzött. Ugyanakkor a németek kerete legnagyobb klasszisuk nélkül is erős, az éljátékossá előlépett Jan-Lennard Struff és a Zverev helyére az utolsó pillanatban behívott Maximilian Marterer is legyőzte tavaly Marozsánt.

– A szerdai hírig úgy készültem, hogy Struff ellen kezdek, helyette egy balkezes játékos jut kezdésként, Köpfer vagy Marterer. Struff-fal az elmúlt két évben kétszer is játszottam, Pozsonyban legyőztem, a tavalyi évem utolsó meccsén viszont szoros csatában kikaptam tőle, az ő játékát jól ismerem. Marterertől Wimbledonban kaptam ki, öt játszmában, de azt a füves pályás meccset nem venném alapul, ott nem igazán teniszt játszottunk, egy-két ütésből álltak a labdamenetek – idézte fel emlékeit lapunk kérdésére Marozsán, aki ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a taktika kidolgozásában az összes csapattag tapasztalatait, az egyéni edzők és a szövetségi kapitány, Nagy Zoltán tudását, valamint a videófelvételeket is felhasználják.

Marozsán játékáról áradozott a német kapitány

Michael Kohlmann, a német válogatott szövetségi kapitánya nem titkolta, hogy alaposan felkészült a magyar játékosokból. Marozsán Fábián különösen szép szavakat kapott tőle.

– Már 2018-ban, egy németországi utánpótlásversenyen lenyűgözött Marozsán játéka, akkor is látszott, hogy rengeteg lehetőség rejlik benne. Az Australian Openen figyeltem őt Cilic, Cerúndolo és Fritz ellen is, nagyon jó támadó tenisze van. Ismerjük az erősségeit – dicsérte a magyar éljátékost a szerdai sajtótájékoztatón Kohlmann.

Marozsán Fábián azt is elárulta, hogy az Australian Open után átesett egy rövidebb betegségen, de készen áll a játékra. Az egyes mellett párosban is lehetőséget kaphat, tavaly Valkusz Mátéval rutinos francia duó ellen nyertek, idén az Australian Openen már társaként nyert meccset Marozsán.

Ha már Australian Open: Marozsán harmadik fordulós szereplése a legjobb egyesbeli teljesítmény, amit az elődöntős Zverev hiányában a tíz kerettagból bárki magáénak tudhat az év első Grand Slam-versenyéről. A németek közül Struff a második, Marterer és Köpfer az első fordulóban esett ki – utóbbit éppen Zverev győzte le. Magyar részről Fucsovics Márton és Valkusz Máté számára szintén az első forduló jelentette a végállomást, igaz, utóbbinak így is mérföldkő volt a torna, hiszen először jutott fel Grand Slam-selejtezőből a főtáblára.

Marozsán Fábián második fordulós győzelme az Australian Openről

Borítókép: Marozsán Fábiánnak nem szegte kedvét, hogy Alexander Zverev nem lép pályára Tatabányán (Fotó: Facebook/Magyar Tenisz Szövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.