Fucsovics Márton sérülését nem bírta el a magyar válogatott

A magyar férfi-teniszválogatott hazai pályán 3-2-re kikapott az esélyesebb Franciaországtól, így nem jutott be a Davis-kupa legjobb tizenhat csapata közé, azaz az őszi világdöntőbe. Bár két bravúros meccsgyőzelmet is elértek a mieink, rányomta a bélyegét a párharcra, hogy a magyar éljátékos, Fucsovics Márton sérülése miatt nem tudott ideálisan készülni az összecsapásra, s mindkét mérkőzését elveszítette Tatabányán.

2023. 02. 04. 19:22
2023 Davis Cup Qualifier HUN v FRA. Fucsovics Márton
Marton FUCSOVICS (HUN) Tatabánya Fotó: Trenka Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfi-teniszválogatott a tavalyi, Ausztráliában vívott selejtezőhöz hasonlóan idén is 2-1-es előnybe került, de ezúttal sem tudott bejutni a Davis-kupa világdöntőjébe. A franciák elleni tatabányai párharc lezárásához nem is kerültünk igazán közel, hiszen a szombati játéknapon sem sem Marozsán Fábián nem tudott játszmát nyerni egyesben.

Fucsovics Márton
Fucsovics Márton nem tudott meccset nyerni Tatabányán (Fotó: Mirkó István)

Előzetesen ezt inkább Fucsovicstól várhattuk volna, ám a magyar éljátékos, akinek fizikai állapotáról két hete még ódát zengtek az Australian Openen, kedd óta hátsérüléssel bajlódott. Adrian Mannarino ellen az első szettet így is szorossá tette.

– A körülményekhez és az állapotomhoz képest mindent megtettem a pályán, az első szettben meg is voltak a lehetőségeim, hiszen brékelőnyöm volt, majd a tie breakben 5-4-es előnyben voltam, és nálam volt a szerva. Az a szett mentálisan eléggé megtört – ismerte el Fucsovics, aki ezután hosszú percekig nem nyert pontot, zsinórban huszonegy labdamenetet veszített el.

Fucsovics nem tart szünetet

A magyar teniszező a sérüléséről nem szeretett volna részleteket elárulni, azt viszont hangsúlyozta, hogy mindenképpen vállalni akarta a játékot, sőt, a Davis-kupa-párharc után sem tart pihenőt.

– Ugyan az elmúlt napokban nem tudtam elvégezni azt a munkamennyiséget, amit kellett volna, de szó sem volt róla, hogy kihagyjam a meccseket. Top 100-as játékos vagyok, tíz éve a csapat húzóembere, mindenképpen játszani akartam – hangsúlyozta Fucsovics, aki legközelebb Franciaországba utazik majd.

– A Davis-kupa után sem áll meg az élet, a jövő heti, montpellier-i ATP 250-es versenyre már megvan a sorsolás is, egy selejtezőssel kezdek. Mivel visszaküzdöttem magam a 71. helyig a ranglistán, és főtáblás lehet, mindenképp elmegyek, és játszani fogok, aztán teniszezem majd Rotterdamban, Dubajban, majd jön Indian Wells és Miami – beszélt terveiről a magyar éljátékos.

Marozsán: Még nem tartok ezen a szinten

Fucsovics második veresége után Marozsán Fábián bravúrja kellett volna a magyar továbbjutáshoz. A huszonhárom éves játékos a győztes páros után azonban Ugo Humbert ellen nem találta meg az ellenszert egyesben.

Beigazolódott, ami sejthető volt a tatabányai mérkőzés előtt is: ott még nem tart a csapat, hogy Fucsovics-győzelem nélkül meg tudjon nyerni egy nehéz Davis-kupa-párharcot.

– Nem voltam fáradt a páros miatt, inkább szokatlan volt, hogy milyen szervákat kapok. Én még nem vagyok ezen a szinten, hogy ilyen fontos helyzetben legyőzzek egy ilyen jó játékost, látom, hogy van még fejlődnivalóm, különösen a szervában. Azt gondolom, hogy szégyenkeznivalóm nincs, mindent megtettem az utolsó pontig – mondta Marozsán, aki az idei Australian Openen játszhatott először Grand Slam-torna selejtezőjében.

2023 Davis Cup Qualifier HUN v FRA.
Marozsán Fábián Valkusz Máté
Marozsán és Valkusz párosgyőzelme volt a szombati nap magyar csúcspontja (Fotó: Trenka Attila)

– Szeretnék idén legalább egy GS-verseny főtáblájára feljutni. ATP-versenyeken is indulok majd, meg akarom méretni magam azon a szinten is, hogy lássam a különbséget, s hogy képes vagyok-e győzni. A hozzám hasonló helyen álló játékosoknak a ranglistán szerintem kivétel nélkül az a célja, hogy top 100-as legyen. Lehet, hogy ez kicsit nagy falat az évre, a 120-130. hely talán reálisabb lehet – beszélt céljairól Marozsán, aki jövő héten Tenerifén, challenger-versenyen teniszezik, és benevezett a február végi, marseille-i ATP 250-es versenyre is.

Borítókép: Fucsovics Márton csalódottan zárhatta a párharcot (Fotó: Trenka Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.