Carlos Sainz felfedte a titkot, ez rejtőzött a győztes overallja alatt

Carlos Sainz szenzációs visszatérését hozta a Formula–1-es Ausztrál Nagydíj. A spanyol pilóta a legutóbbi, szaúd-arábiai futamot kihagyta vakbélműtétje miatt, vasárnap Melbourne-ben viszont nemcsak rajthoz állt, hanem egyenesen megnyerte a versenyt. A Ferrari kettős győzelméhez Max Verstappen kiesése is kellett, bár Carlos Sainz úgy gondolja, a Red Bull fékhibája nélkül is harcban lehetett volna a győzelemért.

2024. 03. 24. 10:42
Melbourne, 2024. március 22.
Carlos Sainz, a Ferrari spanyol versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Ausztrál Nagydíjának elsõ szabadedzésén a melbourne-i Albert Park versenypályán 2024. március 22-én.
Carlos Sainz pályafutása harmadik győzelmét aratta a Formula–1-ben Fotó: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos Sainz Ausztráliába érkezve még nagyon óvatosan fogalmazott. A Ferrari spanyol versenyzője nem volt benne biztos, hogy két héttel a vakbélműtétje után bírni fogja a Formula–1-es Ausztrál Nagydíjat. Ehhez képest az ötvennyolc körös futam végén őt intette le először a kockás zászló. Carlos Sainz a második körben ment el az elmúlt két év egyeduralkodója, (Red Bull) mellett, aki nem sokkal később lángoló fékkel hajtott be a boxutcába, s a két évvel ezelőtti Ausztrál Nagydíjat követően, negyvenhárom befejezett futam után ismét feladni kényszerült egy versenyt.

Lando Norris Carlos Sainz Formula–1 Ausztrál Nagydíj vakbélműtét
Carlos Sainz és korábbi csapattársa, Lando Norris mutatja a titkot: a vakbélműtét után a Ferrari spanyolja győzelemmel tért vissza (Forrás: X/Formula 1)

– Igazán kár, hogy Max kiesett, mert jó csatát vívhattunk volna a győzelemért – mondta Sainz a szurkolókra gondolva, ugyanakkor a saját szempontjából nem bánta, hogy nem kellett csatáznia a sikerért. – Jól éreztem magam, de azért még nem voltam a csúcson fizikailag, szerencsés voltam, hogy lényegében egyedül haladtam az élen.

 

Carlos Sainz már tud viccelni a vakbélműtéttel

A Ferrari versenyzője pályafutása harmadik futamgyőzelmét aratta, s a futam után már a vakbélműtétre sem akadályként gondolt:

Minden versenyzőnek ajánlom, hogy távolítsa el a vakbelét

Meglepődnénk rajta, ha sokan tanácsként értelmeznék Sainz szavait. S természetesen nem is a beavatkozásnak köszönhette a sikerét. Verstappen kiesése után a másik Red Bull-versenyző, Sergio Pérez esélytelen volt a futamgyőzelemre, Sainzcal egyedül csapattársa, Charles Leclerc vette fel a versenyt tempóban. A monacói pilóta két szabadedzést is nyert, az időmérőn azonban csak ötödik lett, s a verseny első szakaszában túl sok időt veszített Lando Norris (McLaren) mögött, hogy legyen esélye a győzelemre. Leclerc a leggyorsabb körrel és a második hellyel vigasztalódott, utóbbi azt jelentette, hogy a Ferrari a 2022-es, bahreini nyitóverseny óta először kettős győzelmet aratott.

– Örülök Carlos fantasztikus visszatérésének. Én a második etapban szenvedtem kicsit, a verseny végén viszont gyors köröket futottam – mondta Leclerc, aki a vb-pontversenyben feljött a második helyre.

Norris a harmadik helyen futott be, megszerezve ezzel a McLaren idei első dobogóját. – A pálya feküdt az autónak, de sokat kell még tenni azért, hogy utolérjük a Red Bullt és a Ferrarit. De egyértelműen közelítjük őket, ezt pedig köszönöm mindenkinek a McLarennél – summázott a brit pilóta.

 

Verstappen és Hamilton kiesett, Alonso büntetést kapott

Max Verstappen a kiesése ellenére továbbra is vezeti a pontversenyt, s bár az autóból kiszállva még dühös volt, később már higgadtan értékelt.

– Már akkor beragadt a fék, amikor a verseny elején kialudtak a lámpák. 

Olyan volt, mintha behúzott kézifékkel vezettem volna, nem tudott megfelelően hűlni az autó. Ez természetesen nem ideális, de a technikai sportban előfordul

 – mondta a holland pilóta.

A Mercedesnek mindkét versenyzője feladta a versenyt, a tempójával egyébként is szenvedő motorhiba, míg George Russell utolsó körös baleset miatt. Russell Fernando Alonsót üldözte, s a spanyol utólag meg is büntették, amiért korai fékezésével előidézte brit riválisa bukását. Alonso a büntetés miatt két pozíciót is veszített, a nyolcadik helyre esett vissza, s az Aston Martin így nem ugrott a Mercedes elé a csapatok pontversenyében.

A következő futam helyszíne április 7-én Japán lesz.

Ausztrál Nagydíj, a futam eredménye

1. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
3. Lando Norris (brit, McLaren)
4. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
5. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
6. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
7. Cunoda Juki (japán, RB F1 Team)
8. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
9. Nico Hülkenberg (német, Haas)
10. Kevin Magnussen (dán, Haas)

A vb-pontversenyek állása 3 futam után (még 21 van hátra):

versenyzők:
1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 51 pont
2. Leclerc 47
3. Pérez 46
4. Sainz 40
5. Piastri 28
6. Norris 27
7. George Russell (brit, Mercedes) 18
8. Alonso 16
9. Stroll 9
10. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 8
11. Cunoda 6
12. Oliver Bearman (brit, Ferrari) 6
13. Hülkenberg 3
14. Magnussen 1

csapatok:
1. Red Bull 97 pont
2. Ferrari 93
3. McLaren 55
4. Mercedes 26
5. Aston Martin 25
6. RB F1 Team 6
7. Haas 4

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.