Chema Rodríguez: Norvégia és Portugália az olimpiai selejtező két esélyese

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) négy évvel, 2028. augusztus 31-ig, tehát a következő olimpiai ciklus végéig meghosszabbította José María Rodríguez Vaquero, azaz Chema Rodríguez szövetségi kapitány szerződését. A hosszú távú bizalom nyilván elválaszthatatlan a rövid távú reményektől, ezért is meglepő, amit a spanyol szakember a lapunknak mondott: a magyar válogatott előtt szerinte Norvégia és Portugália a jövő heti, hazai rendezésű olimpiai selejtező két esélyese. Mi mást kívánhatnánk, az élet cáfoljon rá Chema Rodríguez jóslatára.

2024. 03. 05. 19:06
RODRÍGUEZ, Chema
Köln, 2024. január 24. Jose Maria Chema Rodriguez Vaquero, a magyar válogatott spanyol szövetségi kapitánya a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntõjének negyedik fordulójában játszott Franciaország - Magyarország mérkõzésen a kölni Lanxess Arénában 2024. január 24-én. A francia válogatott 35-32-re gyõzött. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy tekintek a játékosokra, a munkatársaimra, a szövetségi alkalmazottakra, mint a családomra, és az ember természetesen örül annak, ha minél több időt tölthet a családjával – Chema Rodríguez e szavakkal köszönte meg a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) bizalmát, hogy további négy évvel meghosszabbították a szerződését szövetségi kapitányként. 

RODRÍGUEZ VAQUERO, Jose Maria Chema; LÉKAI Máté, magyar kézilabda-válogatott, MKSZ, olimpiai selejtező, szerződés
még mindig Chema Rodríguez válogatottjának az egyik kulcsembere. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mindezt megtoldhatjuk azzal, a spanyol szakember már-már tiszteletbeli magyar, hiszen 2012–17 között öt éven át a Veszprém játékosa volt, s immár 2019 óta a nemzeti csapat mellett dolgozik. Eleinte – Nagy Lászlóval együtt – Gulyás István szövetségi kapitány segítője volt, majd 2022 márciusában vette át önállóan a válogatottat, amely az ő irányításával a tavalyi világbajnokságon nyolcadik lett, ezzel biztosította helyét a jövő heti, tatabányai olimpiai selejtezőtornán, az idei Európa-bajnokságon pedig az ötödik helyen zárt, ami a magyar együttes történetének legjobb Eb-eredménye.

A kapitány csak szövetségi feladatokat lát el

Chema a magyar válogatott mellett 2020 és 2023 között a portugál Benfica vezetőedzője is volt, ami megnehezítette a kapitányi teendőinek ellátását. Az új szerződésben a szövetség kikötötte, hogy Chema ezalatt klubedzőként nem vállalhat munkát, de segítséget nyújt majd az MKSZ edzőképzésében és egyéb szakmai területeken is.

– Azért gondolkodtunk olimpiai ciklusban, mert azt gondoljuk, az ő személyében olyan szövetségi kapitányt találtunk, aki eredményeket szállít nekünk. Az eredményeket nemcsak abban mérjük, hogy hányadik helyen végez a csapat, hanem abban is, hogy a fiataljainkat – akik most kerülnek oda a nemzetközi mezőnybe – használja és felépíti. Ez nagyon erős érv – indokolta meg a szerződéshosszabbítást Ilyés Ferenc, az MKSZ elnöke. A hosszú távú szempontok mellett persze megemlített egy rövid távút is, ami e napokban mindenkit a legjobban foglalkoztat.

 

Néhány százalék plusz az olimpiai selejtezőre

– Nagyon bízunk benne, hogy a válogatott kijut Párizsba, de ez nem lehet elvárható, mert nagyon erős a négyes mezőny, és óriási csatákra van kilátás. Talán ezzel a szerződéshosszabbítással néhány százalékot hozzá tudunk tenni ahhoz, hogy nyugodtan készülhessen és dolgozzon a csapat – kapcsolta össze a jövő heti olimpiai selejtezőt a bejelentéssel Ilyés Ferenc, hozzátéve, a hosszabbítással azt üzenik az egész szakmai stábnak, hogy bíznak bennük és nem az olimpiai selejtezőtől függ, hogy dolgozhatnak-e tovább.

Arra a bizonyos néhány százalékra valóban nagy szükség lesz. Chema Rodríguez szerint is, aki az érdeklődésünkre így fogalmazott az esélyekről:

– Norvégia és Portugália a torna két favoritja. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne tennénk meg mindent a továbbjutás érdekében, de ez a realitás, ebből kell kiindulni.

Az idei Európa-bajnokság (Magyarország az ötödik, Portugália a hetedik, Norvégia a kilencedik lett), valamint a tavalyi világbajnokság (Norvégia hatodik, Magyarország nyolcadik, Portugália tizenharmadik, s hogy a negyedik ellenfélről se feledkezzünk meg, Tunézia pedig huszonötödik lett) eredményei alapján akár indokolatlanul borúlátónak is mondhatnánk ezt a szakmai véleményt a mindig derűs kapitánytól, akinek azonban nyilván jó oka van arra, hogy így vélekedjen.

 

Minden játékos egészséges

A közös munka a hét végén kezdődik. Jó hír, hogy még az Eb alatt térdsérülést szenvedett Máthé Dominiket leszámítva minden kerettag egészséges, s Chema Rodríguezzel együtt nagyon reméljük, hogy a Bajnokok Ligája e heti, szerdai és csütörtöki utolsó csoportfordulója után is ugyanez lesz a helyzet.

Borítókép: Chema Rodríguez bizalmat szavazott a fiatal játékosoknak a válogatottban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.