Undorító húzással próbálta menteni doppingoló lányát az edző

Két német futónő, Sara Benfares és húga, Sofia Benfares EPO-val bukott le. Az önmagában sajnálatos hírt még sötétebb színben tünteti fel, hogy az édesapjuk, Samir Benfares az edzőjük, s ő azzal próbálta védeni az idősebb lányát – no meg saját magát –, hogy a pozitív eredmény a csontrákja kezelésére szedett gyógyszer eredménye.

2024. 03. 07. 11:08
European Championships - Athletics
18 August 2022, Bavaria, Munich: European Championships, European Championship, Athletics, 5000m, Women, Final at the Olympic Stadium. Sara Benfares from Germany runs. Photo: Angelika Warmuth/dpa (Photo by ANGELIKA WARMUTH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa/AFP/Angelika Warmuth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Samir Benfares szerint a lányát, Sarát egy éve kezelik csontrák miatt. Két további információ teszi gyanússá az állítást. Az egyik, hogy Sara Benfares alig három hónapja, decemberben részt vett egy utcai futóversenyen. A másik, hogy a lányát egyébként edző Samir Benfares azután állt elő ezzel, hogy Sara, valamint húga, Sofia is megbukott a doppingvizsgálaton.

Samir Benfares Sara Benfares doping
Samir Benfares (Fotó: wikipedia)

Samir Benfares maga is futó volt, világ- és Európa-bajnokságon is részt vett, de francia színekben. A lányok is Franciaországban születtek, 2021 végén váltottak német nemzetiségre. A németek talán már bánják, hogy befogadták őket.

Doppingolás vagy rák?

Sara Benfares EPO-val és tesztoszteronnal, Sofia is EPO-val bukott le. Ez a doppingolási módszer sokkal inkább illik az apjuk versenyzési idejébe, az 1990-es évekbe.

Feltételezhető, hogy a lányok edzőjeként Samir Benfares magát is védte, amikor Sara pozitív doppingtesztje után lánya csontrákjára, illetve annak a kezelésére hivatkozott. A húzás azonban – egyáltalán nem meglepő módon – nem nyerte el mindenki tetszését.

– A doppingolás súlyos büntetést érdemel, de ha kiderülne, hogy Benfares a rákos megbetegedésről hazudott, az az egyik legnagyobb doppingbotrány lenne. A rákos megbetegedés színlelése több százezer rákos beteget bánt meg az országban – idézi az Origó Fritz Sörgel német doppingszakértőt.

A lányokat német klubjuk kitette a keretből, sőt nővérüket, a doppingteszten egyébként nem megbukott Selmát is.

Mélyponton a német atlétika

A német atlétikára egyébként is rájár a rúd, a tavalyi budapesti világbajnokságon egyetlen érmet sem szerzett a német küldöttség, ami korábban soha nem fordult elő. A múlt heti, glasgow-i fedett pályás vb-ről a súlylökő Yemisi Ogunleye révén legalább egy ezüstöt hazavihetett Németország.

Benfaresék lebukása inkább a német atlétika hírnevének árt, az eredmények szempontjából nem oszt vagy szoroz túlságosan: Sara Benfares a 2022-es Európa-bajnokságon tizenegyedik lett 5000 méteren, ahol Konstanze Klosterhalfen révén német siker született. 

Borítókép: Sara Benfares a 2022-es atlétikai Európa-bajnokságon (Fotó: dpa/AFP/Angelika Warmuth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.