Félbeszakadt az orosz himnusz Belgrádban, ez történt utána + videó

Elindulhattak és taroltak az orosz ökölvívók a vasárnap véget ért belgrádi Európa-bajnokságon: 11 arany-, 8 ezüst- és egy bronzérmet nyertek, toronymagasan végeztek az éremtábla élén. S ez egy olyan verseny volt, amelyen az érmes orosz versenyzők tiszteletére az eredményhirdetésen felvonták az orosz zászlót, a győzteseknek pedig szólt az orosz himnusz is. Azaz Julija Csumgalakova csak félig hallgathatta meg, mert váratlanul elnémult a hangszóró. Ám nem „szabotázs” történt, csak technikai hiba, és lett rá megoldás.

2024. 04. 29. 5:05
Julija Csumgalakova számára emlékezetes marad a belgrádi Európa-bajnokság
Julija Csumgalakova számára emlékezetes marad a belgrádi Európa-bajnokság Forrás: Vk.ru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, a sportolói – valamint az Oroszországot támogató Fehéroroszország versenyzői – nagyon sok sportrendezvényen nemkívánatos személyek; legfeljebb egyéni versenyzőkként olyanok indulhatnak semleges színekben, akik bizonyítottan nem támogatják a háborút, s nem a hadsereg vagy az állambiztonsági szervek által felügyelt egyesületek kötelékébe tartoznak. A sportágak világszövetségei, európai szövetségei között egyébként nincs egységes álláspont „orosz ügyben”. Orosz sportolók a párizsi olimpián is csak semleges színekben indulhatnak, és nem lesznek sokan, hiszen a kvalifikációs versenyekre sem volt egyszerű eljutniuk.

Oroszország ökölvívásban Európában zöld utat kapott

Az amatőr ökölvívás európai irányító testülete, az Európai Bokszszövetség (EUBC) a vasárnap véget ért belgrádi Európa-bajnokságon ledöntött egy falat,  ugyanis ezen a versenyen az eredményhirdetéseknél felvonták az orosz zászlót, a győztesek tiszteletére pedig felcsendült az orosz himnusz, tizenegy esetben is. Az elsőnél, a női 48 kilogrammos súlycsoport eredményhirdetésénél azonban váratlanul félbeszakadt. 

Ám az orosz küldöttség tagjai folytatták az aranyérmes Julija Csumgalakovával együtt, és a lelátókon orosz zászlókat lobogtatva is nagyon sokan énekelték. Csumgalakova pedig elérzékenyült a dobogó tetején. Mint később kiderült, csak technikai hiba történt, nem „szabotázs”.

Az orosz női csapat Belgrádban, nem semleges színekben:

Forrás: Facebook/Orosz Ökölvívó-szövetség

 

Az orosz média máris arról ír, megvan rá az esély, hogy a párizsi olimpián is előkerülnek az orosz zászlók és teli torokból felhangzik az orosz himnusz, hiába száműzné a Nemzetközi Olimpiai Bizottság; és ki tudja, hogy ez milyen következményekkel járhat... De jól senki sem jöhet ki belőle.

Belgrádban egyébként remekül szerepeltek a magyar versenyzők is, küldöttségünk két ezüst- és négy bronzéremmel zárta a kontinensviadalt. A szerb fővárosban  Bernáth Attila (51 kg) és Lakos Regina (70 kg) második lett, Lakotár Hanna (54 kg), Hoffmann Réka (+81 kg), Virbán Gábor (54 kg) és Kovács Richárd (63,5 kg) pedig a harmadik helyen végzett.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.