A Ferencváros végleg eloszlathatja az illúziót a magyar futballban

Sorsdöntő lehet a labdarúgó NB I huszonhetedik fordulója. Vasárnap a Ferencváros egy Paks elleni győzelemmel végleg leszakíthatná első számú üldözőjét, míg vendégsiker esetén nyílt maradhat a hajrára is a bajnoki címért folyó küzdelem. Noha az első és a második csap össze, a Ferencváros egyértelmű esélyesként lép pályára, s ez a két vezetőedző kommunikációjából is kiderül. A tavasszal hazai porondon még veretlen zöld-fehérek mestere, Dejan Sztankovics a duplázást nevezte meg célként, Bognár György annak is örül, hogy a Paks jó eséllyel pályázik az ezüstéremre.

2024. 04. 05. 13:14
DVTK - FTC Ferencváros Magyar Kupa NB I labdarúgás
A Ferencváros egy hete a Magyar Kupa negyeddöntőjében nyert a DVTK ellen Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros labdarúgócsapata immár meggyőző fölénnyel rekordbajnok itthon, harmincnégy elsőségnél jár, az MTK huszonhárom, az Újpest húsz bajnoki címmel követi az örökrangsorban. A sorozatban nyert bajnoki címek számában viszont még mindkét nagy rivális a zöld-fehérek előtt jár, az MTK 1913 és 1925 között tíz egymás utáni idény végén is ünnepelhetett, az Újpest 1969 és 1975 között hét bajnoki aranyat nyert zsinórban, míg a Ferencváros már azzal megdöntené a klubrekordot, ha idén megszerezné egymás után a hatodik elsőségét is az NB I-ben. A hagyományos riválisoknak esélyük sem volt az idényben a Ferencváros megállítására, a Paks viszont fordulókon át vezette a tabellát. Vasárnap a tolnaiak a Ferencváros otthonában lépnek pályára.

PAPP Kristóf Labdarúgó MOL Magyar Kupa - Vasas FC - Paks
Ferencváros NB I előtt
A Paks a Ferencváros elleni rangadó előtt szerdán is Budapesten játszott, a Vasas ellen jutott tovább a Magyar Kupában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Paks egy hosszú ferencvárosi sorozatot már megszakított azzal, hogy őszi elsőként fordult az idény 2024-es folytatására. A legutóbbi három fordulóban azonban csupán egy pontot szerzett csapata, amely így a Ferencváros elleni rangadót már öt pont hátrányból várja.

– Tény, sorozatban harmadszor nem nyertünk, de a második hely megszerzésére jó esélyünk van, nincs ok a pánikra. Fontos, hogy az önértékelésünk rendben legyen – mondta a legutóbbi fordulóban, az Újpest ellen elszenvedett vereség után Bognár, aki az élen töltött hetek alatt is hangoztatta: nem reális, hogy a Paks a Ferencvárost megelőzve magyar bajnok legyen.

 

A Ferencváros tavaszi menetelése

A fordulathoz nemcsak a Paks néhány botlása kellett, hanem a Ferencváros meggyőző tavaszi formája is. Dejan Sztankovics csapata 2024-ben még veretlen a hazai porondon, sőt nyolc idei bajnokijában hetet győzelemmel zárt.

Persze a lehetőségek, a hagyományok és a célok is egészen mások a két zöld-fehér csapatnál: míg a Paks az esetleges ezüstéremmel is beállítaná története legjobb, 2010/11-es NB I-es eredményét, az elmúlt idényekben immár a nemzetközi színtéren is rendre bizonyító Ferencvárosnál Dejan Sztankovics rendre elmondja: a cél a duplázás, azaz a bajnoki cím és a Magyar Kupa megnyerése.

Utóbbi sorozatban szerdán a Ferencváros és a Paks is bejutott az elődöntőbe, a sorsoláson pedig elkerülték egymást, így a papírforma alapján 2022 után ismét ez a két csapat vívhatja az MK-döntőt.

 

Megszakadhat a Ferencváros sorozata?

Bajnoki döntőnek túlzás lenne nevezni a két zöld-fehér egyesület vasárnapi meccsét, a Ferencvárosnak akár még az is beleférhet, hogy az őszi, paksi vereség után ismét kikapjon Bognár György csapatától, hiszen ekkor is megőrizne két pontot előnyéből, ráadásul eggyel kevesebb meccset is játszott, mint a Paks.

A Ferencváros az elmúlt öt idényből négyszer tíz pont fölötti előnnyel zárt a tabella élén, s tavaly is csak azért nem, mert az aranyérem bebiztosítása után az utolsó három fordulóra leeresztve már csak három zakót gyűjtött be. S ha vasárnap a Fradi nyer a Paks ellen, akkor, bár matematikailag még nem biztosítja be az újabb bajnoki címét, de lényegében bebizonyítja: idén is csak illúzió volt, hogy más csapatnak lehet esélye az NB I megnyerésére.

NB I, 27. forduló

Péntek
Újpest–ZTE 20.00 (tv: M4 Sport)

Szombat
Fehérvár–Mezőkövesd 14.15 (tv: M4 Sport)
DVTK–Kisvárda 16.30 (tv: M4 Sport +)
Debrecen–MTK 19.30 (tv: M4 Sport)

Vasárnap
Ferencváros–Paks 14.45 (tv: M4 Sport)
Kecskemét–Puskás Akadémia 17.30 (tv: M4 Sport)

Hirdetés: ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.