Gyakorlásnak jó volt – kiütötte beugró ellenfelét a magyar válogatott

A várakozásoknak megfelelően Nagy-Britannia fölényes, 49-11-es legyőzésével kezdte meg szereplését csütörtökön a vasárnapig tartó olimpiai kvalifikációs tornán a magyar női kézilabda-válogatott. Az igazi erőpróba pénteken, Svédország ellen következik Debrecenben.

2024. 04. 11. 16:54
Vámos Petra és a magyar válogatott győzelemmel rajtolt Debrecenben. Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hit, elszántáság, akarat – ezek, valamint több hasonló, lelkesítő szó jelent meg a kerítésre rögzített molinók formájában azok előtt, akik a debreceni Főnix Aréna felé vették az irányt csütörtök délután. Márpedig ettől a naptól kezdve a magyar kézilabdarajongók számára minden út a kálvinista Rómába vezet, a magyar női kézilabda-válogatott ugyanis vasárnapig a cívisvárosban szerepel olimpiai selejtezőn. És vezetett is: a Főnixben egy órával a 15.30-as kezdés előtt már lobogott a magyar zászló a lelátón, ahol végül nagyjából félháznyi néző jött össze a szokatlanul korai kezdés ellenére is.

Aki csütörtökön is kilátogatott a Főnix Arénába, végig a csapat mellett állt. Fotó: Csudai Sándor

Hamar eldőlt 

A házigazda Magyarország mellett Svédország, Japán és Nagy-Britannia részvételével zajló kvalifikációs torna „meglepetésvendége”, azaz a brit együttes ellen kezdtek a magyar lányok – mint ismert, kedd este derült ki, hogy Kamerun nem tudja vállalni a részvételt, így ugrottak be a britek. A szereplést vállaló, ám nem profi státusban kézilabdázó válogatott ellen csakis a győzelem és a gyakorlás lehetett a cél.

Az erőviszonyok hamar kirajzolódtak: Győri-Lukács Viktória a 31. másodpercben megkezdte a gólgyártást, majd hamarosan ismételt. A 2. percben megszerezte első találatát Nagy-Britannia is, ám a 10. percben már 9-2 állt az eredményközlőn. A magyar csapat több hibával kezdett, de vezetése egy pillanatig sem forgott veszélyben attól kezdve, hogy az elején magához ragadta az előnyt. A britek trénere, Mar Hawkins – aki játékosként szerepelt a 2012-es, londoni olimpia brit férfiválogatottjában – a 19. minutumban, 14-5-ös állásnál kért először időt. Mindez nem sokat változtatott a felálláson, a folytatásban is sorra potyogtak a magyar gólok, a huszadikat a 26. percben szereztük meg. Szünetben 24-6-ra vezettünk, az első fél órában Faluvégi Dorottya öt, és Pásztor Noémi pedig négy-négy találatig jutott.

Győri-Lukács Viktória öt találatig jutott a britek ellen. Fotó: Csudai Sándor

 

Pénteken jön az igazi erőpróba

A második játékrészt Kuczora Csenge találata nyitotta. A 41. percben lett meg a 30. magyar gól, melyet továbbiak követtek, így kettővel később, 34-8-nál újra időkéréshez folyamodott Mark Hawkins. Idővel a britek is tíz találat fölé jutottak, de ez lehetett a maximum, amit csütörtökön elérnek – Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese simán, 49-11 arányban győzött.

Folytatás pénteken, 18 órai kezdettel a csütörtökön 18.00-tól Japánnal játszó svédek ellen. A Nagy-Britannia elleni találkozó gyakorlásnak jó volt, ám a világ legjobbjai között jegyzett északiak ellen már valódi erőpróba vár a magyarokra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.