Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Djokovics számítása nem jött be, már nincs a kezében a sorsa

Novak Djokovics nem jutott be a genfi ATP 250-es tenisztorna döntőjébe. A szerb teniszező úgy szenvedett vereséget az elődöntőben a cseh Tomás Machác ellen, hogy a második szettet Djokovics 6:0-ra megnyerte. Hasonló vereséget a szerb világelső mindössze másodszor szenvedett el pályafutása során. A Roland Garros előtt Djokovics hiába iktatott be újabb tornát, döntő nélkül megy Párizsba, ahol nem csak rajta múlik, hogy megtartja-e a világelsőséget.

2024. 05. 24. 17:39
Róma, 2024. május 12.
A világelsõ szerb Novak Djokovic játszik a chilei Alejandro Tabilo ellen a római salakpályás tenisztorna férfi egyes versenyének harmadik fordulójában 2024. május 12-én.
Tomás Machác Roland Garros
Novak Djokovics még mindig nem játszott idén tornadöntőt Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics a huszonnégy Grand Slam-címe közül csak egyet szerzett úgy, hogy a torna előtti héten is versenyzett. Idén mégis rászánta magát a genfi szereplésre a Roland Garros előtt, de két győzelem után az elődöntőben Tomás Machác már legyőzte őt. Djokovics címvédőként és világelsőként várja a párizsi Grand Slam-tornát, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nem így fogja befejezni.

Novak Djokovics Tomás Machác Genf Roland Garros ATP
Tomás Machác úgy nyert Novak Djokovics ellen, ahogy korábban csak Sam Querrey (Fotó: Geneva Open/Pascal Bitz)

Djokovicsnak fizikai problémái akadtak, a 6:4-re elveszített első szett végén ápolták. Összeszedte magát, s a második játszmát 6:0-ra megnyerte.

Djokovics eddig 116 profi meccsen nyert legalább egy szettet 6:0-ra, s ezek közül 114-et megnyert. Sam Querrey után azonban Tomás Machác is legyőzte őt a 0:6 ellenére.

A harmadik szettben ugyanis Djokovics volt az, aki mindössze egy játékot tudott nyerni.

Hogyan maradhat világelső Novak Djokovics?

Djokovicsnak a genfi volt az ötödik idei versenye, s egyiken sem jutott be a döntőbe. A vasárnap kezdődő Roland Garrosnak még ő az első kiemeltje, de ahhoz, hogy legyen esélye a világelsősége megtartására, legalább az elődöntőig el kell jutnia.

A pénteki genfi vereséggel azonban Djokovics nem tartja saját kezében a sorsát. Ha Jannik Sinner döntőbe jut Párizsban, mindenképpen megelőzi a rangsorban a szerbet, még ha ki is kapna tőle a fináléban.

Mindez persze egyelőre elméleti fejtegetés. Sinner elismerte, hogy nem százszázalékosan érkezett meg Franciaországba, és Djokovics teljesítményét látva ő sincs csúcsformában. A Roland Garros nyíltabbnak tűnik, mint színre lépése óta bármikor.

Djokovics pedig akár önbizalomszerzés, akár a ranglista mellett döntött a genfi indulás mellett, semmiképpen sem jött be a számítása.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.