A magyar válogatott új csillaga nemes bosszút állt a korábbi sérelmekért

Sofron, Hári, Varga. Ez a trió a magyar jégkorong-válogatott csúcsfegyvere a Bolzanóban zajló divízió I/A jégkorong-világbajnokságon. Sofront és Hárit nem kell bemutatni a hoki szerelmeseinek, Varga Balázs viszont kis túlzással az ismeretlenségből robbant be és vált kulcsemberré. Az évek óta Finnországban szereplő játékos szerezte a győztes gólt az Olaszország elleni, sokáig felejthetetlen mérkőzésen.

2024. 05. 04. 13:38
magyar jégkorong-válogatott, divízió I/A vb
Forrás: MJSZ/Vörös Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar és az olasz jégkorong-válogatott több nagy csatát vívott egymással az elmúlt években. Ezek közül kettő különösen fájó és emlékezetes. Az olaszok 2011-ben és 2013-ban is Budapesten győzték le a mieinket és ütötték el őket a feljutástól.

 

Kétszer is Budapesten ünnepeltek az olaszok

A 2011-es vb előtt az volt az amerikai szövetségi kapitány, Ted Sator nagy dilemmája, hogy Szuper Levente vagy Hetényi Zoltán álljon a kapuba. Sator végül Hetényi mellett tette le a voksát. Az ifjú kapus védett a torna utolsó, mindent eldöntő meccsén is. Az olaszok tíz perc alatt két gólt ütöttek, Sator akkor meggondolta magát, s beküldte Szupert. A magyar válogatott visszakapaszkodott, egyenlített, ám hosszabbításban végül az olaszok nyertek 4-3-ra és jutottak fel az elitbe.

Két évvel később, 2013-ban ugyancsak ismét az olaszok fricskázták meg a mieinket. A Kazahsztán elleni sikerrel, azt hittük, már túl vagyunk a nehezén, de a negyedik fordulóban 2-1-re kikaptunk az olaszoktól és megint lecsúsztunk a feljutásról.

Most végre sikerült visszavágni, méghozzá Olaszországban. A házigazdák nagyon szeretnének felkerülni, hiszen két év múlva téli olimpiát rendeznek. Az olaszok ennek megfelelően kaptak is némi támogatást a játékvezetőktől, a magyar válogatott ezt is kibírta és végül hosszabbításban ezúttal mi nyertünk, 3-2-re.

VARGA Balázs, Sofron István, Hári János, magyar jégkorong-válogatott, divízió I/A vb
Együtt a főszereplők, Varga Balázs (3-as mezben) köszöntésére érkezik Hári és Sofron (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A csupán 20 éves Varga Balázs ütötte a győztes gólt, méghozzá gyönyörű támadás végén, Hári János passzából. 

– Megkaptam Stipsicztől a korongot, aztán láttam, hogy kettő az egyben vagyunk Janival. Csak arra emlékszem, hogy beütöttem a korongot, aztán felnéztem a magyar szurkolókra. Felejthetetlen élmény volt. Mindenki egymásért küzd, közös a célunk – így idézte fel az  érdeklődésünkre Varga a győztes találatot. Ezt:

Varga Balázs berobbant

Varga Balázs anno Hadobás Zétényhez hasonlóan egy kis klubban, a Budai Bocsokban kezdett jégkorongozni, aztán Fehérváron folytatta, majd immár hat éve Finnországba igazolt, ott lépked egyre feljebb a ranglétrán. Ebben az idényben a JYP játékosaként már bemutatkozott a finn első osztályban, a Liigában. A tavalyi elit vb-n még nem került be a magyar válogatottba, idén aztán mindjárt az első sorba Hári János és Sofron István társaként.

Tökéletesen megtalálta velük az összhangot. Jelenleg Hári vezeti a vb pontlistáját öt ponttal (2 gól + 3 gólpassz), de Varga (2+2) és Sofron (2+1) is ott van az élmezőnyben.

 

Helyzeti előnyből várjuk az utolsó fordulót

A magyar válogatott szombaton Szlovénia ellen zárja a világbajnokságot. Közismert, hogy a szlovéneket világbajnokságon még sohasem győztük le. Itt az alkalom. Egyértelműen könnyebbséget jelent, hogy a szlovének már feljutottak, s az is, hogy a meccs előtt a magyar válogatott már tudja, milyen eredmény kell a feljutáshoz.

Még sok lehetséges változat van, olasz és román vereség esetén akár ki is kaphatunk, de ha a románok nyernek, nekünk is győzelemre lesz szükségünk.

Az állás: 1. Szlovénia 9 pont, Magyarország 8 pont, 3. Olaszország 6, 4. Románia 6. 5. Japán 4, 6. Koreai Köztársaság 3 

Az 5. forduló programja, május 4., szombat:
Románia–Japán 12.30
Olaszország–Koreai Köztársaság 16.30
Szlovénia–MAGYARORSZÁG 19.30 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.