Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Elárulta a Fradit, csak jobb jöhet nála – ez a rezümé Sztankovicsról

Dejan Sztankovics távozása a Szpartak Moszkvához érthetően komoly vihart váltott ki, nemcsak Magyarországon, hanem Oroszországon is. A fradistákat, köztük a klub legendáit az háborítja fel, hogy a szerb tréner a bajnokság vége, az Újpest elleni derbi előtt távozott. Persze az élet nem áll meg, már most azt találgatják a szurkolók, vajon ki lehet a Ferencváros új edzője. Kubatov Gábor, az FTC elnöke a két héttel ezelőtt adott interjúban nem csupán Dejan Sztankovics távozását vetítette előre, azt is körbeírta, kit látna szívesen a csapat kispadján. Nos, a jellemzése tökéletese illik a lengyel Marek Papszunra, aki csodát tett a Czestochowával. Összefoglaló.

2024. 05. 17. 19:00
Dejan Sztankovics
Vajon mi járt Dejan Sztankovics fejében, miért hagyta el a Fradit? Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Teljességgel kizárt, hogy egyik óráról a másikra, a hasára ütve állt fel. Régóta dolgozhatott a Szpartak Moszkva vezetésével ezen a klubcserén. Az efféle ügyleteket előre lebiztosítják, Sztankovics is tárgyalt az oroszokkal. Hogy ebben közrejátszott-e a Pakstól elszenvedett kupavereség, ebben nem vagyok biztos. Tudatosan készülhetett a szerződésbontásra, csak arra várt, hogy a bajnoki cím mellé megszerzi-e a Magyar Kupát is – a korábbi szövetségi kapitány, egykori FTC-edző Csank János így jellemezte Dejan Sztankovics távozását. Valószínűleg igaza van.

Dejan Sztankovics, Ferencváros, SZpartak MOszkva,
Dejan Sztankovics látszólag megtalálta az összhangot a Fradi-játékosokkal. Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

A 76-szoros válogatott Bálint László, az FTC Baráti kör elnöke megengedőbben, az olimpiai bajnok, VVK-győztes Juhász István szigorúbban fogalmazott.

Nincs mentség Lisztes megalázására

– Egyrészt sem taktikai, sem morális értelemben nem hozott semmiféle újat futballcsapatunk életében. Másrészt a személyemben is sértve érzem magam azért, ahogy a kupadöntőben a Fradi-nevelés Lisztes Krisztiánnal bánt. Behozta, majd bő negyedóra után lecserélte, amivel mélyen belegázolt a fiatal srác lelkébe. Remélem, Krisztián ezen túlteszi magát, én viszont ősfradistaként nem bocsátom meg ezt a sértést − emlegette fel Juhász Lisztes valóban érthetetlen megalázását.

Sztankovics távozása a szurkolókat is megosztja, vannak, akik elismerik az érdemeit, a többség szerint azonban cserben hagyta a Ferencvárost az Újpest elleni derbi előtt.

Sztankovicsnak miért nem kihívás a Bajnokok Ligája?

Szergej Kuznyecov, aki tagja volt 1995-ben a Bajnokok Ligájában szerepelt csapatnak, az orosz sajtónak mondta el ugyancsak markáns véleményét.

− A Ferencváros a Bajnokok Ligájában játszhat. Ez nem ösztönzi? De hirtelen elment Oroszországba, ahol nem szerepelhetnek az európai sorozatokban… Gazdag embernek tűnik, játszott Olaszországban az Interben, és elég pénzt keresett, de most azt írják, hogy Sztankovicsot váratlanul kivásárolták a szerződéséből, és a Szpartakhoz ment. Csak a pénz miatt? Nem nagyon tisztelem az ilyen edzőket, vendégmunkásnak hívom az ilyen szakembereket − mondta Kuznyecov a Szport-Exzpressznek, amely a nyilatkozatot a fia fotójával hozta le szép kis kalamajkát okozva.

Maga Sztankovics Magyarországról se szó, se beszéd távozott, s mire Moszkvába ért, már azt is elfelejtette, hogy valaha a Ferencvárosnál dolgozott. Első hivatalos nyilatkozatában legalábbis hablatyolt mindenről, még a szerb−orosz testvériségről is, csak éppen arról nem beszélt, ami ilyenkor azért illik, hogy köszönettel tartozik az előző klubjának.

Marek Papszun, a lengyel csodatévő

Ne is vesztegessünk több szót a szerb trénerre, aki szakmailag is csak a kötelezőt hozta a Fradinál. Immár izgalmasabb kérdés: ki lesz az utódja? A korábbam már citált május 3-i interjúban Kubatov Gábor, az FTC elnöke a következőket mondta:

– Folyamatosan nézem az edzői piacot, most is van képben lengyel szakember, aki tornatanárból lett fantasztikus edző, és nagyon jó szisztémát rakott össze. 

Ez a jellemzés egyértelműen Marek Papszunra illik, aki valósággal csodát tett a Raków Czestochowával. 2016-ben nevezték ki az akkor a lengyel harmadosztályban szereplő kis csapat vezetőedzőjének, egymást követő két idényben feljutott vele az élvonalba, majd egymást követő három évben is dobogós lett a lengyel bajnokságban, 2021-ben és 2022-ben ezüst-, 2023-ban pedig aranyérmet szerzett, miközben 2021-ben és 2022-ben a Lengyel Kupát is elnyerte. Ezek után Papszun tavaly nem hosszabbította meg a szerződését.

Cocu is a jelöltek között

Marek Papszun mellett számos további név is megjelent az elmúlt órákban mint a Fradi edzőjelöltje. Íme, a talán nem is teljes lista: a szerb Vladimir Ivics, a spanyol Rafael Benítez, a holland Phillip Cocu, az olasz Alessio Dionisi és portugál Rui Vitória. Egytől egyig ismert szakemberek, akik megfelelnek Kubatov Gábor elvárásának: a lehető legmagsabb polcról szeretne edzőt szerződtetni a Ferencvároshoz.

 

Papszun különös módszereket alkalmazott a lengyel csapatnál, az edzések és a mérkőzések után a játékosoknak több kérdésből álló tesztet kellett kitölteni, alkalmasint dolgozatot írni. A nemzetközi alakulatként jellemezheztő Ferencvárosnál ez vajon működhet.

Czestochowa Magyarországon a Fekete Madonnáról, a lengyel katolicizmus legismertebb szimbólumáról ismert. Zarándokhely, ahonnan most a fradisták várják a csodát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.