Ijedt oroszlánok: ez a baj az angol válogatottal az Eb-n

Nagy dolgokra készült Gareth Southgate az angol válogatottal a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon, de a csapata fogatlan oroszlánként teljesített az eddigi csoportmeccseken. Emmanuel Petit szerint mindennek a szövetségi kapitány az oka, így nem járnának rosszul vele az angolok, ha Southgate az Eb után lemondana. Mi, magyarok pedig azzal járnánk jól, ha ma este nyerne Anglia.

2024. 06. 25. 18:02
Az angolok csapatkapitányát, Harry Kane-t sokan kritizálták az Eb-n nyújtott teljesítménye miatt
Az angolok csapatkapitányát, Harry Kane-t sokan kritizálták az Eb-n nyújtott teljesítménye miatt Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Swen Pförtner
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angol labdarúgó-válogatott minden Európa-bajnokságnak és világbajnokságnak a torna egyik esélyeseként vág neki, legalábbis a szigetországiak mindig így tekintenek a csapatukra, de aztán az egésznek általában csúnya leégés a vége. A Háromoroszlánosok legutóbb az 1966-os vb-ről távoztak arannyal a nyakukban, azóta a legutóbbi Eb-n álltak legközelebb a sikerhez, de végül az ezüsttel kellett megelégedniük, tehát a futball nem tért „haza”.

Gareth Southgate távozhat, ha nem nyeri meg az Eb-t az angol válogatott
Gareth Southgate távozhat, ha nem nyeri meg az Eb-t az angol válogatott Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Arne Dedert

A mostani Európa-bajnokságnak a legértékesebb, 1,5 milliárd eurót érő kerettel vágott neki Anglia (a második Franciaország 1,2 milliárddal), viszont a meggyőző teljesítménnyel egyelőre adós maradt. Az első csoportmeccsen nagy nehezen, 1-0-ra megverte Szerbiát, ám Dánia ellen már csak 1-1-es döntetlenre futotta

Unalmas focit játszik az angol válogatott

Gareth Southgate szövetségi kapitány az Eb előtt belengette, hogy lemond, ha ismét elbukik a csapattal. Persze ha az aranyra fáj a foguk az angoloknak, akkor nem ártana összekapniuk magukat. Emmanuel Petit, a franciák világ- és Európa-bajnok labdarúgója például elborzadt a szigetországiak eddigi játékát látva.

– Unatkoztam. Nehezek a kezdetek, az első meccsek a tornákon, de a másodikról már nem lehet ezt mondani. Nem értettem, hogy mi történik a pályán, és ez szerintem Southgate felelőssége. Amikor a meccsüket néztem, nem bírtam rájönni, hogy mi volt a meccsterve. Mentálisan és fizikailag is fáradtnak tűntek a játékosok. Úgy nézett ki, mintha féltek volna. Ilyesmit még nem láttam korábban angol játékosoktól. Nagyon meglepett, amit láttam, csalódott voltam, és ha ilyen unalmas volt nézni a meccset, el se tudom képzelni, hogy a játékosok mennyire unatkozhattak a meccsen.

Az Arsenal legendája részletesen kifejtette, szerinte a szövetségi kapitány személye az angolok fő problémája.

– Változtatni kellene a kezdőcsapaton és a taktikán is. A kapitánynak inspirálnia kellene a játékosokat, de ezt én itt nem látom. Ahogy azt sem, hogy Southgate fejlődött volna – magyarázta Petit, mielőtt rátért volna az egyes játékosokra. A visszavonult labdarúgó szerint Harry Kane és Declan Rice az áldozatai Southgate elképzeléseinek, így hiába brillíroznak a klubjaik, tehát a Bayern München, illetve az Arsenal színeiben, a válogatottban képtelenek megmutatni a képességeiket.

Hálásak lennénk a győzelemért

Gareth Southgate együttesének egyébként ma este nem kell nagyon megerőltetnie magát, hiszen a spanyolok hétfői győzelmével már továbbjutottak a kieséses szakaszba – mi mondjuk megköszönnénk, ha legyőznék a szlovéneket, mert akkor a magyar válogatott is követné az angolokat a nyolcaddöntőbe.

C csoport, a 3. forduló párosítása:
Anglia–Szlovénia 21.00
Dánia–Szerbia 21.00
A csoport állása: 1. Anglia 4 pont (2-1), 2. Dánia 2 (2-2), 2. Szlovénia 2 (2-2), 4. Szerbia 1 (1-2).

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.