Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Nemcsak a dánok, a németek is bíróznak az őrületes Eb-meccs után

Dán panaszok miatt hangos a sajtó, miután a házigazda német válogatott két VAR-ítéletnek köszönhetően került 1-0-s hátrány helyett 1-0-s előnybe a második félidő elején a labdarúgó Európa-bajnokság szombat késő esti nyolcaddöntőjében. Julian Nagelsmann német kapitány szerint ugyanakkor addigra már vezetnie kellett volna a csapatának, ám a játékvezető kicsinyes ítélettel elvette a negyedik percben szerzett góljukat.

2024. 06. 30. 8:22
UEFA EURO 2024 - Round of 16 - Germany vs Denmark
A német válogatottnak kedvező két VAR-ítélet ellenére Julian Nagelsmann is számon kérte a játékvezetőt a dánok elleni győztes Eb-nyolcaddöntő után. Fotó: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szempontból is őrületes meccsen győzött 2-0-ra Németország Dánia ellen az Eb nyolcaddöntőjében, hiszen az első félidőben hosszú időre félbeszakadt a játék a Dortmundra lecsapó, villámlással és jégesővel megspékelt vihar miatt, a második félidő kezdetén pedig kommandós bevetés zajlott a stadion tetőszerkezetének a tetején egy oda felmászó, az arcát eltakaró gyanús férfi miatt. Ha mindez nem lett volna elég, a pályán is heves indulatokat keltettek a játékvezető vitatott döntései, amelyek többszörösen befolyásolták a meccs alakulását.

UEFA EURO 2024 - Round of 16 - Germany vs Denmark
Julian Nagelsmann és a dánok nem mindenben értettek egyet az Eb-nyolcaddöntőn (Fotó: EPA/Friedemann Vogel)

Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány szégyennek nevezte, ami a csapatával történt Dortmundban: a második félidő elején néhány perc leforgása alatt előbb elvették csapata vezető gólját les miatt, majd egy kezezés után német tizenegyes és vezetés következett, mindkét esetről a VAR segítségével döntött a játékvezető. A dán panaszokról itt írtuk részletesen.

Ám nemcsak a dánok bíróztak a meccs után, hanem a németek is. Julian Nagelsmann szövetségi kapitány azt kifogásolta, hogy Michael Oliver elvette csapata vezető gólját a negyedik percben. Történt, hogy egy beadás után Nico Schlotterbeck fejelt a dán kapuba, de Joshua Kimmich elzárását szabálytalannak ítélte a bíró, és a döntést a VAR is helyben hagyta.

– Véleményem szerint szabályos gólt szereztünk – jelentette ki Nagelsmann, akit a Kicker idézett. – Nagyon kicsinyes volt, hogy ezt lefújta a bíró. Ha ezt lefújják, akkor gyakran szólhatna a síp, ezek a blokkolások teljesen normális megoldások a rögzített játékhelyzeteknél.

Nagelsmann: Megérdemeltük

A németek egyébként nagyon jól kezdték a meccset, az első húsz percben több nagy helyzetük is volt, Kasper Schmeichel dán kapus bravúrjai kellettek, hogy ne szerezzék meg a vezetést.

– A torna eddigi legjobb húsz percét játszottuk, nagyon jól teljesítettünk – mondta erről Nagelsmann, aki elismerte, hogy a folytatásban kiegyenlítettebb lett a játék, és bizonyos helyzetekben szerencsére is szükségük volt. – Megérdemeltük a továbbjutást, még ha nem is volt kristálytiszta.

Végre lelkesednek a németek?

A németek védője, Nico Schlotterbeck arról beszélt, hogy úgy érzi, elindítottak valamit Németországban. Az Eb előtt nem voltak túl lelkesek a németek, hiszen az elmúlt években a válogatottjuk alulteljesített a világversenyeken, legutóbb a 2016-os Eb-n jutott be a negyeddöntőbe. De most újra ott vannak a legjobb nyolc között, és érezni a fokozódó lelkesedést az országban.

– Valamit elindítottunk – jegyezte meg Schlotterbeck. – Beépítjük a játékunkba a kívülről érkező energiákat. Euforikusan, szórakozva játszunk, és ez a legjobb a futballban.

A házigazda német válogatott tehát 2-0-s győzelmet aratott Dánia ellen, és bejutott az Eb negyeddöntőjébe, ahol a mai Spanyolország–Georgia meccs (21.00) győztese lesz az ellenfele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.