Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Egy gól és remek védekezés hozott győzelmet az Eb nagy esélyesének

A labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi utolsó mérkőzésén a nagy esélyesnek kikiáltott Anglia találkozott Szerbiával. Az angolok hamar vezetést szereztek Jude Bellingham révén, és ezután némi meglepetésre teljesen átadták a kezdeményezés lehetőségét a szerbeknek, ám annyira jól védekeztek, hogy az ellenfelük a nagy fölény dacára helyzetig is alig jutott el. Végül maradt az 1-0 végeredménynek.

2024. 06. 16. 22:54
BELLINGHAM, Jude
Az angol Jude Bellingham (b) ünnepel, miután megszerezte csapata gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának elsõ fordulójában játszott Szerbia-Anglia mérkõzésen Gelsenkirchenben 2024. június 16-án. Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elszabadult a pokol Gelsenkirchenben. Bár a városban és a stadion környékén csökkentett alkoholfokú sört árultak, ez nem akadályozta meg a szerb és az angol, mi több, az albán szurkolók egy részét, hogy összecsapjanak, és így véres előzmények után kezdődött meg a C csoport második mérkőzése, az elsőn Szlovénia és Dánia 1-1-et játszott egymással. 

Fotó: X/Football Away Days

A tekintélyes William Hill brit fogadóirodánál a legutóbb ezüstérmes angol válogatottat tartják az Európa-bajnokság legnagyobb esélyesének, végső sikere 4,5-szörös pénzt hozna a szerencsés fogadóknak, Szerbia aranyérme viszont 81-es szorzót jelentene a nyertesnek. Érdekesség, hogy Anglia az önálló Szerbia ellen még nem lépett pályára, a legutóbb 2003-ban még Szerbia és Montenegró válogatottja ellen játszott barátságos mérkőzést hazai pályán és azt a meccset megnyerte 2-1-re. Szerbia pedig önállóan először szerepel Európa-bajnokságon, legutóbb 2000-ben még Jugoszlávia néven szerepeltek a kontinenstornán. 

BELLINGHAM, Jude
gólja Fotó: Friedemann Vogel / MTI/EPA

És az esélyes jól kezdett, már a 13. percben megszerezte a vezetést: Bellingham indította az akciót a szerb térfélen, majd Walker Sakát ugratta ki, aki az alapvonal közeléből ívelt középre, a berobbanó Bellingham pedig 5 méterről fejelt a kapu közepébe – 0-1. A gól feltüzelte a szerbeket, fokozatosán átvették az irányítást, ám a fölényük nem hozott helyzeteket, még csak a kaput sem találták el a szünetig, az angolok pedig nem fárasztották magukat kontrák vezetésével. 

A fordulást követően sem változott a kép: Szerbia minden erejét mozgósítva támadott, Anglia minden erejét a védekezésre fordította, és így továbbra sem bővelkedett izgalmas pillanatokban a találkozó. Ennek ellenére a britek növelhették volna az előnyüket, miután 70 perc elteltével kijöttek a szorításból, és az éppen akkor becserélt Bowen beadását Kane az ötösről fejelte kapura, Rajkovics óriási bravúrral a lécre tolta a labdát. A másik oldalon Pickford is bemutatott egy nagy védést, ő Vlahovics bombáját ütötte szögletre. Végül bejött az angolok számítása, egy gól és a jó védekezés elég volt a három pont megszerzéséhez. 

Labdarúgó Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló, C csoport: Szerbia–Anglia 0-1 (0-1), Gelsenkirchen, jv.: Orsato (olasz). Gólszerző: Bellingham (13.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.