Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Megint egy öngól! A spanyolok segítsége kevés volt az újabb grúz csodához

Georgia a kaput ugyan nem találta el a Spanyolország elleni Európa-bajnoki nyolcaddöntő első félidejében, mégis vezetett. A foci Eb nyolcadik öngólja után a spanyol válogatott még a szünet előtt kiegyenlített, s végül magabiztosan, 4-1-re győzött. Georgia búcsúzott, Spanyolország a negyeddöntőben Németország ellen játszik.

2024. 06. 30. 22:01
Köln, 2024. június 30.
A spanyol Nico Williams (j), valamint a georgiai Otar Kakabadze a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében játszott Spanyolország Georgia mérkõzésen a kölni RheinEnergieStadionban 2024. június 30-án.
foci Eb grúz öngól
Nico Williams is gólt lőtt, a spanyolok az öngól okozta ijedség ellenére simán mentek tovább Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország volt az egyetlen csapat a labdarúgó Európa-bajnokságon, amely mindhárom csoportmeccsét megnyerte, s úgy tűnt, el is nyerte méltó jutalmát: a világranglistán legalacsonyabban jegyzett továbbjutó, Georgia jutott ellenfélül a spanyoloknak, akik gólt sem kaptak a csoportkör során. Hvicsa Kvarachelia és társai Portugália elleni sikere számunkra keserű eredmény volt, a grúzok szempontjából viszont továbbjutást érő csoda.

Köln, 2024. június 30.
A spanyol Robin Le Normand öngól szerez (b2) a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében játszott Spanyolország Georgia mérkõzésen a kölni RheinEnergieStadionban 2024. június 30-án. Hvicsa Kvarachelia foci Eb grúz
Kvarachelia elől mentett volna, saját kapuját vette be a Le Normand, a spanyol válogatott védője (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Az előzetesen legegyértelműbbnek tartott nyolcaddöntő képe nem volt meglepő: a spanyolok lényegében egykapuztak, a csoportkörben legtöbb lövést hárító kapus, Giorgi Mamardasvili további védésekkel növelte ázsióját.

A spanyoloké a nyolcadik öngól a foci Eb-n

A grúzok még lövésig sem jutottak, mégis előnybe kerültek: egy beadás után Le Normand ért szerencsétlenül a labdához, ő jegyezte az idei foci Eb nyolcadik öngólját.

Az ajándékba kapott találat után a grúzok felbátorodtak, a következő negyedórában sokkal több veszély volt az ellentámadásaikban, mint a megzavarodott spanyolok mezőnyfölényében.

Georgia azonban nemcsak megduplázni, megőrizni sem tudta előnyét az első félidőben, a tizenhatoson kívülről egyenlített. Morata ugyan lesen volt a lövés pillanatában, de mind a pályán, mind a VAR-szobában úgy ítélték meg, hogy nem zavarta a kilátásban Mamardasvilit.

Kvarachelia majdnem félpályás gólt lőtt

A spanyol fölény egyértelmű volt, Kvarachelia viszont a második félidő elején közel járt az újabb szenzációhoz, a felezővonaltól lőtt, meglepve Unai Simónt, de kapu mellé ment a labda.

Ez volt az utolsó pillanata a meccsnek, amikor esély nyílt Georgia tündérmeséjének folytatására. A spanyolok a következő támadásból megszerezték a vezetést Fabián Ruiz révén, az pedig sejthető volt, hogy előnyből már nem engedik ki a kezükből a meccset.

Nico Williams lőtte a spanyolok harmadik gólját, majd Dani Olmo állította be a 4-1-es végeredményt.

Spanyolország Németország ellen folytatja

A negyeddöntőben Spanyolország a házigazda Németország ellen játszik, talán a foci Eb eddigi két legjobb csapata küzd meg egymással.

Georgia válogatottja emelt fővel búcsúzhat, a kaukázusi ország kiváló első Európa-bajnoksága Kölnben ért véget, ahol a közvetve a grúzok által kiejtett magyar csapaté elkezdődött. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.