Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Távozik a kapitányok fele az Eb után – baljóslat az egyik esélyestől

Az angol válogatott is befutott Németországba. Gareth Southgate szövetségi kapitány sokakat sokkolt a bejelentésével, miszerint nem tölti ki a szerződését, amennyiben Anglia nem nyeri meg az Európa-bajnokságot. Southgate továbbá baljóslatú véleményt fogalmazott meg, szerinte az Eb után a szövetségi kapitányok durván felének felbontják a szerződését.

2024. 06. 11. 15:25
angol válogatott, foci Eb 2024, Gareth Southgate
Az angol válogatott kedden már Németországban edzett Fotó: AFP/Adrian DENNIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gareth Southgate nem kertel, úgy érzi, a 2024-es Európa-bajnokság az utolsó esélye arra, hogy trófeát nyerjen Angliával. Az 53 szakember 2016 óta irányítja az angol válogatottat. Jól mutatkozott be, hiszen Anglia a 2018-as világbajnokságon elődöntőt játszott, ami után esélyesként várta a 2021-es Eb-t, amikor a négyes döntőnek a szigetország volt a házigazdája. Anglia bejutott a döntőbe, ám büntetőkkel alulmaradt Olaszországgal szemben, ami után botrány, mi több, rendőrségi ügy kerekedett abból, hogy a hibázókat csúnyán kikezdték a közösségi médiában. Angliát a 2022-es katari vb-n a negyeddöntőben Franciaország állította meg.

Angol válogatott, Anglia, foci Eb 2024, Gareth Southgate
Gareth Southgate mosolyogva érkezett meg Németországba Fotó:  Richard Pelham/Getty Images

Southgate szerződése decemberben lejár, az Angol Labdarúgó-szövetség azt szeretné, ha a 2026-os vb-ig meghosszabbítaná a szerződését. Southgate sokakat meglepett azzal, hogy a Bild című német lapnak azt mondta: lemond, amennyiben Anglia nem nyeri meg a németországi Eb-t.

Southgate: Idővel elillan a bizalom

– Ha nem nyerünk, valószínűleg távozom. A mostani tehát az utolsó esélyem lehet. Ha nagy csapat akarunk lenni, én pedig csúcsedző, akkor teljesíteni kell a nagy pillanatokban – fogalmazott Southgate, hozzátéve, már nyolc éve szövetségi kapitány, pontosan tudja, idővel elpárolog a bizalom, megnövekszik a kritikusok tábora, ami rossz fényt vet a csapatra, miként az megtörtént akkor, amikor Fabio Capellót kezdték ki.

Gareth Southgate nem először bizonyítja, hogy gentleman, azaz úriember. Persze a távozása esetén sem maradna munka nélkül, már szóba hozták a Manchester Uniteddel, amennyiben onnan menesztik Erik ten Hagot.

Vajon kikre gondol az angol szövetségi kapitány?

Southgate nyilatozata azonban ezzel nem ért véget. Meghökkentő véleményt mondott a kollégáiról is.

– Szerintem a válogatott edzők fele távozik a torna után. Ez a nemzetközi futball természete

– jelentette ki az angol tréner.

Mit tehetnénk hozzá ehhez? A magunk részéről azt reméljük, a magyar válogatott úgy szerepel az Európa-bajnokságon, hogy Marco Rossinak véletlenül se kelljen elgondolkoznia a folytatásról.

Az angol válogatottnál is kisebb vihar övezi a mezszámok elosztását, a mezeket személyesen Vilmos herceg adta át a játékosoknak.

Anglia az első mérkőzését június 16-án Gelsenkirchenben, Szerbia ellen játssza.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.