Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ma este 9 órától nagyon szurkolnunk kell az olaszoknak az Eb-n!

A németországi Európa-bajnokságon vasárnap véget értek az A csoport küzdelmei, ma pedig a B jelű négyesben is lemegy a függöny. S számunkra is nagy a tét a mai két találkozón, hiszen Szoboszlai Dominikék az utolsó csoportmeccsükön 1-0-ra legyőzték a skótokat, és bízhatnak benne, hogy a négy legjobb csoportharmadik egyikeként továbbjutnak a nyolcaddöntőbe. Amennyiben ma este az albánok nem nyernek a spanyolok, a horvátok pedig az olaszok ellen, akkor a B csoport harmadik helyezettjét megelőzi Marco Rossi együttese.

2024. 06. 24. 20:26
DONNARUMMA, Gianluigi
Dortmund, 2024. június 15. Gianluigi Donnarumma olasz kapus, miután csapata megnyerte a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának 1. fordulójában játszott Olaszország-Albánia mérkõzést Dortmundban 2024. június 15-én Fotó: MTI/AP/Martin Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt már tudjuk, hogy a spanyolok csoportelsőként továbbjutottak (hat pontjuk van és 4-0-s gólkülönbségük), mögöttük viszont bármi megtörténhet a mai harmadik fordulóban. A címvédő olaszok és a vb-bronzérmes horvátok egymással játszanak, utóbbiak nagy bajban vannak, de elméletileg az olaszok is kieshetnek. A spanyolok csoportelsőségét azért véshetjük kőbe, mert a jelenleg második helyezett olaszokat is megverték, pontazonosság esetén pedig az egymás elleni eredmény dönt. 

 

 

Luciano Spalletti kapitány címvédő együttese akkor marad második, ha nem kap ki a horvátoktól. A horvátok is lehetnek másodikok, ha legyőzik az olaszokat, és az albánok nem nyernek a spanyolok ellen. A horvátok búcsúját az jelenti, ha veszítenek, vagy ha döntetlent játszanak, és az albánok nem kapnak ki. De az egypontos horvátok tulajdonképpen semmit sem érnek újabb egy ponttal. Ugyan az Eb-n négy csoportharmadik is továbbjut, két ponttal és mínusz hármas gólkülönbséggel erre aligha lehet számítani, Luka Modricék nehéz helyzetben vannak.

 

Ami az olasz–horvát múltat illeti, az eddigi kilenc találkozóból némi meglepetésre csak az elsőt nyerték meg az olaszok 1942-ben, azóta öt döntetlen mellett – a statisztikusok a szétlövéses sikert is ide számolják – háromszor déli szomszédaink ünnepelhettek. Európa-bajnokságon eddig egyszer csaptak össze, 2012-ben Poznanban, ahol 1-1 lett a végeredmény. A vb-bronzérmes horvátok hat korábbi Eb-jükön kétszer nem élték túl a csoportkört, a kieséses szakaszban pedig még nem nyertek meccset. Német földön rendezett világversenyen továbbra is nyeretlenek három döntetlennel és két vereséggel.

Az olaszok csak 1996-ban és 2004-ben búcsúztak az Eb-csoportkör végén, de még sosem zárták sereghajtóként az alapszakaszt. A kontinenstornákon eddig négyszer esett meg, hogy a címvédő már a csoportkör után csomagolhatott: az NSZK 1984-ben, Dánia 1996-ban, Németország 2000-ben és Görögország 2008-ban.

Európa-bajnokság, mai program

B csoport: 

Albánia–Spanyolország, Düsseldorf 21.00

Horvátország–Olaszország, Lipcse 21.00. 

Az állás: 1. Spanyolország 6 pont – már továbbjutott, 2. Olaszország 3, 3. Albánia 1 (3-4), 4. Horvátország 1 (2-5).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.