Rasszista botrány az Eb előtt: felbőszítették a német válogatott tagjait

A hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő német válogatott szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann felháborodott azon, hogy az ARD, a regionális közmédiumokat tömörítő szövetség egy felmérést készített, amelyben a játékosok bőrszínéről kérdezték a résztvevőket. A német válogatott egyik futballistája, Joshua Kimmich pedig rasszistának nevezte a kérdőívet.

2024. 06. 03. 8:50
A német válogatott edzése
A német válogatott edzése Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/FEDERICO GAMBARINI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ARD, vagyis a németországi regionális közmédiumokat tömörítő szövetség a szerdán megjelenő dokumentumfilmjéhez készített egy felmérést, amelyben arról is érdeklődtek a kitöltőknél, hogy több fehér bőrű játékost szeretnének-e látni a német válogatottban. A több mind 1300 válaszadó huszonegy százaléka igennel felelt, tizenhét százalékuk pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy a török felmenőkkel rendelkező Ilkay Gündogan a Nationalelf csapatkapitánya, írja az Origó.

Julian Nagelsmann a német válogatott csapatkapitányának, Ilkay Gündogannak a posztere előtt
Julian Nagelsmann a német válogatott csapatkapitányának, Ilkay Gündogannak a posztere előtt. Fotó: AFP

 

Kimmich és Nagelsmann is kiakadt

A felmérés híre természetesen a hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő német válogatott edzőtáborába is eljutott. Joshua Kimmich nem rejtette véka alá a véleményét.

– Ez teljes képtelenség. A labdarúgás éppen közelebb tudja hozni egymáshoz a különböző nemzeteket, a különböző bőrszínű és vallású embereket. Ez így van a mi csapatunkban is. Sok játékost hiányolnék, ha nem lennének itt. Ez egy rasszista felmérés, és ilyesminek nincs helye az öltözőnkben. Amikor arra készülünk, hogy megrendezzünk egy Európa-bajnokságot, teljesen abszurd egy ilyen kérdést feltenni, miközben éppen az egység lenne a cél. Nagy dolgokat szeretnénk közösen elérni, és a csapatunk tagjai azt szeretnék, ha minden német mögénk állna – húzta alá a Bayern München jobbhátvédje.

Vasárnapi sajtótájékoztatóján Julian Nagelsmann is hasonlóképp reagált a felmérésre: – Joshua Kimmich jól összefoglalta a helyzetet. Őrültségnek tartom ezt a kérdést, rasszistának, és hihetetlen, hogy közszolgálati műsorszolgáltatók ilyen felméréseket készítenek. Rengeteg embernek el kell hagynia a hazáját háború, környezeti katasztrófák, esetleg a gazdasági helyzet miatt. Közben pedig Németországban nagyon jól élünk, mégis képesek ilyesmivel előjönni – mondta dühösen a szövetségi kapitány. – Minden úgy van jól a válogatottnál, ahogy van. Az Európa-bajnokságon minden németért fogunk játszani. Bármelyik futballista, aki képes arra, hogy a legmagasabb szinten teljesítsen, meghívót kap a válogatottba, és mindent megtesz majd azért, hogy méltóképpen képviselje a hazáját. Mi ezt tesszük. Remélem, hogy soha többet nem kell ilyen sz…r felmérésekről olvasnom.

A német válogatott hétfőn Ukrajna (20.45, tv: Spíler 2), majd négy nappal később Görögország ellen játszik felkészülési mérkőzéseket, majd június 14-én Skóciával csap össze az Európa-bajnokság nyitómeccsén, utána pedig Magyarország és Svájc ellen folytatja az A csoportban.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.