Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Elmaradt az újabb meglepetés, hatodszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját a Győr

A Győri Audi ETO KC nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját, miután a budapesti négyes döntő vasárnapi fináléjában 30-24-re legyőzte a Bietigheim együttesét. Ez volt a győriek hatodik BL-győzelme, 2019 óta az első.

2024. 06. 02. 19:31
IMG_2378
Vasárnap nem volt ellenszer a győriek játéka ellen, hatodszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját az ETO! Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szempontból minden a lehető legjobban alakult a hétvégét nyitó szombati játéknapon. Az első elődöntőben hatalmas csatában győzte le 24-23-ra a dán Esbjerg együttesét a magyar bajnoki ezüstérmes Győr, amely így a második meccset már „páholyból” nézhette. A Metz és a Bietigheim összecsapásán aztán borult a papírforma, a hullámzó első játékrész után a németek magukhoz ragadták az irányítást és 36-29-re legyőzték a franciákat. Tegyük hozzá, hogy óriási meglepetést okozva ezzel, előzetesen ugyanis a többség elkönyvelte esélytelennek a négyes döntőben először szereplő, Faluvégi Dorottyát és Háfra Noémit is soraiban tudó Bietigheimet. A történelem ismételte önmagát, tavaly ugyanis szintén újoncként játszhatott a BL-győzelemért a Ferencváros.

IMG_2356
Győr–Bietigheim döntőt rendeztek az idén. Fotó: Csudai Sándor

A nézőcsúcs elmaradt, de így is jó létszám jött össze

Vasárnap délután így az Esbjerg és a Metz vívhatott a bronzért, amely végül a 37-33-ra nyerő dánoké lett. A bronzmeccset 14 200-an követték a helyszínen. A lefújás után azonnal megkezdődött a hangolás a négyes döntő legfontosabb találkozójára. Az idei finálé felvezetésében a megszokott elemek kaptak helyet: miközben a csapatok bemelegítettek, a helyi műsorvezetők szórakoztatták a lelátó népét, ezt követően pedig zenés-táncos produkció résztvevői vették birtokba a küzdőteret. Végül jöhetett a döntősök bemutatása: eddigre már többen voltak az MVM Dome-ban, a tavalyi, világcsúcsot hozó 22022 nézőnél azonban ezúttal kevesebben látogattak ki, vagy legalábbis nem minden ülőhely talált gazdára.

A „hazai pálya” előnye – többségben voltak a győriek a lelátón. Fotó: Csudai Sándor

 

Jelentős különbség 15 perc után

Az első gólt 36 másodperc után a Győr szerezte a csapatkapitány, Kari Brattset révén. Hamarosan Veronika Kristiansen duplázta meg a győri előnyt, majd, bár szépített a Bietigheim, visszaállította a kétgólos differenciát az ETO. Ekkor, 3-1-es állásnál, az 5. percben kért először időt a német együttes trénere. Eleinte úgy tűnt, hogy a rövid szünet a győrieket zavarta meg jobban, az időkérés után ugyanis két helyzetet is kihagytak – csak a támadásban hibázó Bietigheimen múlott, hogy nem lett újra egyenlő az állás. Végül a 8. és a 10. minutumban jött egy-egy Brattset-gól, amivel háromgólosra duzzadt a különbség a Győr javára.

Ha az elődöntőben nem volt esélyes a Bietigheim, akkor ez a döntőben hatványozottan igaz volt, így hát nagy kérdést jelentett, hogy a többgólos hátrányra miként reagál a szezon meglepetéscsapata. Nos, ahogy peregtek a percek, úgy rázta le magáról egyre inkább ellenfelét a Győr, amely a 15. percben már 8-3-ra vezetett. Ezt az ötgólos fórt sokáig őrizte ez ETO, amely találatával a 25. percben 15-9-re módosította az állást. A második időkérés sem segített, kevesebb helyzetet alakított ki, és többet is hibázott a Bietigheim, így a szünetben megérdemelten vezettek 17-12-re a győriek.

 

Nem volt esély az újabb csodára

A térfélcsere után két és fél perccel a korábbi Győr- és FTC-játékos, Faluvégi Dorottya szerezte az első gólt. Ahhoz, hogy a Győr a továbbiakban is őrizni tudta előnyét, kellettek a csapat kapuját védő Silje Solberg védései is. A második félidő feléhez érve ugyan négyre faragta hátrányát a Bietigheim, mindez csak átmeneti állapot volt – noha többször is ziccert rontott a magyar együttes, magabiztosan tartotta magától távol a riválist. Az utolsó 10 percet 25-18-as állásnál kezdték meg a felek, nem volt benne a levegőben, hogy a Bietigheim újabb, minden korábbinál nagyobb csodát végrehajtva fordít és győz.

IMG_2412
A Győr márciusban kinevezett edzője, a svéd Per Johansson elsőre BL-győzelemre vezette csapatát.  Fotó: Csudai Sándor

Végül a Győri Audi ETO KC 30-24-re nyert, ezzel 2013, 2014, 2017, 2018 és 2019 után hatodik alkalommal is csúcsra ért a Bajnokok Ligájában. Noha a Rába-partiak a hazai ligában és a Magyar Kupában is „csak” ezüstérmesként végeztek, az újabb BL-sikerrel bearanyozták idényüket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.