A vége hihetetlenül szoros volt, de két év után újra döntős a Bajnokok Ligájában a Győr!

Elsőként a Győri Audi ETO KC jutott be a női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi döntőjébe, miután az első szombati elődöntőben 24-23-ra legyőzte a dán Team Esbjerg együttesét a budapesti MVM Dome-ban. A legutóbb 2019-ben BL-győztes győriek 2022 után szerepelhetnek ismét a fináléban.

2024. 06. 01. 16:37
Szöllősi-Schatzl Nadine öröme - két év után újra BL-döntős a Győri Audi ETO KC! Fotó: Török Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberáradat. Aki kevésbé járatos a sport világában, és egy órával a 15.00-ra kiírt Esbjerg–Győr elődöntő előtt a népligeti aluljáróban járt, meglepve tapasztalhatta, hogy szinte egy gombostűt nem lehetett volna leejteni. Hogy hány ilyen volt, azt persze nem tudhatjuk, a metró biztonsági személyzetének egyik tagja mindenesetre meglepve tapasztalta a tömeget. A négyes döntőnek otthont adó MVM Dome-ba érve már jobban eloszlott a tömeg, a négy finalista szurkolói békében, egymás mellett élvezték a csarnok körüli aktivitásokat, illetve a benti kínálatot is. A lelátókon értelemszerűen a Győrt buzdítók voltak többségben, ám egy-egy szektornyi Metz- és Esbjerg-szurkoló is érkezett, míg a német Bietigheimet kevesebben kísérték el. A tavalyi final fourral ellentétben ezúttal nem volt telt ház, még a győriek meccsére is bőven maradtak helyek.

Ehf - final4 - győr - esbierg kepek
Győri szurkolók a budapesti rendezésű négyes döntő első elődöntőjén. Fotó: Csudai Sándor/Origo

Fordulatos kezdés után győri előny

Az idei négyes döntő első találatára mindössze 48 másodpercet kellett várni, a korábbi győri játékos, Nora Mörk juttatta előnyhöz az Esbjerget. Alig másfél perccel később ugyanő duplázta meg a dánok fórját, hamarosan pedig Anne Petersen is beköszönt – ekkor, a 4. percben kért először időt a Győr svéd vezetőedzője, Per Johansson.

A rövid játékmegszakítást követően eleinte őrizte a háromgólos különbséget a negyeddöntőben a Ferencvárost kiejtő Esbjerg, lassacskán azonban visszatért a meccsbe a Győr, amely a 10. percben, 5-4-nél már az egyenlítésért támadhatott. Estelle Nze Minko nem is hibázott, egalizált az ETO. A következő támadásából megszerezhette volna a vezetést is a magyar bajnoki ezüstérmes, ám Győri-Lukács Viktória elsőre ziccert rontott. A 13. minutumban újra ő került helyzetbe, és akkor már nem hibázott, így 6-5-nél először vezetett a meccsen a Győr.

Ehf - final4 - győr - esbierg kepek
Amikor újraéledtek a győri remények. Fotó: Csudai Sándor/Origo

A fordulat elbizonytalaníthatta a dánokat, miután ugyanis kettőre növelte a különbséget a Győr, Kristine Breistol is kihagyott egy lehetőséget. Ez ugyanakkor mindössze átmeneti zavar volt, 10 perccel az első játékrész vége előtt újra az előnyért támadhatott az Esbjerg. A győri kapus, Sandra Toft többször is fontos pillanatban védett, így sokáig nem tudta visszavenni az előnyt a dán gárda. Erre végül a 23. percben került sor (8-7), ám itt még nem volt vége: hárommal a szünet előtt 11-8-ra elhúzott az ETO, amely végül 13-9-re nyerte meg a hullámzó első 30 percet.

A vége szoros lett, de…

A térfélcsere után gyors gólváltással kezdtek a csapatok, magyar részről a győri színekben utolsó nagy tornáján szereplő Szöllősi-Schatzl Nadine volt eredményes. A 37. percben minden korábbinál jobban állt a Győr, amely ekkor 17-12-re vezetett. Amikor már hat volt a különbség, Jesper Jensen másodszor is élt az időkérés lehetőségével.

A hajrához közeledvén újraéledni látszottak az Esbjerg esélyei, az 50. percben Ana Gros kapufára lőtt hetese után 21-19-es győri vezetésnél a dánok támadhattak. Hibáztak, de e ponton Per Johansson jobbnak látta másodjára is magához rendelni a győri játékosokat. Hét perccel a vége előtt mégis feljött 21-20-ra az Esbjerg, így izgalmas végjátékra volt kilátás.

A véghajrában a Győr végig megtartotta egy-két gólos előnyét. Az utolsó percben Kari Brattset 24-22-re módosította az állást, ám erre még érkezett válasz. Sőt: az Esbjerg másodpercekkel a vége előtt a döntetlenért támadhatott, ám az egész meccsen fantasztikusan védő Sandra Toft hárított, így végül 24-23-ra nyert, és ezzel 2022 után újra bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe az ETO! A győriek 2019-ben nyerték meg legutóbb, ötödik alkalommal a BL-t – hogy ki ellen lesz lehetőségük megküzdeni a klubtörténet hatodik BL-trófeájáért, az a 18 órakor kezdődő Metz–Bietigheim összecsapás után derül ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.