Djokovics a Roland Garros pályamunkásait okolta sérülése miatt

Novak Djokovics már a Roland Garros harmadik fordulójában is ötszettes csatába bonyolódott Lorenzo Musetti ellen, de azt a hajnalig tartó meccset megnyerte. A nyolcaddöntőben Djokovics jól kezdett Francisco Cerúndolo ellen, ám a második játszma elején ápolásra szorult. A szerb már-már vesztett helyzetben volt, azonban ismét megmenekült. A férfiak versenyéből Danyiil Medvegyev kiesett, a nők hétfői meccsein nem született meglepetés.

2024. 06. 03. 20:51
Párizs, 2024. június 3.
A szerb Novak Djokovics az argentin Francisco Cerúndolo ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyedik fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. június 3-án.
Novak Djokovics elvérzett a Roland Garros nyolcaddöntőjében Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics a Lorenzo Musetti elleni, hajnali háromig elhúzódott mérkőzése után hétfőn az argentin Francisco Cerúndolo ellen játszott azért, hogy ismét a Roland Garros negyeddöntőjébe jusson. Djokovics nagyon jól kezdett, a második játszmában viszont problémái akadtak.

Párizs, 2024. június 3.
Az argentin Francisco Cerúndolo a szerb Novak Djokovics ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyedik fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. június 3-án.
Novak Djokovics ellenfele a teste mellett az argentin Francisco Cerúndolo volt (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

Bár az első játszmában mindkét játékosnak akadtak lehetőségei, csak Djokovics tudott élni a bréklabdáival, s 6:1-gyel szettelőnybe került.

Djokovics ápolást kért

A második játszma elején viszont, 2:1-es hátrányban a szerb teniszező a térde miatt ápolásra szorult. Néhány perccel később pedig a masszőr mellett a verseny főbíróját is a pályára kérte, de hiába győzködte őt, hogy a pályamunkások gyakrabban húzzák le a salakot.

– A pályamunkások jobban tudják, milyen állapotban van a pálya, mint én? – méltatlankodott a szerb, hozzátéve, hogy a pálya állapota okolható a sérüléséért is.

Djokovicsnak van rutinja abban, hogy sérülést leküzdve megnyerjen meccseket, de a játszma hajrájában, a tizenharmadik bréklabdát már nem tudta hárítani, így Cerúndolo 7:5-tel kiegyenlített.

Sőt, a harmadik szett elején az argentin hamar brékelőnybe került, Djokovics pedig jól láthatóan szenvedett a pályán, sok labdára el sem indult, s 6:3-mal egyetlen játszmára került a kieséstől.

Amikor Cerúndolo a negyedik szettben is brékelőnybe került, úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés. 4:3-nál azonban egyetlen gyengébb Cerúndolo-adogatójáték elég volt, hogy Djokovics feltüzelje magát, és visszazárkózzon. 5:5-nél újabb bréklabdát hárítva hozta az adogatását Djokovics, majd 7:5-tel kiharcolta a döntő játszmát.

Az ötödik szett elején Djokovics került brékelőnybe, de Cerúndolo visszazárkózott, majd Djokovics újra elesett.

Nagyszerű a pálya. Kicsit sem csúszós vagy veszélyes

– mondta szarkasztikusan és jól hallhatóan a szerb.

Az esés viszont nem zökkentette ki, s a játszma hajrájában újra brékelni tudott, s újabb meccsel gazdagította az elképesztő fordításai sorát.

Medvegyev kiesett, Szabalenka ismét menetel

Djokovics mellett Alex de Minaur is bejutott a legjobb nyolc közé. Az ausztrál teniszező a 2020-as US Open után másodszor játszhat Grand Slam-negyeddöntőt, miután négy játszmában nyert Danyiil Medvegyev ellen. Pedig az első játszmát az orosz nyerte, a második közepén viszont ápolást kért, s utána már egyértelműen De Minaur játszott fölényben.

A hétfői női nyolcaddöntőkben érvényesült a papírforma: Arina Szabalenka és Jelena Ribakina továbbra sem veszített játszmát a tornán. Az Australian Open-bajnok Szabalenka egymás után a hetedik Grand Slam-tornáján juthat be az elődöntőbe, ha szerdán nyer a tizenhét éves Mirra Andrejeva ellen, akinek nővérét, Erikát az első fordulóban győzte le a fehérorosz kiválóság.

A 2022-es wimbledoni bajnok Ribakina ellenfele az olasz Jasmine Paolini lesz a négy közé jutásért.

Roland Garros, nyolcaddöntők

Férfi egyes
Djokovics (szerb, 1.)–Cerúndolo (argentin, 23.) 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3
De Minaur (ausztrál, 11.)–Medvegyev (orosz, 5.) 4:6, 6:2, 6:1, 6:3

Női egyes
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Navarro (amerikai, 22.) 6:2, 6:3
Ribakina (kazah, 4.)–Szvitolina (ukrán, 15.) 6:4, 6:3
Paolini (olasz, 12.)–Avaneszjan (orosz) 4:6, 6:0, 6:1
M. Andrejeva (orosz)–Gracheva (francia) 7:5, 6:2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.