Tönkreverte a mezőnyt a 15 éves magyar úszó, de nem ő az egyetlen Európa-bajnokunk pénteken

Jackl Vivien olimpiai szintes idővel elsőként csapott a célba 1500 méter gyorson, majd a Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású 4×100 méteres vegyes gyorsváltó is aranyérmet nyert a belgrádi úszó Európa-bajnokság pénteki napján. Összesen négy döntőben volt magyar érdekeltség.

2024. 06. 21. 21:28
JACKL Vivien
Jackl Vivien dupla öröme - olimpiai szintes idővel nyert pénteken. Fotó: MTI/Derencsényi István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szempontból a versenynap végére maradt a csattanó Belgrádban, ahol az utolsó előtti versenyszámban, 1500 gyorson Mihályvári-Farkas Viktória és Jackl Vivien is jó esélyekkel indult el. A finálé előtt Mihályvári-Farkas tűnt favoritnak, eleinte vezetett is, ám idővel a mindössze 15 éves Jackl valósággal faképnél hagyta a mezőnyt, 1000 méter után hét másodperccel vezetett. A tinédzser úszó végül magabiztosan, egyéni legjobbját (16:14.39 p) alaposan megjavítva, 16:06.37 perces idővel csapott célba, így simán teljesítette a párizsi induláshoz szükséges 16:09.09-es szintet.

 

Duplán bearanyozott este

– Szerettem volna megúszni a szintet, az elején mentem a mezőnnyel, de éreztem, hogy megy ez jobban is, ezért próbáltam leszakadni és figyelni az edzőm utasításait. Az aranyéremre egyáltalán nem gondoltam, örülök, hogy így jött össze – nyilatkozta Jackl Vivien, aki a Magyar Úszószövetség elnökétől, Wladár Sándortól kapta meg az aranyérmet.

Ezt követően a Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású 4×100 méteres vegyes gyorsváltó is aranyérmet nyert, az egység 3:25.69 perces idővel diadalmaskodott, ezzel megszerezte a magyar csapat ötödik aranyérmét a szerb fővárosban.

– Itt mindenkinek megvolt a maga szerepe, az enyém az, hogy a fiúk után egyfajta hullámtörő legyek, hogy Nikinek a végén sima vize legyen és egy jót tudjon hozni. Szerintem ez összejött, megérdemeltük az aranyérmet

 – jelentette ki Ugrai Panna.

Négy döntőben volt magyar érdekeltség a belgrádi úszó Európa-bajnokság péntek esti programjában, az aranyérmesek mellett Békési Eszter az ötödik helyen végzett a 200 méter mell fináléjában, Kós Hubert és Jászó Ádám pedig ötödik, illetve hetedik lett 50 méter háton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.