Következő mérkőzések
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia

Videón, ahogy Mark Cavendish elhányja magát a Tour első szakaszán

Hatalmas hőségben kezdődött meg a kerékpáros Tour de France, a Firenze és Rimini közötti 206 km-os első szakaszt ráadásul több emelkedő is tarkította, ami alaposan próbára tette különösen a sprintereket. Mark Cavendish máris az életben maradásért küzdött, az Astana 39 éves legendája menet közben rosszul lett, hányt is, de nem adta fel, egyelőre kérdéses, folytathatja-e a versenyt. Cavendish szeretné megdönteni Eddy Merckx rekordját. Az első szakaszt a francia Romain Bardet nyerte.

2024. 06. 29. 17:08
Mark Cavendish
Egyik csapattársa locsolja Mark Cavendish-t az Astana 39 éves bringását Forrás: X
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlanul kezdődött a 2024-es Tour de France. Nem volt prológ, s mindjárt az első szakaszon akadtak komoly emelkedők. Gyorsan szét is zilálódott a mezőny, a sprinterek alaposan leszakadtak. Mark Cavendish máris azért küzdött, hogy limitidőn belül érjen célba, ki ne essen a versenyből.

Mark Cavendish, Tour de France, 2024, hány, Astana, rekord
A pillanat, amikor Mark Cavendish gyomrából visszafelé indul el az étel-ital. Forrás: X

Cavendishnek ráadásul egészségi problémái voltak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a brit kerekes eleve betegen vágott-e neki a Tournak vagy csak a nagy hőség csinálta ki. A társai tőlük telhetően igyekeztek ápolni az Astana veteránját, locsolták vízzel és jeget raktak a pólója alá.

Aztán jött a drámai pillanat, Mark Cavendish lejtmenetben elhányta magát.

Cavendish tavaly bukott, méghozzá viszonylag ártatalmatlan szituációban, és már a 8. szakasz után feladta a Tourt. Azt hihettük, a sprinternek ezzel ér véget a pályafutása, de nem, 39 évesen ismét nekidurálta magát.

Cavendish Magyarszágon is járt

Cavendish a 2022-es Giro után idén ismét versenyzett Magyarországon, hiszen indult a Tour de Hongrie-n is, s ott van a Tour de France mezőnyében is. 

Hogy mi hajtja? Hogy megszerezze harmincötödik Tour-szakaszgyőzelmét, és ezzel egyedüli csúcstartó legyen a belga Eddy Merckx előtt.

Cavendish végül az éllovasokhoz képest több mint 32 perces hátránnyal ért be. Egyelőre kérdéses, hogy folytathatja-e a versenyt.

Hazaért a szökés, Bardet nyerte az első szakaszt

A szakaszt a francia Romain Bardet nyerte, aki 50 kilométerre a befutótól megszökött a mezőnytől fiatal csapattársával, a holland Frank van den Broekkal, és bár az előnyük fokozatosan csökkent, 5 mp előnnyel végül hazaértek. 

Tour de France, 1. szakasz, Firenze-Rimini, 206 km:  
1. Romain Bardet (francia, Team dsm-firmenich PostNL) 5:07:22 óra
2. Frank van den Broek (holland, Team dsm-firmenich PostNL) azonos idővel
3. Wout van Aert (belga, Team Visma–Lease a Bike) 5 mp hátrány

A vasárnapi 2. szakaszon, Cesenatico és Bologna között 199,2 kilométer vár a mezőnyre. A viadal július 21-én, a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal zárul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.