Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Ezért rettegnek a dánok a villámlástól, egyik társuk csúnyán megjárta

Pillanatok alatt bejárta a világsajtót, hogy Michael Oliver játévezető villámlás miatt a 35. percben félbeszakította a Németország–Dánia nyolcaddöntőt az Európa-bajnokságon. A bíró a dánok nyomására döntött így, akiknek jó okuk van rettegni a villámlástól. Egyik társukat, Jonathan Richtert a futballpályán érte villámcsapás, majdnem belehalt, elvesztette a fél lábát, a dánok jelenlegi szövetségi kapitánya, Kasper Hjulmand a helyszínen élte át a tragédiát.

2024. 06. 30. 10:03
Németország, Dánia, villámlás
A dánok valósággal menekülve hagyták el a pályát, amikor villámlani kezdett Dortmundban Forrás: AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Németország–Dánia mérkőzésről készül felvételeken azt is lehet láni, hogy amikor elkezdett dörögni az ég és villámok cikáztak, inkább a dánok voltak kétségbeesve, ők kérték Michael Oliver játévezetőt, hogy szakítsa félbe a találkozót. Jó okuk van rá. A dánokban a mai napig elevenen él Jonathan Richter esete.

Jinathan Richter, villámlás, Dánia, Németország, Dortmund, villámcsapás, foci eb 2024
Jonathan Richter könyvet írt a kálváriájáról

A ma már 39 éves egykori futballista pályafutásának, sőt majdnem az életének 15 évvel ezelőtt villámcsapás vetett véget. Jonathan Richter a FC Nordsjaelland játékosa volt. Nem volt válogatott, de stabil első osztályú futballistának számított, középpályásként 70 mérkőzésen 9 gólt szerzett. 24 éves volt, amikor új életet kellett kezdenie.

2009. július 20-án érte villámcsapás a Hvidovre–Nordsjaelland dán bajnokin. Megállt a szíve, újraélesztették, majd még hetekig kómában tartották, csak a harmadik felébresztési kísérlet járt sikerrel. Az orvosok Jonathan Richter életét megmentették, a bal lábát azonban nem tudták: azt amputálni kellett.

 

Jonathan Richter könyvben is megörökítette a kálváriáját, s a tragikus esete a mai napig elevenen él minden dán labdarúgóban.

2009-ben, amikor Richtert villámcsapás érte, Kasper Hjulmand, a dánok jelenlegi szövetségi kapitánya volt a Nordsjaelland másodedzője.

A dánok véletlenül sem kockáztatnak, ha villámlani kezd. Ezt láthattuk a német–dán meccsen is.

A Németország−Dánia (2-0) Eb-nyolcaddöntő elemzése a Szpíker korneren:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.