Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Szégyennek nevezte a dán kapitány, amit a csapatával műveltek az Eb-n

Dánia kiesett a labdarúgó Európa-bajnokságról, miután szombat késő este 2-0-s vereséget szenvedett a házigazda Németország ellen a nyolcaddöntőben. Kasper Hjulmand szövetségi kapitány zaklatott nyilatkozatot adott a lefújás után, ami abból a szempontból érthető, hogy egy-két percen belül meghozott két VAR-ítélet miatt 1-0-s előny helyett 1-0-s hátrányba került a csapata a második félidő elején. A dán kapitány szégyenről beszélt, az viszont már egy másik kérdés, hogy igaza van-e.

2024. 06. 30. 7:35
UEFA EURO 2024 - Round of 16 - Germany vs Denmark
Kasper Hjlumand, a dán válogatott szövetségi kapitánya nem volt boldog, miután csapata két VAR-ítélet miatt is kiesett a házigazda Németország ellen a foci Eb-ről. Fotó: EPA/RONALD WITTEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a telefonját is előkapta a német ZDF tévécsatornának adott nyilatkozata közben a felháborodását alátámasztva Kasper Hjulmand, miután Dánia 2-0-s vereséget szenvedett Németország ellen az Eb nyolcaddöntőjében. A vitára okot adó jelenetek a második félidő elején zajlottak, akkor még 0-0-s állásnál. Előbb a 48. percben les miatt nem adták meg Dánia vezető gólját, majd az 53. percben a németek tizenegyesből szerezték meg a vezetést Kai Havertz góljával. Mindkét esetről videózás után született döntés, tehát ha nincs VAR, 1-0-s német vezetés helyett 1-0-s dán előny lett volna a játékvezetők pályán meghozott döntései alapján.

UEFA EURO 2024 - Round of 16 - Germany vs Denmark
A két szövetségi kapitány, Julian Nagelsmann és Kasper Hjulmand (Fotó: EPA/Ronald Wittek)

– Ez szégyen – jelentette ki a Kicker szerint Hjulmand a VAR ítéleteiről, és a telefonját is előkapta, amelyen a leshelyzet kimerevített képét mutatta. – Egy centiről beszélünk, valóban ez lenne az egyértelmű igazság? Meg lehet ezt ilyen pontosan határozni?

is hasonló kritikát fogalmazott meg korábban

A dán kapitány a németek tizenegyeséről is kritikusan beszélt, amelyet Joachim Andersen alig látható kezezése miatt fújtak be (előtte épp az ő gólját vették el VAR-ítélettel): 

– Nem futballozhatunk a karok mozgatása nélkül – fakadt ki Hjulmand. – Ez két nevetséges döntés volt, amelyek döntően befolyásolták a meccset. Németország enélkül is nyerhetett volna, mert fantasztikusan játszott. Tetszik a csapat, tetszik, amit Julian Nagelsmann csinál, de ami velünk történt, az akkor is szégyen.

Ismerősen csengő szavak, Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya hasonlóan reagált , amikor a németek elleni csoportmeccsen szerinte szabálytalankodott az első gól előtt, ám akkor a VAR bár vizsgálódott, nem lépett közbe, így érvényes maradt a gól. Azt akkor ő is elismerte, hogy a németek jobbak voltak és játékvezetői segítség nélkül is nyerhettek volna, de a hibát kikérte magának. A németek azt a meccset is 2-0-ra nyerték meg végül.

Igaza van a dán kapitánynak?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a visszajátszások alapján a német–dán meccsen mindkét vitatott esetben helyesnek tűnő ítélet született a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján: a les ha minimálisan is, de valóban les volt, a német beadás után pedig tényleg kézzel ért a labdához a dán játékos. Az egy másik kérdés, hogy a szabályok, illetve az alkalmazásuk a játék szellemiségének megfelelő-e, de ha a VAR nem korrigálja a pályán hozott döntéseket, akkor most a németek reklamálhatnának. A meccs után így is kritikus volt a bíróval szemben Julian Nagelsmann is, aki a németektől a negyedik percben elvett gól miatt méltatlankodott, amit ha megadnak, megint csak más lehetett volna a meccs forgatókönyve.

Aggodalomra okot adó mellékszál, hogy a meccs közben kommandós bevetés is zajlott a dortmundi stadion tetőszerkezetén egy oda felmászó, az arcát eltakaró gyanús férfi miatt, erről itt írtunk részletesen. Győzelmével a német válogatott bejutott az Eb negyeddöntőjébe, ahol a mai Spanyolország–Georgia meccs (21.00) továbbjutója lesz az ellenfele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.