Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ronaldo elődje nem örült, Szlovéniának nem is volt: top 10 tizenegyes a foci-Eb történetéből

Cristiano Ronaldo a Szlovénia elleni nyolcaddöntő hosszabbításában büntetőt hibázott, a szétlövésben viszont már belőtte a tizenegyesét. Hasonlóra már volt példa foci-Eb-n, de Ronaldo elődje nem volt boldog. Szlovénia drámája viszont eddig példa nélküli volt, a lehető legrövidebb tizenegyespárbaj után esett ki Portugália ellen.

2024. 07. 02. 5:58
Frankfurt, 2024. július 1.
Diogo Costa portugál kapus kivédi a szlovén Benjamin Verbic tizenegyesét a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében játszott Portugália - Szlovénia mérkõzés rendes játékideje utáni hosszabbítást követõ büntetõpárbajban a frankfurti Waldstadionban 2024. július 1-jén. A portugál labdarúgó-válogatott tizenegyesekkel 3-0-ra gyõzött. 
Cristiano Ronaldo tizenegyes top 10 foci Eb
Diogo Costa lett az első kapus, aki három tizenegyest védett egy Eb-párharcban Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenegyesekről szólt Portugália és Szlovénia Eb-nyolcaddöntője. A százhúsz perc nem hozott gólt, még akkor sem, amikor büntetőt lőhetett. Végül mégsem az ekkor hárító szlovén kapus, lett a hős, hanem a portugál Diogo Costa, aki történelmet írt három védésével. Igaz, bizonyos szempontból Ronaldo is triplázott.

Frankfurt, 2024. július 1.
A portugál Cristiano Ronaldo büntetõt lõ a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében játszott Portugália - Szlovénia mérkõzés rendes játékidejét követõ hosszabbításban a frankfurti Waldstadionban 2024. július 1-jén. tizenegyes Jan Oblak Diogo Costa top 10 foci Eb Beckham Panenka
Cristiano Ronaldo a hosszabbításban hibázott, a Szlovénia elleni tizenegyespárbajban már nem (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

Diogo Costa az első kapus lett, aki foci-Eb-n egyetlen tizenegyespárbajban három lövést is védett, ráadásul mindezt úgy érte el, hogy közben egyszer sem vették be a kapuját a szétlövésben. Hat lövéssel ez volt a legrövidebb párbaj valaha foci-Eb-n, s ez a rekord már nem is dönthető meg, legfeljebb beállítani lehet.

 

Más megközelítésből: Szlovénia lett az első válogatott, amely úgy esett ki az Eb-ről, hogy egyetlen lövést sem értékesített a tizenegyespárbajban.

Cristiano Ronaldo tizenegyese is rekordot jelentett

A szétlövésre nem is lett volna szükség, ha Cristiano Ronaldo nem hibázza el a hosszabbításbeli büntetőjét. Bár a rontás nagyon megviselte, a párbajban ő volt az első portugál lövő, s akkor már betalált. Ezzel Ronaldo lett az első futballista, aki három Eb-szétlövésben is gólt lőtt: 2004-ben Anglia, 2016-ban Lengyelország ellen volt eredményes a negyeddöntős tizenegyespárbajban.

A tizenegyespárbajokat nem számítva Cristiano Ronaldo 193 büntetőt lőtt pályafutása során, s ezek közül a Szlovénia elleni volt a 30. kihagyott tizenegyese. Nagy tornákat figyelembe véve a hétfői a harmadik hibája volt a mészpontról: 2016-ban, Ausztria ellen a kapufát találta el, 2018-ban, a világbajnokság csoportkörében az iráni kapus védte a lövését.

Bár több szempontból újdonságot hozott, természetesen nem Portugália és Szlovénia idei nyolcaddöntője hozta a foci-Eb-k történetének első tizenegyesdrámáját. Íme, a top 10-es listánk a korábbi tornákról.

1. Panenka beemeli magát a történelembe

Az 1976-os Európa-bajnokság döntője hozta a foci-Eb-k történetének első tizenegyespárbaját, s a finálét lezáró Antonín Panenka győztes rúgása annyira híres lett, hogy évtizedekkel később is csak panenkázásként emlegetjük a hasonló tizenegyeseket.

2. Van Basten sorsdöntő hibája

Panenka esete rendkívül ritkának számít, a tizenegyespárbajban jellemzően csak a kapusok válhatnak pozitív hőssé, a legnagyobb csatársztárok viszont néha sorsdöntő hibát ejtenek. 1992-ben a címvédő Hollandia kiesését a Dánia elleni elődöntőben az jelentette, hogy Peter Schmeichel kivédte Marco van Basten lövését. Van Basten ennek ellenére az év végén megkapta a harmadik Aranylabdáját is.

3. Gareth Southgate első baklövése

1996-ra a létszámmal együtt a lehetséges szétlövések száma is megnőtt, s az egyenes kieséses szakasz hét meccsből négy (két negyeddöntő és két elődöntő) is tizenegyesekkel dőlt el. Anglia előbb így búcsúztatta Spanyolországot, a németek elleni elődöntőben viszont csak Gareth Southgate hibázott. A futball azóta sem tért haza.

4. Francesco Toldo és az elátkozott hollandok

A 2000-es elődöntőben Olaszország már az első félidőben emberhátrányba került, Hollandia pedig két tizenegyest is lőhetett. Csakhogy Frank de Boer büntetőjét kivédte Francesco Toldo, majd a torna gólkirálya, Patrick Kluivert a kapufát találta el. Százhúsz perc után is maradt a 0-0, s az előzmények ismeretében az már senkit nem lepett meg, hogy a tizenegyespárbajt Olaszország nyerte meg. De Boer másodszor is hibázott, Kluivert viszont – akárcsak idén Ronaldo – a szétlövésben javított, de ebben már nem sok öröme volt.

5. David Beckham űrbe lőtt labdája

A 2004-es torna selejtezősorozatában az angol David Beckham a törökök ellen elcsúszott, és az égbe lőtt egy tizenegyest. Az Eb csoportkörének első fordulójában Beckham 1-0-s előnyben büntetőt rúgott, de Fabien Barthez védett, a franciák pedig később fordítottak. David Beckham a Portugália elleni negyeddöntőben így is elsőként állt a labda mögé a szétlövésben, s ismét hibázott. Ricardónak nem kellett védenie, később viszont így is a portugál kapus lett a hős, aki kesztyű nélkül hárította Darius Vassell lövését, majd az ő gólja zárta le a párharcot. Húsz éve Cristiano Ronaldo a negyedik portugál lövő volt a párharcban.

6. Modric és Rakitic sem bírta a nyomást

A 2008-as Eb-n Törökország két csoportmeccset is a hajrában fordított meg, majd a csodás menekülések sora a negyeddöntőben is folytatódott. A 0-0-s kilencven perc után Rüstü kapus a 119. percben bakizott, aztán viszont a hosszabbítás hosszabbításában gólpasszt adott. A már-már a továbbjutást ünneplő horvátok a tizenegyesekre teljesen szétestek, a még egyaránt fiatal és Ivan Rakitic is kapu mellé lőtt, majd Petric lövésénél Rüstü védése zárta le a párbajt. Portugália és Szlovénia hétfő esti meccséig hét lövéssel ez volt a legrövidebb tizenegyespárbaj Eb-n.

7. Cristiano Ronaldo és az elmaradt tizenegyes

A 2012-es Eb-elődöntő tizenegyespárbaja után arról a lövésről beszéltek a legtöbbet, amelyik meg sem történt. Spanyolország az általában biztos lábú Xabi Alonso hibájával kezdett, de portugál részről Joao Moutinho és Bruno Alves is rontott. A legnagyobb sztár, Cristiano Ronaldo az ötödik lett volna a portugál sorban, csakhogy már nem próbálkozhatott, addigra a spanyolok 4-2-re megnyerték a szétlövést.

8. Simone Zaza nekitopogása

A németek általában magabiztosan nyerik a tizenegyespárbajokat, s végül 2016-ban is búcsúztatták a párbaj végén az olaszokat, noha három lövést is elrontottak. Csakhogy az olaszok sem céloztak jobban. A sorsdöntő hiba ugyan az idén is kerettag Matteo Darmian nevéhez fűződött, de a bűnbak a második párban hibázó Simone Zaza lett, akinek a topogós „nekifutása” nevetség tárgya lett az interneten. Hogy teljes legyen a kép: Zaza a 121. percben állt be, direkt a tizenegyespárbajra, Giorgio Chiellini helyére.

9. Giorgio Chiellini előre nevetett

2021-ben viszont az olaszok nevettek, főleg Giorgio Chiellini. A spanyolok elleni elődöntő tizenegyespárbaja előtti pénzfeldobásnál az olasz csapatkapitány harsány kacagásba kezdett, Jordi Alba láthatóan sokkal feszültebb volt. Olaszország meg is nyerte a párbajt, amelyben egyébként sem Chiellini, sem Alba nem állt a labda mögé.

10. Gareth Southgate második baklövése

Olaszország vett részt a legtöbb tizenegyespárbajban a foci-Eb-k történetében, s a legutóbbi döntőben pozitívra (4-3) fordult a mérlege. Az angolok viszont 1-4-es mutatóval állnak, miután Gareth Southgate a 2021-es Eb-finálé szétlövésére becserélte Marcus Rashfordot és Jadon Sanchót is, hogy aztán mindketten hibázzanak, akárcsak A három fiatal a döntő után rasszista internetes zaklatások áldozata lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.