Háromszoros szorzóval motiválják kapitányukat a spanyolok

Vasárnap este a végéhez ér az Európa-bajnokság. Az eddig mutatott játék alapján Spanyolország az esélyesebb, ám Anglia megmutatta a kieséses szakaszban, hogy kevésbé remek futballja ellenére is ismeri a siker receptjét. A két szövetségi kapitány, a spanyol Luis de la Fuente és az angol Gareth Southgate már biztosan nyert, ugyanis a döntő eredményétől függetlenül meghosszabbítják a szerződésüket. Előbbinek alaposan megemelve a fizetését, Southgate-et pedig erkölcsileg is rehabilitálják.

2024. 07. 12. 19:15
Luis de la Fuente spanyol szövetségi kapitány bízik a játékosaiban
Luis de la Fuente, a spanyol szövetségi kapitány: kicsi ember, aki nagyra nőhet az Európa-bajnokságon Fotó: AFP/LLUIS GENE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futball szent Angliában, ám a jelek szerint ennek is van határa. Az ország labdarúgó-válogatottja történelmet írna, ha megnyerné az Európa-bajnokságot, hiszen eddig csupán a döntőig jutott el – három éve tizenegyesekkel maradt alul hazai pályán Olaszországgal szemben –, és a futball őshazájában a győzelem piros betűs ünnep lenne – jobban mondva lehetne, de nem lesz az.

SOUTHGATE, Gareth, Anglia, Luis de la Fuente, Spanyolország
Gareth Southgate bűvészkedett eleget, mire Anglia bejutott a döntőbe. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Miként beszámoltunk róla, a legnagyobb brit közvélemény- és piackutató-hálózat, a YouGov 3957 fő részvételével felmérést készített a témában, és az eredmény azt hozta, hogy az angolok hétfőn már dolgozni akarnak, de legalábbis az Eb-győzelem miatt nem akarnak munkaszüneti napot

Southgate ismét népszerű

Közben pedig javában zajlik Gareth Southgate rehabilitálása. A csoportmeccsek idején a sajtó és a közvélemény is a pokolba kívánta a szövetségi kapitányt, felróva neki a csapat passzív játékát, több sztár kihagyását a keretből, és azt találgatták, hogy a kontinenstorna után ki lesz az utódja, mert az, hogy mennie kell, az nem kérdés. A szlovénok elleni döntetlen után a szurkolók söröspoharakkal dobálták meg – most viszont kevés nála népszerűbb ember van Angliában.

Annyira, hogy mértékadó sajtóértesülések szerint az angol szövetség már megkezdte a tárgyalásokat az év végén lejáró szerződésének a meghosszabbításáról, és azt szeretné, ha a kapitány legalább a 2026-os világbajnokság végéig maradna, függetlenül a vasárnapi döntő eredményétől. Ő azonban egyelőre csak a nagyon közeli jövőre hajlandó összpontosítani, egész pontosan vasárnap estére.

– Az, hogy Angliát el tudtam vinni az első nagy döntőbe a csatornán túl, óriási büszkeséggel tölt el – mondta Gareth Southgate az UEFA honlapján. – Most az ellen a spanyol válogatott ellen szeretnénk nyerni, amely a torna legjobbja volt. A spanyolok izgalmas támadófutballt játszottak ezen a tornán, amelyben az olyan veteránok, mint Rodri és Álvaro Morata tapasztalata keveredett az olyan újoncok kiszámíthatatlanságával és tehetségével, mint Lamine Yamal és Nico Williams. Nehéz meccs lesz, kivételesen kell teljesítenünk a labdával és labda nélkül is, de hát ez egy Eb-döntő, csak erre számíthatunk.

 

Luis de la Fuente a csapatával együtt magasabb szintre léphet

Spanyolországban nincsen szó munkaszüneti napról, ugyanakkor a spanyol lapok és a közvélemény roppant derűlátóan várja a finálét. Megalapozottan, hiszen Gareth Southgate nem udvariaskodott, valóban Luis de la Fuente csapata futballozott eddig a legjobban és a legmeggyőzőbben ezen az Európa-bajnokságon. A kapitány azonban tudja, ez nem feltétlenül elég az aranyéremhez.

– Tudom, hogy a játékosaim sokkal többet tudnak nyújtani és még jobbak lehetnek, mint eddig, és biztos vagyok benne, hogy ezt az angolok ellen meg is mutatják. A futballról alkotott elképzelésünk az önbizalmunkon alapul. Az erősségeinkre akarunk építeni. A döntő teljesen más lesz, mint a franciák elleni elődöntő volt, olyan ellenféllel szemben, amelynek a legyőzése a lehető legjobbat fogják tőlünk követelni. Ha sikeresek akarunk lenni, akkor muszáj erre a meccsre tovább fejlődnünk – mondta De la Fuente, aki a döntőben számíthat Moratára.

Amúgy a spanyol szövetség is hasonló lépésre készül, mint az angol, állítólag szombaton bejelenti Luis de la Fuente szerződésének a meghosszabbítását a világbajnokság végéig, ráadásul megháromszorozva, 1,8 millió euróra emelve az éves fizetését.

Mondjuk ezzel még mindig nagyon messze lesz a már most 5,8 millió eurót kereső, a fizetési lista élén álló Southgate-től…

Labdarúgó Európa-bajnokság, döntő: Spanyolország–Anglia, vasárnap, Berlin, 21.00 (M4 Sport).

Anglia döntőbe jutásának elemzése a Szpíker korneren:

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.