Máris megvan az Audi első F1-es veresége! Két évre a Williamsé Carlos Sainz

A Ferraritól távozó, háromszoros F1-es futamgyőztes spanyol 2025-től két évre írt alá a spanyol pilóta a grove-i alakulathoz, amelynek még hosszabbítási opciója is van a 2026-os idény végeztével. Maga a szerződés ténye igencsak meglepte a Formula–1 világát, mert sokáig a 2026-ban az F1-hez csatlakozó Audiba várták a szakértők.

2024. 07. 29. 20:47
Carlos Sainz Japánban dobogóra állhatott. Kínában is sikerül neki?
Carlos Sainz Japánban dobogóra állhatott. Kínában is sikerül neki? Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb F1-es ülés kelt el a 2025-ös szezonra, ugyanis a Williams bejelentette, hogy kétéves szerződést kötött az év végén a Ferraritól távozó Carlos Sainzcal, és ezzel együtt elköszön az eddig meglehetősen hektikus teljesítményt nyújtó amerikai versenyzőjétől, Logan Sargeanttól. A cserével és a spanyol érkeztével a grove-i istálló járt jól, hiszen a két év alatt pontot is alig szerző versenyzője helyett érkezett a csapathoz egy háromszoros futamgyőztest, aki jelenleg ötödik helyen áll a világbajnoki pontversenyben, tízéves F1-es pályafutása alatt 23 alkalommal állt a dobogón és több mint 1100 pontot szerzett.

Carlos Sainz (balra) és Charles Leclerc Barcelonában
Nem biztos, hogy a Ferrari nem fogja megbánni, hogy ilyen könnyen lemondott Carlos Sainzról  (Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki)

– Nagyon örülök, hogy bejelenthetem, 2025-től csatlakozom a Williams csapatához. Nem titok, hogy az idei sofőrpiac különböző okok miatt rendkívül összetett volt, és eltartott egy ideig, mire bejelentettem a döntésemet. Mindazonáltal teljesen biztos vagyok benne, hogy a Williams a megfelelő hely számomra, hogy folytassam F1-es utamat, és rendkívül büszke vagyok arra, hogy egy ilyen történelmi és sikeres csapathoz csatlakozhatok, ahol gyermekkorom hősei közül sok autózott a múltban és nagy hatást gyakorolt a sportágunkra – fogalmazott a leendő csapata által kiadott közlemény szerint Sainz.

A spanyol kijelentette, a múlt kötelez, és az a célja, hogy a Williamst visszavigye oda, ahova való: a rajtrács élére. Mint hozzátette, ez egy olyan kihívás a számára, amely miatt izgatottan várja a közös munkát. Egy tény, a dicső múlt igencsak fényes az 1977-ben Frank Williams és Patrick Head alapította csapatnál. Az istálló – amelynek a versenyzőjeként olyanok lettek világbajnokok, mint Nelson Piquet, Nigel Mansell, Jacques Villeneuve vagy éppen Damon Hill – hét egyéni és kilenc konstruktőri vb-címével a Formula–1 egyik legsikeresebb csapata, amely 114 alkalommal nyert futamot. És miért beszélünk csak a múlt sikereiről? Nos, a grove-i alakulat egyéni és konstruktőri világbajnoki címet utoljára 1997-ben, futamot 2012-ben nyert.

– A végső cél, hogy a Williamst visszahozzuk oda, ahová való, a rajtrács elejére, ami egy olyan kihívás, amelyet izgatottan és pozitívan fogadok. Meggyőződésem, hogy ennek a csapatnak megvan a megfelelő összetevője ahhoz, hogy újra történelmet írjon. Őszintén hiszek abban, hogy a Williams a tiszta versenyzés szinonimája, és az előttünk álló projekt alapjai olyan erősek, hogy ismét a győzelmekért fogunk harcolni – fogalmazott meglehetősen optimistán a spanyol.

A Williams csapatfőnöke, James Vowles kiemelte, hogy a következő idénytől náluk lesz a mezőny egyik legerősebb pilótapárosa. 

– Alex és Carlos a rajtrács egyik legfélelmetesebb versenyzői felállása lesz jövőre a rajtrácson, ráadásul Carlos újra és újra bebizonyította, hogy ő az egyik legtehetségesebb pilóta a Formula–1-ben, futamgyőztes, de nem csak tapasztalatot és teljesítményt hoz, hanem elszánt lendületet is, hogy minden ezredmásodpercet kihozzon a csapatból és az autóból, ami létfontosságú lesz a 2026-tól érvénybe lépő új szabályok által építendő autónk miatt – közölte James Vowles.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.