Váratlan párizsi aranyesély: összeáll a két magyar világklasszis

Csütörtökön véglegessé vált a párizsi olimpián induló magyar kajak-kenu válogatott nevezési listája. A szövetségi kapitány, Hüttner Csaba a kvótaszámok adta lehetőségeknek köszönhetően K–2 500 méteren Kopasz Bálint és Varga Ádámot is benevezi. A két kiválóság évek óta a legjobbak közé tartozik, színte kínálja magát, hogy párosban is együtt evezzenek, ám erre először a párizsi olimpián kerül sor. Erre is van logikus magyarázat, Kopasz és Varga stílusa meglehetősen eltérő, de az olimpián szerencsére megpróbálják egymást összehangolni.

2024. 07. 11. 13:24
Kopasz Bálint, Varga Ádám, Tokió, Párizs, kettős győzelem
Varga Ádám és Kopasz Bálint Párizsban együtt is elindul. Fotó: kajakkenusport.hu/
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfi kajakban hat olimpiai kvótát szereztünk, ami a szabályok szerint lehetőséget ad arra, hogy ezer egyesben és ötszáz párosban is két magyar egység induljon az augusztus 6-10. közötti kajak-kenu versenyeken – írta meg a kajakkenusport.hu.

Együtt a két klasszis

K–2 500 méteren a válogatók, valamint a szétlövés után korábban biztossá vált a szegedi Európa-bajnokságon aranyérmes Nádas Bence és Tótka Sándor indulása, második egységként a magyar szövetség a Kopasz-Varga duót nevezi be. A másik lehetőség az lett volna, ha a négyes másik két tagja, Csizmadia Kolos és Kuli István indul párosban is, ám a két világklasszis összeülése több reménnyel kecsegtet.

Az előző, 2020-ról 2021-re halasztott olimpiai játékokon Kopasz Bálint és Varga Ádám egyéniben nyert érmet. Kopasz K–1 1000 méteren lett első, míg Varga ugyanebben a számban második. Kopasz Hesz Mihály 1968-as győzelme óta az első magyar olimpiai bajnok lett ezen a távon. Ezen a távon párizsi indulásukat már korábban biztossá tették.

 

Eltérő stílusok találkoznak

K–1 1000 méteren a három évvel ezelőtti olimpia óta Kopasz és Varga is tagja a legszűkebb elitnek. A tokiói diadal mellett Kopasz kétszeres világbajnok (2019, 2022), tavaly azonban itthon kikapott Varga Ádámtól, aki a vb-n ezüstérmet szerzett.

Mondhatni, kézenfekvő, hogy a két klasszis induljon együtt párosban, ez mégis tartogat némi kockázatot, a két versenyző ugyanis eltérő stílusban kajakozik. Kopasz Bálint inkább magas csapásszámmal evez, meg Varga Ádám alacsonyabbal, ezt ötszáz méteren külkönösen nehéz összehangolni, éppen ez az oka annak, hogy ők ketten eddig nem indultak együtt, párosban.

Kopasz Bálinttól persze nem idegen a K-2 500-as versenyszám, Nádas Bencével 2022-ben a vb-t és az Eb-t is megnyerte, tavaly pedig másodikok lettet a világbajnokságon. Akkor Kopasz ült hátul a hajóban, Vargával közösen viszont minden bizonnyal ő lesz a vezérevezős.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.